Tindakan positif ahli keluarga lain

Sebenarnya, ahli keluarga boleh turut campur tangan dalam menyelesaikan sebarang konflik yang sedang berlaku terhadap mana-mana pasangan yang berkahwin. Walau bagaimanapun, sebelum sebarang langkah atau keputusan dibuat, ahli keluarga yang terlibat perlulah menganggap diri mereka sebagai “friend of the marriage”, berbanding menyebelahi mana-mana pihak. Kebimbangan utama adalah untuk menyelamatkan perkahwinan yang telah terbina dan bukannya memberi fokus terhadap cerita peribadi sesetengah pihak yang akan mempengaruhi sebarang cadangan yang akan disuarakan.

Mak Ayah Membantu Atau Tidak Dalam Menyelesaikan Hal Rumah Tangga Anak?
.

Ahli keluarga yang terlibat dengan masalah perkahwinan pastinya mahukan ahli keluarga yang lain untuk menyebelahinya. Sebagai contoh, anak perempuan pasti mahukan anda sebagai ibu atau bapanya untuk menyokong sebarang tindakannya. Walau bagaimanapun, ini bukanlah kepentingan yang terbaik untuk kebaikan perkahwinan anak anda. Anda sebagai ibu atau bapa boleh mendengar dan memberi sokongan berkenaan luahan yang ingin disampaikan oleh anak anda, tetapi perlu juga diingat bahawa anda hanya mendengar satu sisi cerita dari sebelah pihak. Ini tidak memadai untuk anda memberikan sebarang cadangan bagi menyelamatkan perkahwinan mereka. Walau bagaimanapun, sekiranya terdapat sebarang corak yang berbahaya dalam masalah yang berlaku seperti keganasan fizikal, emosi atau seksual, anda boleh bertindak dengan memberikan perlindungan awal kepada anak anda atau mana-mana individu yang terkesan.

IKLAN

Tugas anda bukanlah sebagai pakar rujuk bagi sebarang masalah yang dialami oleh anak anda. Sebaliknya, mereka sendiri perlu mencari jalan terbaik bagi menemukan titik persamaan bagi sebarang percanggahan yang berlaku. Sekiranya anak anda mengutarakan kebimbangannya berkenaan masalah perkahwinan yang berlaku, berikan galakan kepadanya untuk kembali kepada pasangannya dan tentukan apa yang boleh mereka lakukan sebagai pasangan bagi menyelesaikan masalah peribadi mereka. Anda juga disarankan untuk menghubungi menantu anda untuk menyatakan sokongan dan jaminan anda terhadap perhubungan dan perkahwinan mereka. Tindakan anda ini akan menunjukkan bahawa anda mempunyai pandangan atau perspektif yang seimbang bagi kedua-dua belah pihak yang bermasalah.

6 strategi mudah untuk memperbaiki hubungan

Sebagai pasangan, anda pasti ingin menyelesaikan sebarang masalah yang berlaku secara tertutup terlebih dahulu berbanding menceritakannya kepada pihak ketiga. Anda boleh mencuba strategi berikut jika anda rasa ia berkesan untuk memulihkan hubungan anda dan pasangan anda.

IKLAN

Mak Ayah Membantu Atau Tidak Dalam Menyelesaikan Hal Rumah Tangga Anak?
.

Pastikan diri anda dikelilingi dengan individu-individu yang memiliki perhubungan yang sihat.

IKLAN

Pilih untuk mencintai berbanding berpandukan emosi semata-mata. Percintaan adalah sesuatu yang boleh dipilih, dan pilihan adalah satu tindakan matang dan lebih baik berbanding mengikut emosi semata-mata.
Anggap bahawa kegembiraan pasangan anda adalah lebih utama berbanding kegembiraan anda sendiri. Ini juga akan mewujudkan rasa kepercayaan, terhutang budi, dan kemurahan hati selain keintiman fizikal antara anda dan pasangan anda.
Letakkan kepentingan perhubungan sebagai keutamaan. Fikirkan mengenai masa hadapan dan kestabilan emosi yang bakal dialami oleh anak-anak jika anda berpisah dengan pasangan anda.
Mula semula hubungan yang baharu. Segarkan kembali hubungan anda dengan cara melakukan perkara-perkara yang pernah anda lakukan semasa mula berkenalan. Ajak pasangan anda untuk keluar menonton wayang, makan malam berdua atau berbual di telefon berjam-jam lamanya.
Hargai pasangan anda untuk setiap perkara yang dilakukannya. Ucapkan terima kasih jika sarapan pagi anda telah siap terhidang. Tabiat mudah seperti ini perlu dilakukan kembali jika anda telah lama meninggalkannya.

Sebagai ibu bapa, anda perlu menunjukkan contoh yang baik sama ada kepada anak atau menantu anda. Kedua-duanya merupakan anak anda, jangan membezakan antara keduanya seperti orang asing di dalam lingkungan keluarga anda. Perkara yang paling penting untuk diingati, sekiranya terdapat sebarang masalah perkahwinan yang berlaku dalam kalangan anak-anak, jangan sesekali menjadi batu api yang hanya akan menghangatkan suasana sedia ada.

SUMBER : (https://hellodoktor.com/)
OLEH :
GAMBAR HIASAN : TANGKAP PICTURES

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI