Kecantikan
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    1
    Share

Dalam masa kita sibuk dengan persiapan kahwin, tiba-tiba datang pula ‘sahabat-sahabat’ yang tak diundang melewati muka kita. Dahlah stress nak kahwin, stress lagi bila jerawat naik banyak dekat muka.Nak buat macamana? Wanita bernama Iman Abdul Rahim ini kongsi apa nak buat kalua kulit breakout

APA NAK BUAT KALAU KULIT BREAKOUT?

Disclaimer: Semua kulit react dengan cara yang berbeza, it depends on how your skin react. I am not certified. Follow at your own risk.

 

  1. Stop skincare yang jadi punca breakout.

Kalau guna skincare lepastu tiba tiba breakout, terus stop! Sepatutnya sebelum guna apa apa skincare, kita kena patch test dulu. Patch testing ni sangat penting kalau kita baru nak try skincare yang baru. Kalau tak sesuai, dia tak breakout teruk sangat and senang nak control. Patch test pun penting untuk test sebarang allergi dekat kulit.

Cara untuk patch test: www.imanabdulrahim.com/2017/10/patch-test

 

  1. Jangan percaya “healing crisis”

Bila guna sesuatu skincare lepastu naik jerawat and penjual tu kata “healing crisis”, better check balik. Adakah product tu mengandungi AHA (Glycolic Acid, Lactic Acid, Mandelic Acid), BHA (Salicylic Acid), Vitamin C (Ascorbyl Acid, Ascorbyl Glucoside, Magnesium Ascorbyl Phosphate) atau Retinoids? Kalau ada, kemungkinan purging. Sebab product ni increase skin turnover rate.

Purging: Naik jerawat dekat tempat yang selalu naik jerawat, bila guna product yang ada kandungan yang dinyatakan diatas.

Kalau tiba tiba naik jerawat dekat tempat yang jarang naik, dan product tu tak ada ingredients kat atas tu, maknanya itu memang kulit korang tak sesuai dengan product tu. Stop terus! Jangan percaya dengan “healing crisis” yang tak wujud tu. Stop guna product tu.

 

  1. Jangan scrub kulit

Ada orang, lagi dia naik jerawat, lagi dia scrub kulit dengan harapan breakout boleh berkurang. Better avoid all scrub. Sebab kesian kulit kita dah lah breakout, lepastu kena tonyoh tonyoh lagi dengan scrub, makin luka lah kulit. Bila dah luka, nanti bakteria lagi senang nak berjangkit and kulit makin teruk. Kalau ada jerawat, stop scrub kulit buat sementara waktu.

 

  1. Buat basic skincare routine

Buat basic skincare dulu, sebelum tambah product product lain yang belum tentu sesuai dengan kulit. Yang penting, kena cari cleanser yang sesuai, make sure kulit cukup kelembapan and pakai sunscreen setiap hari.

 

  1. Pastikan guna product yang sesuai dengan kulit masing masing

Kalau kulit berminyak, cari yang sesuai untuk kulit yang berminyak. Kalau kulit jenis kering, cari product yang sesuai dengan kulit kering.

 

  1. Avoid certain ingredients that can trigger your breakout

Also read: Skincare ingredients to avoid for sensitive skin

Antaranya alcohol, fragrance, menthol, SLS, essential oils. Cari product yang tak ada ingredients yang boleh buat keadaan kulit jadi lagi teruk. Semua ni depends on kulit masing masing. Ada yang okay dengan ingredients tu, ada yang tak okay.

Contohnya alcohol. Ada yang okay, ada yang tak okay. For more info: Alcohol in skincare

Kalau about paraben, boleh baca kat sini: Paraben in skincare

 

  1. Your skin barrier

Make sure your skin barrier of your skin is okay. Antara tanda tanda skin barrier kita terganggu ialah kulit selalu breakout, terlalu tegang, kering, berminyak, pedih, terlalu sensitive.

Cara nak pastikan skin barrier kita okay ialah dengan:

  1. Use gentle low pH cleanser
  2. Make sure your skin is well hydrated
  3. Cari ingredients like fatty acids & ceramides
  4. Use sunscreen
  5. Avoid acids (AHA/BHA/Vit C)
  6. Avoid irritating ingredients (alcohol, fragrance, menthol etc)

Bila dah rasa moisture barrier dah okay (maksudnya tak rasa ketat, kering, pedih, terlalu berminyak), baru boleh try guna acids (AHA/BHA/Vit C)

 

  1. Use gentle, low pH cleanser

Kenapa perlu low pH cleanser? Sebab kulit kita average pH 4-6. Jadi seeloknya guna cleanser yang dalam range tu supaya skin barrier kita tak terganggu.

Pastikan cleanser tu takde irritating ingredients, no SLS, tak rasa kering, tegang, pedih, ketat and kesat bila guna.

 

  1. Make sure your skin is well hydrated.

Apa beza hydrator and moisturizer? Untuk senang faham, hydrator tarik air ke kulit. Moisturizer lock air supaya air tu tak hilang.

Contoh ingredients untuk hydration:

  1. Hyaluronic Acid
  2. Glycerin
  3. Propylene Glycol
  4. Urea
  5. Sorbital

Dan lain lain. Kalau rasa moisturizer terlalu thick and berminyak, boleh try guna hydrating toner, essence atau serum.

 

  1. Use soothing ingredients

Soothing ingredients ni bagus kalau kulit ada merah merah, sensitive ataupun sunburn.

Some of soothing ingredients:

  1. Green Tea
  2. Honey
  3. Snail
  4. Aloe Vera
  5. Beta Glucan
  6. Allantoin
  7. Adenosine
  8. Centella asiatica (pegaga)

  1. If your breakout is bad, seek help

Either jumpa doctor or dermatologist, they’ll analyze your skin and help sama ada bagi ubat or cream untuk sapu. Don’t be afraid untuk jumpa doctor. Tapi pastikan doctor yang bertauliah, jangan pergi tempat pelik pelik ok.

That’s all. Thanks for reading.

 

Jangan Lupa Komen:

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Dikendali Oleh Astro Group

error: