Nak istilahkan bahagia begitu subjektif. Ada orang bahagia bila dapat kahwin dengan orang kaya, ada yang bahagia bila dapat isteri yang cantik dan macam-macam lagilah. Kehidupan rumahtangga kita pun bukan di atas paksaan orang lain.

 

Macam mana nak pastikan kita bahagia dalam rumahtangga? Tip ini mungkin boleh jadi panduan untuk anda yang sudah berumahtangga atau buat yang bakal mendirikan rumahtangga.

 

1. Jika isteri dah siapkan minuman, makanan, dah dihidangkan atas meja, lepastu isteri panggil kita makan, kita pula sibuk dengan telefon, sibuk hal lain lagi, lalu biarkan makanan sejuk, maka lambatlah rezeki masuk.

IKLAN

2. Jika pulang ke rumah, sampai-sampai anak terus menerpa dekat dekat kita, sambil bising-bising.. nak itu nak ini. Penat macamana sekali pun, duduklah sekejap dan bercakap dengan mereka. Peluk cium anak, itu cara kita menghargai mereka ‘pembawa rezeki’. Jangan marah-marah, jangan cepat naik angin.

3. Bila bangun pagi, kejutkan juga pasangan untuk bangun sekali. Jangan dibiarkan saja pasangan tidur dan terus hanyut meninggalkan solat subuh. Ini juga salah satu rezeki susah nak dekat dengan kita. Bila rezeki sempit, hubungan rumahtangga pun makin dingin. Itu yang nak bergaduh je laki bini berantakan.

4. Usahakan untuk beri wang belanja kepada isteri walau gaji kita kecil. Kalau tak mampu bagi RM100, berilah RM50 @ RM10. Rajin-rajin tengok dompet isteri, jangan terkejut kalau nampak duit syiling je yang ada.

IKLAN

Zaman ini memang era orang perempuan gajinya lebih besar, namun usaha memberi nafkah itu adalah pintu kepada banyaknya lorong rezeki.

5. Banyak-banyak bergurau mesra dari marah-marah. Tengok balik dalam rumah tangga semua kita. Macamana bonding kita dengan isteri. Selama ni kalau cara kita banyak sakitkan hati dia, berubahlah. Isteri tak pernah lupa untuk berdoa buat suaminya. Itulah antara salah satu asbab rezeki kita berpanjangan. Doa isteri mustajab buat suami.

Namun jika orang di dalam rumah itu sering marah, sering tak suka itu ini, sering hatinya tak bahagia, mana ada makhluk mahu bertandang, termasuklah rezeki.

IKLAN

Jangan lupa untuk bahagiakan orang yang kita sayang

Kredit to : Ustaz Iqmal #resepisedap

 

***JOM SERTAI CHANNEL TELEGRAM PESONA PENGANTIN DAN DAPATKAN LEBIH BANYAK INFO BERSAMA KAMI. KLIK SAHAJA DI SINI.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI