
Jom cuba gubah sendiri hantaran. Mudah je.
Bahan-bahan:
• Bunga calla lily
• Gam pistol
• Brooch
• Pelekat ekslusif
• Reben
• Polistre
• cermin kaca dan gunting.
Langkah-Langkah:
1.Ambil bunga dan ikat dengan reben menjadi sejambak.
2. Langkah kedua,letak bunga yang tersedia atas bekas hantaran.
3. Kemudian lekatkan pelekat eksklusif keliling hantaran.
4. Selepas itu, tampal reben putih di atas pelekat ekslusif tadi.
5. Letakkan brooch pada dulang untuk penyeri.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
(DIY) Jom ‘Cut Cost’ Dengan 5 Langkah Mudah Ini Untuk Hasilkan Bunga Telur Crepe Anda!

Minggu cuti sekolah nanti, mesti ada kawan-kawan yang nak mendirikan mahligai cinta istana bahagia. Cuti sekolah bukan sahaja musim percutian, malah musim perkahwinan juga kerana waktu ini lah ramai yang mengadakan kenduri kahwin.
Bagi anda yang suka ber diy, jom kita buat bunga tisu untuk majlis kahwin nanti. Bukan sahaja cantik malah menjimatkan dan mudah juga. Ikut sahaja langkah ini!
Bahan bahan:
1. Crepe Paper (Boleh guna 2 colour ikut tema majlis, cth ; Purple + Pink)
2. Reben (Potong agak-agak 8 inci, buat reben dan ikat dawai kat tengah-tengah)
3. Kain Net/Sarung telur
4. White tape
5. Dawai
6. Lidi satay
7. Gunting dan pisau
Langkah 2 : Ambil 7 keping selang seli antara crepe paper pink dan purple. Susun-susun dan lipatkan macam bentuk kipas. Kemudian di tengah-tengah ikat kan dawai. Letakkan hiasan tu kalau mahu. Potong bucu tepi-tepi tu sikit.
Langkah 3 : Perlahan lahan tarik kelopak satu demi satu agar tidak koyak.


Kredit : sikucinghitamblogspot
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Tutorial ‘Boutonniere’ Buat Si Kacak

Buat bakal pengantin lelaki yang akan melangsungkan perkahwinan tidak lama lagi. Kami ada idea dan cara bagaimana anda ingin nampak begitu bergaya dan tampan pada majlis anda. Antara salah satunya adalah anda boleh DIY ‘Boutonniere’ untuk anda yang bercadang untuk memakai sut, tuxedo pada majlis anda nanti. Caranya sangat mudah dan menjimatkan. Aksesori ini tidak perlu mengambil masa yang lama, jom kita lihat !
Bahan-bahan:
Bunga pilihan anda
Pita florist
Reben
Gunting
Jarum peniti
Cara-cara:
Langkah 1: Gunting mana-mana bahagian bunga yang tidak dikehendaki. Anda juga boleh membuat bentuk yang anda suka pada helaian daun anda.
Langkah 2: Susun lapisan bunga anda. Pertama, daun. Kedua, helaian rosemary. Ketiga, bunga anda. Susun elok supaya menjadi seperti apa yang anda gambarkan.
Langkah 3: Gunakan pita florist untuk mengikat kesemua daun, rosemary dan bunga dengan ketat. Pastikan pita anda tidak longgar. Kemaskan dengan riben untuk menutup pita dan membuatnya kelihatan menarik. Bahagian hujung riben boleh dilekatkan dengan gam panas.
Langkah 4: Langkah terakhir dan siap. Anda kini boleh meletakkan boutonniere di baju dengan menggunakan jarum peniti.
Siap ! sedia untuk di letakkan pada bahagian poket anda.
Sumber : One fab day
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resepi Cheesekut Tiramisu 5 Bahan Sedap dan Berkrim

Isi Kandungan
ToggleCheesekut Tiramisu dessert yang sedap sangat kalau dimakan waktu sejuk. Lapisan biskut yang dicelup dalam bancuhan bancuhan kopi instant, diselang selikan dengan adunan cheese yang lemak berkrim rasanya. Dessert ni pernah viral pada suatu masa dulu, dan Che Nom share cara mudah nak sediakannya. Tak perlu guna oven, tak perlu guna telur dan juga tanpa gelatin.
.
Bahan-Bahan:
250g krim keju
3/4 cawan susu pekat (anggran 1/2 tin)
250g krim putar tenusu
biskut cream cracker
1 pek kopi segera premix
3/4 cawan air panas
serbuk koko
.
Cara Penyediaan:
Cara-cara untuk lapisan adunan cheese:
Lenyekan krim cheese sehingga lembut.
Masukkan susu pekat kemudian adun sampailah pekat sebati.
Dalam mangkuk berasingan, tuang whipping cream dan putar sehingga menjadi kental dan pekat.
Tuang whipping cream dalam adunan creamcheese tadi dan kacau sebati.
Cara-cara untuk melapis cheesekut tiramisu:
Bancuh Nescafe 3 in 1 dengan 3/4 cawan air panas.
Celup biskut dalam bancuhan Nescafe dan susun dalam bekas.
Lapis selang-seli biskut dengan adunan creamcheese.
Sejukkan sekurang-kurangnya 5-6 jam ataupun semalaman.
Bila dah sejuk boleh keluarkan dan hias dengan taburan serbuk koko diatas.
Tips:
Jangan pukul whipping cream terlalu lama, jika tidak ia akan pecah dan cair.
Jangan rendam biskut dalam bancuhan Nescafe terlalu lama, takut nanti lembik.
Untuk kepingan biskut kecil yang nak disusun ditepi-tepi biskut, biskut hendaklah dipatahkan mengunakan pisau agar potongan biskut sekata dan tidak hancur.
Masa Penyediaan: 15 minit, Masa Memasak:5 jam, Jumlah Hidangan:5 orang
Resepi Oleh: Che’ Nom
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI