Menikmati kebahagiaan dalam rumah tangga tentu sahaja menjadi impian setiap suami isteri. Bukan sahaja pengikat cinta dan kasih sayang yang utuh, kehidupan suami isteri juga akan mendapat rahmat dan keberkatan Allah SWT apabila sentiasa disertai dengan doa kepada-Nya.

Malah memohon doa kepada-Nya juga mampu mengikat kasih sayang dan hubungan suami isteri agar lebih bertahan lama. Melalui doa-doa yang senantiasa kita panjatkan kepada Allah SWT, sudah pasti maka keberkatannya akan sentiasa datang kepada kita.

Koleksi Doa Pengikat Kasih Sayang! Ini Yang Suami Isteri Perlu Amalkan

Agar kehidupan yang kita dibina dirahmati dan dilindungi, di sini disenaraikan doa-doa yang suami isteri boleh amalkan untuk pengikat kasih sayang dan kebahagiaan rumah tangga.

DOA & ZIKIR PELEMBUT HATI

Sebelum membaca doa ini, mulakan dengan membaca Al-Fatihah satu kali.

1. Ya Aziz
2. Ya Jabbar
3. Ya Mutakabbir

IKLAN

Ertinya: “Kalau sekiranya Kami turunkan Al-Quran ini kepada sebuah gunung, pasti kamu akan melihatnya tunduk terpecah belah disebabkan ketakutannya kepada Allah. Dan perumpamaan-perumpamaan itu Kami buat untuk manusia supaya mereka berfikir.” (Surah Al-Hasyr, ayat 21)

Ertinya: 1) “Taa. Haa 2) Kami tidak menurunkan Al-Quran kepadamu (wahai Muhammad) supaya engkau menanggung kesusahan. 3) Hanya untuk menjadi peringatan bagi orang-orang yang takut yang melanggar perintah Allah. 4) Al-Quran diturunkan dari Tuhan yang menciptakan bumi dan langit yang tinggi. 5) Iaitu Allah Ar-Rahman, yang bersemayam di atas ‘Arasy.” (Surah Toha, ayat 1 hingga 5)

Kemudian berdoa: “Ya Allah, lembutkanlah hatinya sepertimana Engkau melembutkan bagi Daud akan besi.”

Isteri juga boleh membaca doa ini sewaktu suami tidur. Hembuskan di tapak tangan dan letakkan di hati (dada) suami. Mudah-mudahan Allah SWT melembutkan hati suami.

IKLAN

DOA ELAK BERGADUH

Ertinya: “Wahai orang-orang yang beriman, bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan) dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh di medan perjuangan dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya kamu berjaya (mencapai ketenangan).” (Surah Asy-Syura, ayat 19)

DOA HILANG PERASAAN MARAH

Ertinya: “Ya Allah! Ampunilah dosaku dan hilangkan marah hatiku dan selamatkanlah aku daripada syaitan.”

DOA ISTERI UNTUK SUAMI

Ertinya: “(Katakanlah) kepada mereka hai Muhammad! (“Jika kamu benar-benar mencintai Allah, ikutilah aku nescaya Allah mencintaimu) dengan erti bahawa Dia memberimu pahala (dan mengampuni dosa-dosamu, Allah Maha Pengampun) terhadap orang yang mengikutiku, mengenai dosa-dosanya yang telah terjadi sebelum itu (lagi Maha Penyayang”) kepadanya.”

IKLAN

Ertinya: “Ya Allah Ya Tuhanku, Yang Maha Penyayang. Jadikanlah suamiku sebagai pemimpin yang baik bagi diriku dan anak-anak kami. Jagalah suamiku di dalam mencari rezeki-Mu dan bawalah dia kembali dengan membawa reda-Mu. Hanya kepada-Mu kami berserah dan hanya kepada-Mu kami memohon pertolongan. Ya Allah, Ya Rahman, Ya Rahim. Amin ya Rabbal ’alamin.”

DOA KEKALKAN KASIH SAYANG

Amalkan membacanya sebanyak 7 kali pagi dan 7 kali petang

Ertinya: “Kemudian jika mereka berpaling ingkar, maka katakanlah (wahai Muhammad): “cukuplah bagiku Allah (yang menolong dan memeliharaku), tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia; kepadaNya aku berserah diri, dan Dia lah yang mempunyai Arasy yang besar.”

DOA PENDINDING SIHIR

Ertinya: “Oleh itu, berperanglah (wahai Muhammad) pada jalan Allah (untuk membela Islam dari pencerobohan musuh) engkau tidak dibebani selain daripada kewajipanmu sendiri. Dan berilah perangsang kepada orang-orang yang beriman (supaya turut berjuang dengan gagah berani). Mudah-mudahan Allah menahan bahaya serangan orang-orang yang kafir itu. Dan (ingatlah) Allah amatlah besar kekuatan-Nya dan amatlah berat azab seksa-Nya.” (Surah An-Nisa’ Ayat 84)

DOA UNTUK CUKUPKAN REZEKI

Ertinya: “Ya Allah, cukupilah kami dengan rezeki-Mu yang halal (hingga kami terhindar) dari yang hara. Perkayalah kami dengan kurnia-Mu (hingga kami tidak minta) kepada selain-Mu.” (HR. Tirmidzi)

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI