Salam semua, selamat berpuasa. Saya nak kongsi resepi yg memang sesuai utk dijadikan juadah berbuka. Kuih ketayap versi inti sirap rose, cantik & sedap .
KETAYAP INTI SIRAP ROSE
BAHAN UTK KULIT
1 cawan tepung gandum
2 biji telur
11/2 cawan santan
2 sudu mkn minyak masak
Pewarna hijau
Secubit garam
Ads
bagi yg rajin boleh kisar 3~4 helai daun pandan utk lebih wangi & cantik warna hijaunya #
Masukkan kesemua bahan ke dlm blender & kisarlah sehingga sebati. Tapis utk dptkan adunan yg tidak berketul.
Buatlah dadarnya sehingga habis adunan & masukkan inti. Gulung secantik yg boleh ya….siap!!
Ads
BAHAN UTK INTI
Kelapa parut putih
3/4 cawan gula pasir
Sirap rose (ikut manis yg disukai)
2 helai daun pandan (disimpul)
1/2 cawan air
2 sudu mkn tepung gandum
Ads
CARA BUAT INTI
Didihkan air, masukkan gula & daun pandan.
Bila gula dah larut masukkan kelapa parut & sirap rose.
Masak & gaul²kan sehingga sebati.
Rasa & setelah kelapa dah kering airnya boleh masukkan tepung gandum.
Gaul lagi sehingga sebati boleh angkat & sejukkan.
Setiap pasangan yang bakal mendirikan rumah tangga pasti mengimpikan sebuah majlis perkahwinan yang indah & menepati citarasa. Pelbagai perkara yang perlu difikirkan dalam merancang majlis perkahwinan agar semuanya berjalan seperti yang diinginkan.
Selain daripada menu makanan katering, pelamin, baju persandingan, dan sebagainya, kereta pengantin juga merupakan antara salah satu elemen yang dipertimbangkan untuk mengindahkan lagi perjalanan majlis perkahwinan tersebut.
gambar sekadar hiasan
Kereta tiada hiasan khas perkahwinan. Ada juga yang tidak mengendahkannya kerana ia merupakan satu perhiasan yang merumitkan.
Jangan risau wahai pengantin sekalian. Dalam artikel kali ini, kami ingin berkongsikan kepada anda cara-cara yang mudah untuk menghias kereta pengantin. Jom kita lihat!
Bersedia | Platform Insurans Kereta
Bahan yang diperlukan adalah:-
– Kain net berukuran 7-8 meter (2 warna)
– Reben
– Polisterin bulat
– Bunga
– Gam tembak atau stik
– Gunting
Cara-caranya:-
Langkah 1: Potong kain net jarak dari hadapan ke side mirror kereta anda. Buat untuk 2 bahagian (kiri & kanan). Potong secara memanjang, dan pastikan potong dengan ukuran yang sama untuk kedua-dua warna.
Langkah 2: Bunjutkan hujung net dan ikatkannya dengan reben. Ulang kaedah yang sama pada bahagian yang kedua.
Langkah 3: Cantumkan kedua-dua bahagian yang telah dibunjutkan tadi.
Langkah 4: Letakkan bunjut tersebut pada bahagian hadapan kereta dan laraskan pada bahagian kiri & kanan.
Langkah 5: Ikat bahagian yang dibunjut tadi di bahagian logo kereta menggunakan reben.
Langkah 6: Kemaskan kain net di bahagian cermin sisi meggunakan reben dan potong bahagian kain yang berlebihan.
Langkah 7: Ianya akan kelihatan kemas seperti di dalam gambar.
Langkah 8: Potong kain net yang belum digunakan lagi dengan ukuran sepanjang 2-3 jengkal sahaja.
Langkah 9: Bunjutkan pada bahagian tengah dan terus ikatkannya dengan reben.
Langkah 10: Ikatkannya pada bahagian tengah reben yang dibunjutkan tadi.
Langkah 11: Untuk perhiasan bunga, ambil polisterin bulat dan tebuk lubang di tengah-tengahnya untuk dimasukkan bunga.
Langkah 12: Ambil bunga dan cucukkan pada polisetrin. Anda dinasihatkan untuk menggunakan gam tembak agar lekatan bunga pada polisterin tersebut tidak akan tercabut ketika ditiup angin. Seterunya, ikat reben yang terdapat pada polisterin itu bersama dengan ikatan permulaan tadi.
Langkah 13: Untuk lebih tampak kemas, anda bolehlah menambah reben pada ‘side mirror’ dan juga pemegang pintu.
Okay, dah siap! Mudah sahaja, kan? Boleh buat bersama-sama ahli keluarga. Cubalah nanti, okay?
Rumah yang bersih, segar dan diserikan dengan haruman mampu menambah keselesaan buat penghuni kediaman. Sekurang-kurangnya bau-bauan dari bahagian dapur atau bilik air dapat dihindari dengan haruman segar.
Persekitaran yang segar juga mampu memberikan kesan positif kepada mood seseorang. Bau yang harum turut dikatakan boleh menghidupkan suasana ceria di samping memberikan ketenangan sepanjang masa.
Penyegar kediaman boleh membuatkan seseorang lebih tenang di samping meningkatkan daya tumpuan. Kewujudan penyegar udara cukup penting untuk membuatkan kita berasa selesa.
Ruangan yang berbau harum akan mencipta kesan yang menyenangkan dan membuatkan kita berasa selesa berada di dalam rumah.
Melalui perkongsian Wawa Nuralsha, wanita ini berkongsi tip tentang ‘mengitar semula’ pewangi kediaman yang telah habis.
Glade korang habis jangan buang dulu! Dah kering potong kecik kecik. Letak dalam bekas. Masukkan air. Semerbak bau harum balik.
Letak je dalam bilik air, ruang dapur, sudut kabinet. Fuhh segar balik baunya.
Sebut je mangga, mesti ada antara kita dah mula kecur air liur. Ada suka mangga manis, ada suka yang masam. Buah mangga ni memang terkenal di negara jiran kita, Thailand. Kalau di tepi jalan di sana, memang banyak nampak orang jual buah mangga yang dah siap dipotong dan dibuang kulit. Selalunya kita boleh pilih sekali dengan pencicahnya yang pelbagai jenis.
Kadang-kadang bila kita beli buah mangga di pasar sini pun kerap juga dapat yang kurang masak. Nak makan saja memang susahlah sebab masam sangat. Jadi ramai yang suka cicah kicap pedas, cicah garam, asam dan sebagainya. Bagi yang nak bertukar selera, bolehlah cuba colek pedas-pedas manis ala Thai ni.Mudah dan ‘menyengat’, jom kita cuba cara buat sendiri serbuk colek ala Thai di rumah hasil perkongsian Puan Norashikin Ismail. Berikut adalah bahan-bahan yang perlu disediakan terlebih dahulu.
BAHAN-BAHAN
Cili kering 10 tangkai
Belacan besar ibu jari hiris nipis *
Udang kering segenggam
Gula 6-7 sudu besar
Garam secukup rasa
CARA-CARA
Mudah saja bahan-bahannya, boleh alter bahan tu ikut kesesuaian. Mungkin ada yang tak makan belacan, jadi kalau tak letak pun tak apa. Sekarang jom tengok cara-caranya pula.
CUCI & TOSKAN BAHAN- Mula-mula, cuci bersih cili kering dan udang kering. Kemudian toskan untuk buang lebihan air.
SANGAI- Seterusnya, sediakan kuali dan sangai (goreng tanpa minyak) cili kering, belacan, dan udang kering sehingga kering dan ringan.
POTONG CILI- Kemudian, biarkan bahan tadi sejuk sekejap. Lepas tu, potongkan cili belah dua dan keluarkan bijinya.
BLENDER- Masukkan semua bahan tadi ke dalam blender untuk dikisar sehingga hancur. Kalau yang suka tekstur kasar, blender kejap saja. Kalau suka halus, boleh blend lama sikit. Terpulanglah ya.
TAMBAH GARAM- Akhir sekali, boleh gaul dengan sedikit garam untuk menaikkan lagi rasanya.Agak-agaklah suka banyak mana ya. Kalau masih pedas, boleh juga lebihkan gula. Nak lagi sedap, boleh guna gula merah atau gula kabung. Adjust ikut citarasa dan kreativiti masing-masing ya.
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!