Wajah yang penuh jerawat adalah masalah yang paling tidak disenangi kerana ia akan membuatkan kita stress dan kurang keyakinan diri. Ia juga akan membuatkan kita kurang keyakinan untuk berhadapan dengan orang ramai.

Sebab itu pentingnya menjaga pemakanan dan juga pemilihan produk agar sesuai dengan muka kita. Tak salah mencuba untuk mendapatkan hasil yang terbaik. Pengguna Twitter iaitu Danial Hashim telah berkongsi pengalaman ketika menghadapi masalah kulit wajah breakouts dengan teruk dan cara merawatnya. Wah, memang flawless habis!

Macam nak share cara aku recovery dari kulit yang berjerawat kepada kulit sekarang. Tapi ada yang nak baca ke ? Hahahahaha

Okay jap. Habis assignment aku buat bebenang yaaa. Tenang. Okay aku dah siap assignment. Thanks sudi tunggu.. so aku akan start dengan sikit mukadimmah.. kulit aku jadi teruk lepas aku pindah ke kampus UiTM yang baru kat Rembau. Iaitu naik sem 2, sem 1 aku kat UiTM Shah Alam.

Ni kulit aku dari sisi dekat. Memang nak nangis masa ni. Aku rasa macam sampai bila-bila pun kulit aku akan stay berjerawat macam ni. Kalau sikit takpe, ini sampai dalam class pun sambil dengar lecture aku boleh picit jerawat.

Tapi bila dah banyak jerawat ni, tangan mulalah gatal. Kerja nak picit jerawat je.. bila picit depan cermin tu, selalu sampai terkeluar terkena cermin. Nikmat dia.. memuaskan.. kalau korang pernah alami picit jerawat macamana rasa nikmat dia korang akan faham apa aku rasa.

So masa tu aku start buat study macamana nak recovery jerawat ni. Sebab bukan sikit. Banyak.. kat jawline aku ni boleh picit dengan cubit je.. dah terkeluar isi dia.

Lepastu aku rasa aku terbaca or tertengok kat TV, wife @NabilAhmad83 ada cakap yang Nabil guna skincare dia.. kat situ aku macam “chingggg” aku nak tukar skincare, pencuci muka lelaki ni semua macam takde effect. So aku try pencuci muka mak aku.

Pastu disulam dengan hasutan akak aku, dia kata “wey pakai safi, safi bagus” tapi sekarang dia mengingkari kata-katanya dan bertukar kepada pencuci muka lain.

Aku cakap aku pakai pencuci muka mak aku kan. Tadaaaa yes aku memang pakai pencuci muka mak aku, iaitu SAFI RANIA GOLD.

So aku pun pakailah toner dari Safi Rania Gold juga. Tapi aku punya style apply toner adalah aku tak pakai kapas, but aku just letak kat tapak tangan and sapu kat muka. Tepuk tepuk sikit ala ala iklan Hada Labo or SKII.

Pencuci muka ni sumpah bagus, tegang je muka aku rasa.. memang bestlah. Toner dia pun not bad.

Tambahan lagi, antara penyumbang kepada recovery-nya kulit aku adalah aku memakai scrub dari St Ives.

Sekarang ni aku pakai facial mask yang ni sebab haritu kan dekat @watsonsmy ada promotion so aku beli je yang murah-murah.

So aku nak share aku pakai sunscreen dari Bioré. Kecik and paling murah. Kat mana mana drugstore ada.

Weyyy sorry aku hampir terlupa. Pakai benda ni pun okay. Bagus sangat.. brand ni okay, OXY pun okay.. kat drugstores ada.. sorry tercicir.