Kebanyakan orang berfikir hanya pesakit kencing manis mempunyai kadar gula yang tinggi dan perlu mengawal dan berhati-hati dengan jenis makanan yang diambil. Namun, tidaklah sebegitu. Setiap orang boleh mengalaminya dan mungkin tidak melihat bahaya yang sedang berlaku pada saraf, saluran darah dan organ tubuh mereka.

Bagi mengelakkan sebarang komplikasi, adalah sangat penting untuk kita mengenali tanda-tanda yang membimbangkan dan mengambil langkah pencegahan yang sesuai.

Berikut 12 tanda-tanda tubuh anda mempunyai kadar gula yang tinggi :

Kurangkan Gula, Barulah Kahwin Nanti Sihat Tubuh Badan

1. Kelaparan berterusan

Kandungan gula yang tinggi dalam darah menghalang glukosa memasuki sel-sel. Akibatnya, badan tidak menerima tenaga dan meminta makanan lagi dan lagi.

2. Penyebab keletihan

Kandungan gula yang tinggi dalam darah menyebabkan badan tidak mampu untuk menyimpan dan menyerap glukosa dengan betul. Tenaga digunakan tidak cekap, dan sel-sel badan tidak menerima bahan api yang mereka perlukan. Semua ini membuat anda rasa letih tanpa sebab.

3. Kerap membuang air kecil

Jika gula darah terlalu tinggi, buah pinggang tidak boleh menyerap cecair. Oleh itu, badan cuba untuk menyamakan kepekatan glukosa dalam darah dan dalam sel-sel, melarutkan darah dengan cecair intrasel, sekali gus membawa kepekatan glukosa normal. Ini menyebabkan anda kerap membuang air kecil.

4. Mulut kering, dahaga berlebihan

Mulut kering dan dahaga yang kuat adalah jawapan kepada kehilangan cecair yang teruk. Badan dapat menilai tahap dehidrasi dan menyebabkan dahaga, menghantar isyarat berkaitan ke otak. Sudah tentu, anda tidak boleh menolak untuk minum, tetapi lebih baik jika anda memilih air kosong atau teh tanpa gula.

IKLAN

5. Pengurangan berat badan

Dengan tahap glukosa yang tinggi, anda boleh menurunkan berat badan dalam masa yang singkat, walaupun makanan diambil dengan kerap dan mengandungi banyak kalori. Ada beberapa sebab untuk ini:

● Kehilangan cecair kerana kerap membuang air kecil membawa kepada tahap cecair yang rendah pada seluruh badan, dan menyebabkan penurunan berat badan.

● Jika tahap insulin tidak mencukupi untuk metabolisma glukosa, badan akan bertukar kepada pembakaran lemak.

● Satu jumlah yang besar air kencing pada tahap yang tinggi glukosa menjadikan badan menghabiskan lebih banyak kalori. Dengan cara ini, badan cuba untuk “membuang” glukosa yang berlebihan.

6. Penyakit berjangkit

Jangkitan saluran kencing (UTI) dan jangkitan yis boleh berlaku pada lelaki dan wanita. Namun lebih kerap mereka ditemui di kalangan wanita yang mempunyai paras gula yang tinggi dan kencing manis. Satu jumlah yang besar gula mewujudkan persekitaran yang baik untuk pembiakan yis dan bakteria.

IKLAN

7. Kulit kering

Kulit kering boleh dikaitkan dengan tahap gula tinggi pada darah untuk pelbagai sebab:

● Kencing berlebihan menyebab badan dihidrasi sehingga tahap yang menyebabkan kulit mula kering.

● Masalah kulit adalah tanda aterosklerosis – pengerasan dan penyempitan arteri dan pengurangan seiring peredaran darah – penyakit yang sering berlaku pada pesakit kencing manis.

● Saraf yang rosak boleh mengganggu operasi normal kelenjar peluh, dan mereka memberi kesan kepada keseimbangan kulit-air.

IKLAN

8. Sukar menumpukan perhatian

Tahap gula tinggi menghalang glukosa memasuki sel-sel otak, sehingga otak mengalami kesukaran untuk mendapatkan tenaga. Ini menjejaskan kelajuan pemikiran dan membuat keputusan.

9. Penglihatan kabur

Penglihatan kabur juga hasil daripada kesan dehidrasi disebabkan oleh gula yang tinggi dalam darah – ia juga memberi kesan kepada sel-sel mata. Akibatnya, mata berubah bentuk dan mata kehilangan keupayaan untuk memberi tumpuan dengan betul.

10. Luka lambat sembuh

Ini berlaku disebabkan oleh kerosakan pembuluh darah akibat paras gula yang tinggi. Ini membawa kepada peredaran darah semaki nteruk, terutama pada anggota badan.

11. Cepat marah

Menurut kajian, orang dengan kadar gula yang tinggi akan berasa lebih cemas, mudah marah dan cenderung kepada kemurungan. Otak bergantung kepada kadar bekalan glukosa yang sama, dan jika paras melompat mendadak, ia akan memberikan kesan negatif terhadap tugasnya. Hasilnya, suasana hati kita tiba-tiba menjadi lebih teruk (jadi cepat marah atau naik angin).

12. Mati pucuk

Kesukaran mengekalkan ereksi juga boleh berlaku terhadap glukosa tinggi dalam darah. Ereksi sihat memerlukan kesihatan saraf, aliran darah yang baik dan hormon yang betul. Namun lebihan gula dalam darah boleh menjejaskan setiap sistem ini.

SUMBER : daku-amat.blogspot.com

TWEET : SOLUSI

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI