Kadang-kadang perasaan nak kahwin tu membuak-buak bila kita tengok pasangan lain kahwin padahal kita tak tahu hakikat perkahwinan yang sebenar. Lelaki ini kongsi, kenapa orang perempuan terutamanya jangan main redah je nak kahwin awal.

 

IKLAN
IKLAN
IKLAN

Orang perempuan jangan main redah jer nak kahwin awal. Pantang tengok orang berlaki kita pun nak berlaki.
.
.
Sebelum berlaki, belajar ilmu hukum2 dengan suami kalu tak nak ke neraka. Orang perempuan banyak ke neraka bukan sebab mereka tak sembahyang, atau tak puasa, atau tak pergi haji. Tapi ramai dari mereka yang derhaka kepada suami.
.
.
Kena tahu hak seorang suami, batas seorang isteri. Jangan main redah buat suami macam kawan kita. Suami tak sama status dia dengan mana2 Raja atas muka bumi ini. President Obama pun masih duduk bawah dia. Kalu suami keluarkan arahan A, wajib ikut A walaupun Raja kata B. Apatah lagi kalu orang lain.
.
.
Contoh termudah – suami kata tak payah pergilah jumpa kawan 2. Tapi dia nak pergi jugak sebab kawan ajak. Dia pergi melangkah keluar dari rumah dalam keadaan suami tak redha, Allah dan Rasul pun tak redha.
.
.
Kalu nak mengajuk, jangan lama2. 10-15 minit sudah. Jangan berlarutan sampai 24 jam. Itu derhaka namanya. Bahkan bermasam muka dengan suami pun sudah dikira derhaka! Melainkan pada waktu didatangi haid. Tutur kata kena jaga. Kalu terlepas cakap, kena terus ucap ‘mintak maaf bang…’.
.
.
Seperti kisah suami isteri yang saya ceritakan dahulu. Isterinya sakit. Selalu terlepas cakap disebabkan gangguan. Tapi isteri yang soleh, dia tak tunggu waktu untuk ucap ‘mintak maaf bang..’.
.
.
Dalam rumahtangga kena faham tugasan masing2 pada urufnya. Si suami mencari nafakah dan si isterinya menguruskan rumah. Bertolak ansurlah pada perkara yang boleh diuruskan dengan baik.
.
.
Dulu sebelum kahwin hanya urus kendiri. Tak adalah penat sangat. Boleh bersenang lenang. Tapi bila dah menikah, kena urus suami, kena urus anak2. Bebanan dah bertambah, tanggungjawab dah bertambah. Bukan isteri jela, suami pun!!
.
.
Maka disini perlu banyak pengorbanan. Dan ubah cara kehidupan. Jangan bawak kehidupan bujang ke dunia rumahtangga, boleh kucar kacir nantinya.
.
.
Perkahwinan bukan untuk sebulan dua. Bukan sebulan dua itu jugalah hanya anda perlu menutur baik dengan suami, melayan baik suami, tapi untuk akhir hayatnya InsyAllah atau sekurang2 hingga jodoh ini ke hujungnya.
.
.
Rumahtangga bukan soal main-main atau hanya keseronokkan sahaja. Ada waktunya kita perlu berhadapan dengan pelbagai masalah dan cabaran. Tapi bersabarlah. Jangan cepat melenting marah. Kalu kita tak mampu nak urus diri, nak kawal emosi dan perasaan lalu bagaimana kita nak kawal anak-anak di bawah kelak??
.
.
Ingatlah wahai orang perempuan, bila anda berkahwin anda sedang berhadapan dengan seorang yang akan menentukan syurga atau neraka tempat anda kelak. Jika baik urusan anda dengan suami, suami pula redha padanya dan baik pula urusan anda dengan Tuhan, InsyAllah syurga milik anda.
.
.
Akhir kata – Agama penting untuk kehidupan. Agama datang dengan mempelajarinya di hadapan ulama’2 dan membaca kitab.