
Kombinasi sirih yang digubah mewah dengan kehadiran bunga-bunga segar menjadikan gubahan ini tampak eksklusif dan mewah. Malah menjadi pelengkap adat untuk sebuah majlis pertunangan atau perkahwinan.
Bahan-Bahan
• Gunting
• Daun sirih
• Bunga hiasan
• Span hijau
• Pembalut hijau
• Bunga cengkih
• Lidi
• Dulang
Langkah-Langkah:
1. Ambil sirih dan gulung batangnya bersama lidi dengan pembalut hijau.
2. Kemudian,cucuk di atas span hijau.
3. Ambil bunga hiasan dan cucuk di atas span hijau.
4. Ambil pula bunga yang lain. Kemudian hiaskan.
5. Cucuk bunga cengkih.
6. Ambil penutup dulang putih dan hiaskan dengan kemas.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
DIY Guna Kertas Kitar Semula Untuk Goodies Kahwin

Hari ini kami berkongsi dengan anda idea menggunakan surat khabar sebagai paper bag. Paper bag ini anda boleh letak goodies pada majlis perkahwinan anda nanti. Kalau dan siap nanti memang nampak ‘rare’.
Tutorial untuk membuat paper bag ini sangat mudah, ia juga dapat menjimatkan lagi kos perkahwinan anda. Tak perlu susah-susah lagi tempah dengan harga yang mahal.
Langkah 1 : Anda perlukan: Tape, Gunting dan Surat Khabar Lama.
Langkah 2 : Gunting surat khabar anda, kerana kita tak perlukan paper bag yang besar
Langkah 3 : Lipat surat khabar anda kepada 2 bahagian, tetapi tinggalkan sedikit ruang.
Langkah 4 : Lebihan sedikit surat khabar pada bahagian atas dan lipatkan ke bawah
Langkah 5 : Tape sepanjang lipatan di atas supaya jangan ada ruang.
Langkah 6 : Surat khabar anda sepatutnya kelihatan sebegini.
Langkah 7 : Letakkan semuka ke atas meja. Nampak Point A dan Point B?
Langkah 8 : Tolak Point A dan Point B ke atas untuk membuat lipatan yang baru dan menghasilkan Point C dan Point D.
Langkah 9 : Sekarang pula, temukan Point B dan Point D. Temukan Point A dan Point C. Tekan pada lipatan.
Langkah 10 : Sekarang kertas anda patut kelihatan sebegini.
Langkah 11 : Baringkan semula, dan lipat sedikit sahaja surat khabar anda dibahagian bawah. Ini untuk dijadikan tapak paper bag tersebut.
Langkah 12 : Tape sepanjang lipatan tadi. Ini pun jangan main tipu, tercicir pula karang wedding gift yang diletaknya
Langkah 13 : Pada bahagian tepi surat khabar anda, sepatunya kelihatan sebegini.
Langkah 14 : Lihat lipatan ni, masukkan tangan anda kedalam paper bag tersebut dan tekan pada lipatan tersebut untuk dijadikan tapak.
Langkah 15 : Tapak paper bag anda sepatutnya kelihatan sebegini dan SIAP.
Langkah 16 : Untuk kelihatan lebih cantik, anda boleh hiasi paper bag tersebut dengan ribbon ataupun dolly paper.
Sumber : ikahwin blog
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Ayam Masak Bawang Stail Mamak, Yang Baru Kahwin Sesuai Cuba Buat, Mudah Sangat!

Ayam Masak Bawang antara menu yang menjadi pilihan ramai ketika menjamu selera di restoran mamak. Ratah begitu sahaja pun sedap. Bau aroma rempah yang meresap ke dalam isi ayam membuatkan selera bertambah.
Nak masak Ayam Masak Bawang ini tidaklah sesusah mana pun. Pengantin yang baru kahwin pun boleh cuba masak.
Berikut dikongsikan resipi Ayam Masak Bawang seperti yang dikongsikan oleh Mohd Rozmie
RESIPI AYAM MASAK BAWANG
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam (potong 16)
12 ulas bawang merah/kecil
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
3 sudu makan serbuk kari
2 sudu makan serbuk cili
Rempah 4 sekawan
3 tangkai daun kari
1 helai daun pandan
3 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tomato
2 sudu makan sos tiram
BAHAN KISAR (TUMBUK HALUS)
7 ulas bawang merah/kecil
5 ulas bawang putih
1 inci halia
CARA MEMBUAT:
1. Cuci bersih isi ayam dan lakukan perapan dengan garam, kunyit, serbuk kari, serbuk cili dan lada sulah selama 20-30 minit.
2. Tumbuk halus atau kisar jadikan pes bawang merah/kecil, bawang putih dan halia.
3.Panaskan minyak goreng dulu bawang yang telah dipotong mayang ini sehingga sedikit keperangan. Jangan sampai hangit pula.
4.Bila bawang sudah sedikit keperangan macam ini, angkat dan ketepikan dulu.
5. Guna minyak goreng bawang tadi, goreng ayam yang telah diperap tadi sehingga masak.
6. Ketepikan dulu ayam yang telah digoreng tadi.
7. Ambik minyak goreng ayam tadi, tumis rempah 4 sekawan bersama daun kari dan daun pandan.
8. Kemudian masukkan pes bawang dan halia tadi. Kacau sebati.
9. Masukkan serbuk jintan putih, jintan manis, serbuk kari dan serbuk cili. Kacau lagi.
10. Masukkan bahan sos. Kacau lagi bagi sebati dan pecah minyak.
11. Rajin kacau supaya rempah tak hangit. Jika kering masukkan sedikit air dan kacau lagi. Nampak kering, masukkan lagi sedikit air kacau lagi. Lakukan begini 4 atau 5 kali ulang. Tujuannya supaya rempah betul-betul masak elok. Kalau rempah tak masak elok nanti makan tak sedap.
12. Bila rempah sudah masak elok, tambah 2 atau 3 cawan air biar berkuah pekat atau mengikut citarasa masing-masing. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
13. Bila kuah sudah perasa elok, masa ini sudah boleh masukkan ayam goreng tadi dan gaul sebati.
14. Taburkan bawang goreng tadi dan gaul sebati lagi.
15. Bila sudah sebati elok meresap rempah ke dalam ayam, terus tutup api. Siap untuk dihidangkan.
Sumber kredit: Mohd Rozmie
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resepi Air Lemon Pudina, Laici Asam Boi ‘Fresh’ Macam Di Bazaar Ramadhan!

Setiap kali tiba bulan puasa inilah masanya untuk anda menunjukkan kemahiran memasak dalam menyediakan juadah menyelerakan untuk seisi keluarga.
Dan ia termasuklah menyediakan makanan dan minuman seperti yang dijual di bazar Ramadan.
Salah satunya air ais lemon pudina yang “laku” dijual di bazar kerana mempunyai rasa yang segar dan sejuk di tekak apabila diminum setelah seharian berpuasa.
Pastinya anda mahu juga cuba bancuh sendiri air ini di rumah untuk berbuka puasa kan?
Jadi, jom kita cuba perkongsian ini.
RESEPI AIR AIS LEMON PUDINA DAN LEMON PUDINA LAICI ASAM BOI
Bahan-bahan.
Bahan-bahan.
Daun pudina RM2.00
Lemon 4 biji
Sunquick 100g
Serbuk Asam Knor 100g
Air Gula 1 liter
CARA-CARANYA
Kisar 3 biji lemon dengan 2 liter air, ambil air sahaja, hampas buang kemudian masukkan dalam bekas. Masukkan 1 liter air gula.
Masukkan Sunquick dan serbuk asam knor dalam1 liter air panas. Kacau dan masukan dalam bekas air lemon tadi.
Masukkan air batu, pati air lemon, masuk air masak, hiris 1 biji lemon dan daun pudina..Kacau dan ia siap untuk minum.
NOTA!
Kalau nak buat banyak gandakan sahaja
Kalau nak buat banyak pastikan kena tapis banyak 2@3 kali.
Boleh simpan dalam freezer pati air lemon ni.
Boleh pelbagaikan jenis buahan tin @ buah segar ikut citarasa sendiri.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI