Kombinasi sirih yang digubah mewah dengan kehadiran bunga-bunga segar menjadikan gubahan ini tampak eksklusif dan mewah. Malah menjadi pelengkap adat untuk sebuah majlis pertunangan atau perkahwinan.
Bahan-Bahan
• Gunting
• Daun sirih
• Bunga hiasan
• Span hijau
• Pembalut hijau
• Bunga cengkih
• Lidi
• Dulang
Langkah-Langkah:
1. Ambil sirih dan gulung batangnya bersama lidi dengan pembalut hijau.
2. Kemudian,cucuk di atas span hijau.
3. Ambil bunga hiasan dan cucuk di atas span hijau.
4. Ambil pula bunga yang lain. Kemudian hiaskan.
5. Cucuk bunga cengkih.
6. Ambil penutup dulang putih dan hiaskan dengan kemas.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Mudah Masak Rendang Ayam, Sesuai Untuk Isteri Yang Pertama Kali Nak Cuba Masak Untuk Suami
Isi Kandungan
ToggleSeperti yang kita sedia maklum, sambutan Hari Raya pada tahun ini hanya dibenarkan sekiranya anda berada di dalam daerah yang sama dan tidak dibenarkan untuk merentas negeri. Memang kecewa tetapi ini demi kebaikan kita semua.
Selain daripada ahli keluarga, antara perkara yang dirindui ketika Hari Raya adalah makanan raya. Rendang, nasi impit, kuah lodeh, lemang dan macam-macam lagi, memang sedap!
Jika tahun lepas kita hanya makan masakan mak, tahun ini berbeza kerana kita perlu memasak sendiri. Masa inilah rasa menyesal kenapa tak belajar resipi rendang awal-awal.
Jangan risau, jika anda teringin makan rendang ayam, boleh cuba resipi yang dikongsi oleh Nurain Sulaiman ini. Memang mudah dan anda hanya perlu ikut ‘step-by-step’.
*****
Resipi Rendang Ayam
Bahan-bahan kisar:
- Bawang kecil + besar
- Halia
- Lengkuas
- Bawang putih
- Serai
- Kunyit hidup
Bahan-bahan lain:
- Ayam setengah ekor (basuh bersih dan tos)
- Cili kering – 15 tangkai
- 1 sudu rempah daging (optional)
- 1 sudu rempah cili untuk warna (optional)
- Daun kunyit
- 2 sudu kerisik
- 1 kotak santan
- Gula merah (optional)
- 2 sudu gula
Cara memasak:
1. Blend bahan-bahan kisar sehingga halus supaya kuah tidak berserabut.
2. Kisar cili kering. Dalam gambar ini, dalam 15 tangkai. Jumlah cili mengikut tahap kepedasan yang dimahukan.
3. Masukkan rempah daging dan rempah cili ke dalam bahan kisar tadi.
4. Panaskan sedikit minyak.
5. Tumis bahan-bahan tadi (bahan kisar yang dicampur bersama rempah daging dan rempah cili)
6. Masukkan cili yang dikisar.
7. Letakkan daun kunyit, yang ini kalau tak nak pun takpe sebab nanti nak letak yang racik halus.
8. Sementara menunggu kuah masak dan naik minyak, boleh racik halus daun kunyit.
9. Masukkan asam keping.
10. Masukkan kerisik dua sudu.
11. Masukkan ayam, saya masuk ayam awal sebab masak api perlahan, nak ayam tu senang terlerai dari tulangnya.
12. Masukkan santan sekotak atau sebiji kelapa.
13. Masukkan gula merah (ini optional).
14. Masukkan dua sudu besar gula.
15. Bila dah masak lebih kurang sejam, kuah akan nampak gelap dan pecah minyak. Kemudian boleh masukkan daun kunyit. Saya masukkan air 2 cawan berselang-seli bila kuah tu memekat.
16. Dah siap rendang ayam. Kena selalu kacau ye takut kuah hangit.
Selamat mencuba!
Sumber: Nurain Sulaiman via grup Masak Apa Hari Ni… (MAHN)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Buat Sendiri Pasu Bunga Guna Besen Plastik, Kos Murah Tapi Hasil Nampak Mahal
Pasu bunga dapat mengubah dan mencorak serta memberi kelainan dan impak serta merta di sudut laman. Pemilihan saiz pasu bunga dengan saiz yang betul mampu mengimbangi ruang dengan baik.
Tidak dinafikan kos untuk membeli barang-barang keperluan terutama pasu bunga agak tinggi. Jadi apa kata anda cuba membuat sendiri pasu bunga seperti yang dikongsikan oleh Zalina Zakaria
CARA MEMBUAT PASU BUNGA DARIPADA BESEN PLASTIK:
Bahan:
Besen plastik
Gerudi (drill)
LANGKAH DEMI LANGKAH:
- Beli besen plastik yang bersaiz besar. Pilih besen yang sama saiz supaya susun atur pokok bunga nampak sekata dan cantik dipandang mata.
2. Gunakan gerudi untuk membuat lubang pada bahagian bawah besen plastik. Tebuk di bahagian tengah besen plastik terlebih dahulu kemudian diikuti di bahagian tepi besen plastik.
3.Lubang yang ditebuk pada bahagian bawah besen plastik tidak terlalu besar.
4.Masukkan tanah ke dalam besen. Tanamlah pokok bunga yang anda suka seperti biasa.
5. Supaya bekas pasu bunga besen plastik kelihatan lebih menarik, boleh letakkan kaki daripada simen di bawah bekas besen plastik.
6. Untuk lebih jimat, boleh beli besen plastik dari kedai Eco. Harga besen plastik lebih murah dan anda boleh beli dalam jumlah yang banyak.
TIP MEMILIH PASU (BEKAS) TANAMAN HIASAN:
– Kenal pasti pasu yang hendak dipilih sama ada daripada jenis simen, plastik, tanah liat, seramik atau daripada bahan terbuang.
– Pilih saiz pasu mengikut kesesuaian dengan pokok bunga.
– Jika selalu mengubah hiasan laman, pilih pasu daripada bahan plastik atau beg politena.
– Untuk tanaman yang mempunyai jangka hayat pendek, tidak memerlukan saiz pasu yang besar. Cukup dengan sia kecil dan sederhana.
– Pasu yang dipilih mestilah tahan lasak dan tidak mudah pecah.
Sumber: Zalina Zakaria
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Lauk Jimat PKP, Ikan Asam Garam, Nampak Biasa Tapi Rasanya Tak Ingat Dunia
Lauk paling ringkas adalah lauk paling sedap. Bayangkan goreng ikan asam garam ni dan cicah dengan cabai picit, aduh tak dapat nak digambarkan kenikmatannya.
Cara buat Ikan Asam Garam ni senang sahaja. Hanya lumurkan dengan garam dan asam jawa secukupnya dan perap beberapa hari. Kalau nak masam manis, campurkan sedikit dengan gula.
“Ikan asam garam
First time makan masa mula2 kahwin dengan husband. Mak mertua ajar buat ikan ni.
Cara :
1.Basuh ikan temenung/pelaling bersih-bersih. Kemudian lumur dengan garam dan asam jawa secukupnya.
2.Perp dalam peti ais (bahagian bawah/bukan sejuk beku) untuk 2 hingga 3 hari.
3.Bila nak makan, goreng je. Tak perlu bilas asam jawa. Memang terangkat bila makan dengan nasi panas.
Tips Mak mertua saya – Kalo masa menggoreng tu ikan tak hancur, maksudnya cukup asam dan garamnya.
Selamat mencuba.
Psst- jangan salahkan saya kalo makan bertambah2, menu ni memang boleh buka selera makan.
Psst- disebabkan ramai yg nak tengok rupa ikan ni selepas digoreng, saya sertakan di sini rupa dia..jangan dinilai pada paras rupa, yang penting rasanya.
Sumber : Fatin Azmin
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI