Sekarang ni musim cempedak dah kembali lagi. Siapa tak suka makan buah cempedak goreng ni memang rugi sebab musimnya datang sekali sekala sahaja dalam setahun. Selain buah durian, buah cempedak jugak mampu mengeluarkan bau yang sangat kuat sehingga mampu buatkan orang berjalan tiba-tiba terhenti sebab tak tahan dengan bau manisnya yang sedap. Ikuti perkongsian resepi Fazielah Ayub ini.

RESEPI CEMPEDAK GORENG RANGUP

BAHAN-BAHAN:
1. 2 senduk tepung beras
2. 1 senduk tepung gandum
3. 1 sudu tepung jagung
4. 1 biji telur
5. Sedikit garam halus
6. Sedikit serbuk kunyit
7. Air secukupnya

IKLAN

CARA-CARA:



1. Campurkan semua bahan-bahan diatas dengan air secukupnya.
2. Kacau sehingga sebati dan tidak berketul.


3. Celupkan buah cempedak dan goreng dalam minyak panas

Nota:
1. Ingat nisbah 2:1 (tepung beras: tepung gandum).
2. Ilah letak tepung jagung nak bagi lebih crispy.
3. Pastikan buka/kopek buah cempedak dengan cara betul. Jangan belah tengah macam potong buah pulak. Jenuh nak korek satu persatu.
4. Pakai sarung tangan atau alas plastik untuk elakkan terkena getah buah. Boleh sapu minyak dekat pisau sebelum belah untuk elak getak lekat pada pisau.
5. Kalau terkena getah buah, sapu dengan minyak masak.