Kepada anda yang gemarkan aktiviti DIY, kali ini kami akan berkongsikan kepada anda antara langkah mudah untuk menghiasi dulang hantaran anda. Tidak perlu terlalu cantik, cukup sekadar ia kemas dan sedap mata memandang. Anda boleh hiaskannya mengikut citarasa anda sendiri. Ilhamkan nya daripada sini !

Bahan-bahan dan peralatan yang diperlukan:

  1. Dulang
  2. Kain satin
  3. Gam Elektrik
  4. Gunting
  5. Bunga
  6. Renda
  7. Ribbon

Langkah-langkah:

1) Dulang hantaran

Dulang hantaran seperti ini biasanya boleh didapati di kedai bunga. Sediakan dulang yang bersesuaian mengikut saiz barang-barang dan tema hantaran anda.

Langkah Jimat Hias Dulang Hantaran Mesti Cuba !

IKLAN

2) Menghias Kain Satin

Guntingkan kain satin mengikut kesesuaian dulang hantaran anda. Pastikan kain yang digunting melebihi dari saiz dulang. Lipat dan kelim kain satin tersebut seperti gambar rajah di atas. Selepas itu gamkan kain di sekeliling bahagian dalam dulang.

Langkah Jimat Hias Dulang Hantaran Mesti Cuba !

3) Renda Dulang Hantaran

IKLAN

Lekatkan renda putih di sekeliling dulang tersebut. Selepas itu lekatkan bunga rose kecil di bahagian penjuru dulang. Bagi hiasan bunga plastik atas dulang, boleh lihat contoh tutorial tersebut di YOUTUBE.

Langkah Jimat Hias Dulang Hantaran Mesti Cuba !

4) Hiaskan barang hantaran

IKLAN

Akhir sekali, hiaskan barang hantaran di atas dulang tersebut. Selepas itu lekatkan ribbon di penjuru dulang atau di barang hantaran yang disediakan.

Langkah Jimat Hias Dulang Hantaran Mesti Cuba !

Mudah bukan? anda boleh berjimat banyak dengan cara ini. Elakkan daripada pembaziran, cukuplah ia sekadar hiasan dan anda tidak perlu membeli bahan yang terlalu mahal. Semestinya ia nampak sangat menarik.

 

Sumber : Wawa syaida

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI