Perkahwinan, tentu semua orang membayangkan bahawa perkahwinan itu sangatlah menyenangkan, padahal tidak semua perkahwinan itu seindah yang dibayangkan, tidak seindah seperti di foto pre wedding.

Ada rintangan yang biasanya hadir sebagai ujian, ada masalah yang sengaja Allah hadirkan, terlebih diawal-awal perkahwinan.

Tapi itu semua nikmat untuk suami dan isteri, kerana selepas melewati itu semua pasti ada hal indah yang Allah datangkan. Dan kenangan terindah yang sebenarnya adalah saat-saat susah di awal pernikahan.

Kenangan Terindah Sebenarnya Adalah Saat-Saat Susah Di Awal Perkahwinan
Kredit: Tangkap Pictures

Perjuangan Dalam Pernikahan Yang Adalah Ketika Ingin Menyatukan Dua Watak Berbeza Untuk Sampai Pada Tujuan Perkahwinan Itu

Mengapa saat itu dikatakan kenangan terindah? kerana di saat semuanya baik-baik saja, dan ingatan kita kembali ke zaman susah, ke zaman yang penuh perjuangan, maka disitulah hati kita akan penuh dengan rasa syukur.

IKLAN

Kerana perjuangan dalam pernikahan yang sesuangguhnya adalah ketika ingin menyatukan dua watak berbeza untuk sampai pada tujuan yang sama.

Di Awal Pernikahan Biasanya Banyak Masalah yang Hadir, Ada yang Besar dan Mampu Menghancurkan Kebersamaan

Ya di awal pernikahan biasanya banyak sekali masalah yang hadir, banyak sekali perbedaan yang nampak, yang biasanya terlihat baik-baik sahaja, biasanya kelihatan semua buruknya kerana sudah buka-bukaan.

Masalah yang hadir pun kadang sangat menguji, dan apabila tidak kuat boleh menghancurkan kebersamaan yang mungkin baru sahaja terjalin.

IKLAN

Ada Juga Masalah yang Bertubi-Tubi, Menyakitkan, Menyesakkan, Tapi Mampu Menjadikan Hubungan Pernikahan Semakin Mesra

Namun ada juga masalah yang bertubi-tubi, menyakitkan, menyesakkan, tapi mampu menjadikan hubungan pernikahan semakin mesra, semakin dewasa, sehingga keduanya lebih kuat mengarungi bahtera rumah tangga yang tengah berjalan menuju masa depan.

Sebab Itu Jika Ada yang Mengatakan Bahwa Kenangan Terindah Pada Pernikahan Adalah Saat-saat Susah Diawal Bersama

Maka pantas saja jika ada yang mengatakan bahwa kenangagn terindah pada pernikahan adalah saat-saat susah diawal bersama, adalah saat-saat berjuang diawal ikatan itu dimulai.

IKLAN

Kerana Saat Dikenang Setelah Sekian Lama, Setelah Semuanya Baik-baik Saja, Semua Itu yang Membuat Kita Bersyukur Pada Allah

Ya itulah kenangan indah yang sebenarnya, kerana saat semua hal sulit itu dikenang ketika semuanya sudah baik-baik saja, tentu ada rasa syukur yang akan menyeruak ke dalam hati kita dan membuat pernikahan itu terasa sangat indah.

 

***JOM SERTAI CHANEL TELEGRAM PESONA PENGANTIN DAN DAPATKAN LEBIH BANYAK INFO BERSAMA KAMI. KLIK SAHAJA DI SINI.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI