Dalam perkahwinan pastinya kita mengharapkan ganjaran rezeki yang melimpah ruah agar kita beroleh rumah tangga yang penuh harmoni. Namun dalam sibuk mencari rezeki, ada ketikanya kita akan diuji dengan pelbagai dugaan termasuk kesukaran dalam mendapatkan rezeki. Rezeki kita sentiasa tidak cukup seolah-olah ada yang tidak kena.

Dan sebagai manusia, kita hendaklah sentiasa berusaha untuk mendapatkan rezeki. Tanpa usaha mana mungkin rezeki akan datang bergolek. Namun usaha sahaja tidak mencukupi jika kita tidak berdoa dan bertawakal kepada-Nya.

Perkongsian menarik suami isteri yang dipetik dari facebook Mentari Hidup Full ini boleh dijadikan panduan untuk anda beroleh rezeki yang melimpah ruah. Dulu masa kahwin zero. Apa pun tak ada. Dulu juga mereka tak solat sampai dulu surah dan cara solat. Namun, bila mereka istiqamah dalam mengamalkan tip RAHSIA ini, rezeki mereka melimpah-ruah tak putus.

Ini cerita betul, bukan mitos. Cerita dongeng ke apa. Saya suami isteri kahwin muda lepas belajar. Lepas kahwin ‘kosong’, duit zero. Kawan2 lain kerja, kami tak nak kerja. Nak niaga. Kami naik sampai sekarang dengan berpaksikan hidup nak berubah demi Allah. Dari zero sekarang boleh tolong mak ayah, rumah selesa, ada kereta selesa, akan mewah, ada duit simpanan boleh kata banyak juga. Kiranya kekadang tak tahu camne boleh senang macam sekarang. Kita kekadang lupa Allah ada. Banyak cara sebenarnya dia boleh tolong kita kalau kita minta kat Dia. Kalau minta kat manusia sapa nak layan.

 

Dulu tak solat, sampai lupa dah ayat2 semua, kena baca balik buku cara2 solat > pelan2 solat, tak boleh tinggal, kena sungguh2 taubat.

 

Suami hari2 solat Dhuha yang mana saya tak mampu yang tu. Tiap pagi dia akan solat Dhuha, tak boleh tinggal kata dia solat Dhuha tu wajib. Sebab kita tak ada bos. Bos kita Allah. Jadi kena presentation lebih kat Allah.

 

Dulu orang gelak kami niaga online, sekarang alhamdulillah ramai kawan2 and keluarga nak berniaga juga.

 

Dulu saya ingat hidup kena 80% usaha, 20% tawakal. Tapi sebenarnya = 80% tawakal, 20% usaha. Dari dulu saya seorang yang pentingkan usaha, exam wajib stay up malam kena usaha. Solat tak payah. Apa ada dengan solat, dapat gak A. – ayat seorang jahil. Astagfirullah.

 

Saya bercakap jujur dengan pengalaman sendiri.

 

Sila amalkan ini.

✅ Maksud REZEKI
– Kasih Sayang
– Kewangan
– Kesihatan
– Ibadah

✅ Nak dapat income RM50,000 sebulan wajib SEDEKAH 10% dalam RM5000 bulan tu baru Allah bagi RM50,000

✅ Lepas solat sedekahkan Al-Fatihah pada mak ayah. Call mak setiap hari. Minta maaf dengan dengan mak. Minta mak redha dengan apa yang kita buat.

✅ Nak rezeki melimpah-ruah, buka tabung-tabung berikut:
1. Tabung Zakat
2. Tabung Sedekah
3. Tabung Wakaf
4. Tabung Infak

** Pergi pejabat zakat berdekatan. Tanya terus dengan dorang camne nak buka tabung2 ni **

✅ Ramai yang sibuk jaga rezeki dengan orang tapi LUPA & TAK JAGA hubungan dengan PEMBERI REZEKI (ALLAH SWT)

IKLAN

AMALAN MENJEMPUT REZEKI YANG WAJIB BUAT

1. Solat awal waktu
Lelaki – 10 ke 20 minit sebelum azan mesti dah ada kat masjid!

2. Solat Dhuha
– Eksklusifkan masa dengan Allah dahulu sebelum buat kerja lain.
– Baca surah Al-Waqiah selepas Dhuha (kita tidak akan miskin sampai bila-bila).
– Bilangan rakaat biasanya buat 2 rakaat, cuba tambah jadi 4, 6 & 8. Ikut kemampuan. Setiap 2 rakaat kena bagi salam.

✅ Jadilah JUTAWAN yang memberi manafaat pada orang lain!

3. Tahajjud
– Buat 7 hari berturut-turut kemudian dah biasa. Buat secara konsisten.
– Buat presentation dengan Allah di waktu 1 per tiga malam. Cerita plan marketing pada Allah terus! Kalau cerita pada manusia kalau orang tak nak kita akan frush kecewa! Tapi present plan pada Allah kita takkan rasa kecewa. Merengek merintih pada Allah apa yang kita nak. Apa yang kita impikan. Apa yang kita nak capai dalam hidup! Biar jelas. Kalau nak jadi jutawan, doa nak jadi jutawan berkat tahun ni.
– Minta semua pada Allah. Nak pakai Ferrari. Nak ada RM10 juta dalam akaun bank dalam masa 2 tahun. Nak hantar mak ayah pergi umrah tahun ini. Nak beli rumah banglo. Impian kena jelas! Minta semua pada Allah. Minta yang besar2 terus sebab Allah Maha Kaya Maha Pemurah!

✅ Belajar berlapang dada. Redha dengan setiap masalah & ujian yang Allah bagi. Contoh ada orang hutang kita bertahun2 tak bayar. Redhakan semua tu. Belajar redha sebab ada sorang peserta tu adik dia pinjam RM98 ribu dah bertahun2 tak bayar pastu dia belajar redha. Tak sampai seminggu Allah balas balik, dia berjaya jual tanah bernilai RM340,000 yang 10 tahun lepas punya kes.

4. Sedekah
– Beri sedekah dengan perasaan. Contohnya,
Ya Allah asbab aku memberi ni aku dapat jadi jutawan (semasa nak sedekah tu niat macam ni dengan penuh perasaan)

IKLAN

✅ Buat TABUNG SUBUH
– Masukkan duit setiap hari selepas subuh. Masukkan dengan penuh perasaan & doa pada Allah. Cukup sebulan duit tabung tu keluarkan & sedekah pada masjid @ rumah kebajikan @ maahad tahfiz dan lain-lain.

Formula YAKIN
1. Yakin
2. Yakin
3. Yakin
4. Yakin
5. Yakin
6. Yakin
7. Yakin
8. Yakin
9. Yakin
10. Doa
11. Usaha
12. Tawakal

9 kali kena yakin!

5. Baca Al-Quran
– Paling malas minimum 1 baris dengan terjemahan. Buat setiap hari. Jadikan amalan!
– Kalau bersedih. Baca Quran. Kalau sakit. Baca Quran.

IKLAN

6. Istighfar setiap hari
– Baca zikir ‘Ya Wahhab’ je 100 kali setiap hari. Lagi bagus setiap solat 100x. Pastu, up 1000x sampai la mampu buat 100,000 zikir.

7. Jaga Wuduk setiap hari
– Latih badan sentiasa ada wuduk. Kalau masalah kentut. Buat ikut kemampuan sampailah masalah kentut tu hilang. Hehe! Contoh dalam wuduk pastu gi jumpa client. Pasti terkentut. Jangan la pi ambil wuduk plak. Lepas dah jumpa client baru la ambil wuduk sebab masih dalam proses latihan. Bagi kelonggaran pada diri. Jangan berubah secara drastik.

✅ Latih diri MEMBERI di waktu tiada, bukan bila dah KAYA!

TEKNIK NAK MEREDHAKAN SESUATU

Setiap kali lepas solat. Pejam mata. Pastu letak tangan kanan atas dada kiri. Tarik nafas macam biasa. Rasakan degup jantung kita. Pastu bayangkan muka mak. Minta maaf pada mak jika ada salah. Maafkan mak jika mak ada salah. Minta mak redhakan semua yang kita buat. Pastu bayangkan muka ayah. Buat benda sama. Pastu bayangkan muka isteri. Muka suami. Muka anak2. Maafkan semua orang.

Buat selama 7 hari! Subhanallah tunggu perubahan luar biasa dari Allah.

Semoga bermanfaat dan dijadikan pengajaran untuk kita semua…

Salam…

Sumber: Mynewbistro