Bagi kanak-kanak, penerimaan tentang perkahwinan baru ibu bapa sering kali diterima dengan perasaan yang bercampur. Sama ada mereka menyokong atau tidak, pastinya ada halangan yang menanti. Berikut adalah beberapa kesukaran dan cabaran yang paling biasa dihadapi kanak-kanak yang masih bersekolah.

Mak Ayah Kahwin Baru, Anak Derita Dalam Diam

Kehilangan keluarga lama

Apabila ibu bapa mula mempunyai teman baru, membina hubungan serius dan akhirnya membuat keputusan untuk berkahwin lagi, kanak-kanak mungkin teringat kepada keluarga dan kehidupan dahulu bersama ibu bapa mereka. Walau bagaimanapun, kini, bersama keluarga baru, mereka terpaksa menerima hakikat bahawa ibu dan bapa mereka tidak mungkin kembali bersama dan ini sekali gus membuatkan mereka merasakan mereka tidak pernah memiliki keluarga dahulu semula. Ini menjadi punca kesedihan yang teramat sangat.

Kanak-kanak ketika dalam proses pembesaran, akan membina jalinan hubungan erat dengan ibu atau bapa mereka sendiri. Namun, sekarang mereka perlu belajar bagaimana untuk berkongsi ibu bapa bukan sahaja dengan pasangan baru tetapi mungkin dengan adik-beradik yang tidak mereka kenali.

Mujurlah, dengan berlalunya masa, kebanyakan kanak-kanak dapat menyesuaikan diri dengan keluarga baru mereka. Apabila kanak-kanak mula mengenali adik-beradik dan ibu atau bapa tiri mereka, mereka cenderung untuk menerima keluarga baru.

Jangan beri tekanan dan memaksa

IKLAN

Ramai kanak-kanak berfikir seandainya mereka suka dan menunjukkan kasih sayang kepada ibu bapa tiri, ia dianggap sebagai tidak setia kepada ibu bapa kandung. Malah mereka juga mungkin merasakan seandainya ibu atau bapa mereka berkahwin semula, mereka akan melupakan ibu bapa kandung.

Anak anda mungkin berada dalam kekeliruan, menerima 2 bapa atau 2 ibu. Pada permulaan, biasakan anak anda untuk bertemu dengan pasangan baru anda dalam dan dengan cara yang selesa untuk anak anda.

Sentiasa beritahu pada anak anda bahawa, “Bapa tiri kamu adalah seperti bapa kandung kamu. Ibu tidak berniat menggantikan tempat bapa kandung kamu dengan sesiapa kerana tiada siapa dapat menggantikannya.”

Anak anda mungkin akan membuat perbandingan ibu bapa kandung dengan ibu bapa tiri, sama ada secara positif atau negatif. Mereka mungkin akan melepaskan kata-kata seperti, “Anda tidak seperti ibu saya.” Perbandingan adalah normal pada tempoh ini. Anak anda akan berhenti melakukannya pada akhirnya.

IKLAN

Jika perlu, kedua ibu bapa, kandung dan tiri, harus mempunyai hubungan baik antara satu sama lain, bekerjasama dan berbincang mengenai anak-anak. Ini boleh dimulakan dengan panggilan telefon untuk bertanya khabar dan pemerhatian tentang anak-anak. Kedua belah pihak mungkin boleh membuat keputusan untuk makan tengahari bersama atau sebarang pertemuan tidak formal lain.

Jangan meletakkan bebanan pada anak-anak untuk memberi kesetiaan pada pihak yang mana. Selesaikan masalah bersama bekas pasangan anda secara matang.

Mak Ayah Kahwin Baru, Anak Derita Dalam Diam

Adaptasi peraturan baharu

Apabila anak anda berubah tempat tinggal, dari duduk serumah dengan ibu atau bapa tunggal, ke rumah yang turut diduduki oleh ibu atau bapa tiri bersama adik-beradik tiri, mereka perlu berdepan dengan perubahan dalam institusi keluarga mereka.

IKLAN

Rutin akan berubah dan pelbagai tugasan rumah baru akan perlu dilakukan. Apabila lebih ramai individu berpindah ke rumah, masalah privasi mungkin menjadi isu utama. Ia mungkin menimbulkan kesukaran buat anak-anak untuk mempunyai ruang peribadi seperti yang dimiliki sebelum ini.

Semua pasangan mempunyai harapan yang sama agar perkahwinan baru ini akan menjadi sesempurna yang mungkin. Walau bagaimanapun, untuk keluarga tiri baru, ia adalah satu tindakan tidak praktikal untuk mengharapkan anak-anak akan terus menyayangi dan menghormati ibu atau bapa tiri.

Hakikatnya, kanak-kanak perlukan masa untuk membina satu hubungan dengan ibu atau bapa tirinya. Ia akan berlaku secara perlahan-lahan. Secara umumnya, hubungan yang baik dapat terjalin dengan pantas untuk anak-anak yang lebih kecil.

Ini kerana anak-anak yang sudah agak dewasa, yang mempunyai cara yang tersendiri, akan mungkin merasakan kehidupan mereka telah diganggu oleh individu wanita mahupun lelaki, yang kini bergelar ibu atau bapa tiri mereka.

SUMBER : (https://hellodoktor.com/)
OLEH :

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI