Kalau diikutkan kuih ini mempunyai banyak nama, Kuih Ku, Angku atau Peria namun bahan-bahannya sama. Apa yang membezakan hanya rupa bentuk, kuih peria berbentuk peria manakala kuih angku berbentuk kura-kura.
“Kuih Ku /Angku / Peria
Kuih paling senang nk buat untuk minum petang. Kalau diikutkan kuih peria bentuk ulam peria, kuih angku bentuk kura kura. Tapi saya pilih buat bentuk bulat2 je, sebab itu je yg senang. Resepi saya ambil dari group ni juga. Terima kasih ya.
Zurina Zulkefli, Melaka.”
Cara :
2 cawan tepung pulut
Ads
1 cawan tepung gandum
1 cubit garam
1 kotak santan
1/2 air suam
Ads
Adun hingga sebati
Untuk dapatkan doh yang ideal, uli doh hingga tidak melekat pada tangan dan tiada lebihan tepung. Bahagikan doh kepada tiga.
Titikkan cecair perwarna.
Ads
Pes kacang merah boleh dibeli di kedai bakeri. Selain inti kacang merah, boleh gunakan kacang hijau tumbuk, peanut butter dan kelapa.
Bulatkan dahulu sebelum dijadikan kuih. Tujuannya untuk dapat bentuk yang sama.
Kuih Peria acuan suka hati di atas lapisan plastik. Saya gunakan lidi sate.
Sapukan minyak di atas kuih dan kukus selama 10 minit. (Dalam gambar tak sapu minyak lagi, terlupa)
Kukus dan tutup dengan kain bagi mengelakkan air didihan terjatuh ke atas kuih.
Jom cuba buat sendiri ikut resepi roti nan Puan Fatihah Hamid ni. Nampak mudah. Memang gebu-gebas hasilnya! Berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan dan cara nak buat roti nan selengkapnya.
RESEPI ROTI NAN SIMPLE. GEBU SANGAT, BUBUH CHEESE LAGI SEDAP!
BAHAN-BAHAN:
3 cawan tepung gandum, hibu guna bakers choice
1 sudu besar gula
1 sudu besar yis
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil bread improver atau boleh guna baking powder
1+1/4 cawan air
3 sudu besar minyak masak / Olive oil (saya campurkan)
CARA-CARA MEMBUAT:
1. ADUN SEMUA BAHAN MENJADI DOH. Mula-mula gaulkan semua bahan dan adunkan sehingga menjadi doh.
2. REHATKAN DOH 30 MINIT Lepas tu tutup doh dan rehatkan lebih kurang 30 minit. Doh akan naik hingga 2 kali ganda.
3. KELUARKAN ANGIN & CANAI Kemudian, tumbuk doh bagi keluar angin. Dan bulatkan ikut besar mana kita nak roti nan tu. Lepas tu canaikan.
4. BUBUH CHEESE / GARLIC Masa ni kalau nak bubuh cheese pon boleh. Lepas dah bubuh cheese, bulatkan balik dan canaikan semula. Yang suka perasa garlic pun boleh bubuh bawang putih yang dicincang / ditumbuk, butter dan parsley / daun ketumbar untuk sapuan masa masak nanti.
*Kalau suka roti nan yang kosong, skip langkah ni dan terus masak atas api.
5. MASAK Saya masak roti yang dah dicanai tadi di atas kuali non-stick pan. Guna api paling kecil dan tutup dengan tudung periuk masa memasak tu.
Agak-agak dah masak, bolehlah angkat.
Siap!
KREDIT : Puan Fatihah Hamid
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bahan-bahan :
3 biji telur
4 s/mkn cili yg telah dikisar bersama dgn bawang merah & putih
3 s/mkn cili sos
1 s/mkn gula merah
2 s/mkn gula pasir
garam secukup rasa
Cara-caranya :
1. tumis cili kering hingga masak
2. masukkan cili sos
3. masukkan gula merah, gula pasir & garam
4. rasa dah meletop, pecah kan telur sebiji-sebiji dalam kuali, biarkan telur 1/2 masak, terbalikkan .. korang kaup manja telur tu dlm kuali baru jadi hancur-hancur tu. ~>> Nak jd hancur halus-halus, masa korang dah pecahkan telur, terus aje gaul telur tu dangan sambal, siap
5. sedia untuk dihidang
TELUR GORENG KICAP PEDAS
Resepi :
Telur 4 biji
Sebiji Bawang besar dihiris halus*
Cili padi 7 biji dihiris*
Setengah biji Tomato dipotong dadu*
Kicap*
4 biji Limau kasturi dibelah 2
Minyak untuk menggoreng
Caranya :
Goreng telur. Angkat dan letak dalam pinggan.
Campurkan semua bahan bertanda bintang* dan kicap, di dalam bekas lain. Perah sedikit limau kasturi.
Tuangkan di atas telur yang siap digoreng tadi.
Resepi telur masak kurma
Bahan:
10biji telur -rebus
2paket kecil rempah kurma
5ulas bawamg putih (hiris)
1labu bawang merah besar -hiris besar)
1inci halia
2biji tomato (optional)
1biji lobak merah
Kulit kayu manis
Buah pelaga
Bunga lawang
Air asam sikit
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Tumis bawang putih, bawang merah, halia, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang sampai naik bau…masukkan rempah kurma yg telah dibancuh dgn air …tumis sampai pecah minyak ..
Masukkan air asam, dan air sedikit demi sedikit, kacau hingga sebati. Masukkan kentang, lobak, msak sehingga empuk. Masukkan telur, cili merah, tomato, dan garam secukup rasa ..lepas tu adjust lah kuah dia nk pekat @ cair …
TELUR MASAK SOS ikhlas dari LILY
BAHAN:
2 biji bawang besar dihiris kasar
3-4 inci halia dihiris kasar
3-4 sudu makan cili kering kisar
Sos tomato Kimball(lebih Dr sos cili UTK gantikan asam jawa)
Sos cili Life(kuantiti sikit dari sos tomato)
Kicap manis Life(4-5sudu makan)
Sedikit air
Telur goreng
Minyak menumis
1 tin kecil kacang peas(x perlu buang air)
CARA:
Panaskan minyak
Tumiskan cili kering kisar hingga masak dan pecah minyak
Masukkan SEPARUH kuantiti bawang besar hiris dan halia hiris
Kacau hingga bawang layu
Masukkan semua sos dan kicap bersama sedikit air
Masak hingga mendidih
Masukkan baki bawang besar dan kacang peas
Kacau rata..
Masukkan telur goreng renihkan seketika..
Dan siappp!
*X perlu garam atau asam jawa na..cukupkan semua rasa dgn bahan di atas..
Sup telur
Tumis bawang merah, bwg putih dan cili besar potong
Masukkan air
Masukkan 1 cube ayam knorr
Bila mendidih pecahkan telur sebiji sebiji
Masukkan garam dan adjust rasa
Bila telur masak, masukkan suhun (rendam dulu 10 minit)
Masukkan daun bawang
Tutup api
Siap