Walaupun bertunang itu bagi sesetengah orang bukanlah ‘perjanjian’ atau ikatan yang sekukuh sebuah perkahwinan, tapi hakikat yang sebenarnya sesuatu pertunangan itu tidak boleh diambil mudah.

Ianya bukan bersifat suka-sukaan sepertimana janji kasih antara dua pasangan muda yang baru belajar bercinta lalu saling bertukar ungkapan cinta.

Maksud Mimpi Putus Tunang Atau Bertunang

Justeru, jika pertunangan terputus atau sengaja diputuskan di pertengahan jalan, pastinya memberi kesan terhadap hubungan kekeluargaan malah membabitkan persepsi masyarakat sekeliling.

Tetapi, apa pula maksudnya jika kita bermimpi putus tunang?

Tafsiran Berkaitan Mimpi Bertunang

1. Sesebuah majlis pertunangan itu lazimnya akan berkesudahan dengan pasangan melangsungkan majlis perkahwinan.

Sehubungan itu, daripada satu pendapat berkaitan mimpi menurut Islam, disebutkan bahawa mimpi yang berkaitan dengan majlis membabitkan pasangan pengantin, tafsiran mimpinya berkait rapat dengan suasana sesebuah majlis berkenaan.

Jika majlis itu berlangsung sesuai dengan prinsip-prinsip Islam dan tidak melanggar syarak, maka ia petanda satu kebaikan.

Sebaliknya, jika majlis berkenaan dipenuhi dengan aktiviti kemaksiatan bermakna akan terjadi keburukan.

IKLAN

2. Menurut pandangan Ibnu Sirin, seseorang yang dalam mimpinya membuat keputusan untuk memutuskan tali pertunangan, kemungkinan mimpi itu hendak memberi amaran kepadanya supaya dia lebih berhati-hati dalam memilih pasangan hidup yang sesuai dengannya.

Maksud Mimpi Putus Tunang Atau Bertunang

3. Ada pula yang menafsirkan mimpi meminang atau dipinang untuk dijadikan pasangan hidup itu tandanya akan berjaya dalam hubungan cinta dan pada kemudian hari kelak akan beroleh keuntungan.

4. Sebaliknya pula, jika seseorang itu mimpi putus tunang maka dikatakan itu adalah satu peringatan agar lebih berhati-hati dalam memilih pasangan hidupnya.

Selidik secara lebih mendalam perwatakan tunang anda yang sebenar-benarnya, kenali latar belakangnya dan fahami niatnya samada benar-benar ikhlas atau masih teragak-agak sebelum anda bersetuju untuk menjadi pasangan hidup dengannya.

Mimpi Bertunang

IKLAN

Pada kebanyakan masa, baik lelaki mahupun wanita, pasangan tunang yang muncul dalam mimpi itu adalah buah hati sendiri.

Namun, ada ketikanya boleh jadi ‘tunang’ yang di dalam mimpi itu seseorang yang tidak pernah dilihat wajahnya sebelum ini.

1. Dalam tafsiran mimpi yang berkaitan, dikatakan juga bahawa mimpi melihat lelaki yang dikenali boleh jadi alamatnya bermaksud akan beroleh sesuatu daripada orang berkenaan, ataupun daripada seseorang yang mirip dengan yang dilihat dalam mimpi itu ataupun yang sama nama dengannya.

2. Bagi seorang wanita, jika ada yang masih belum berumahtangga dan bermimpi meminang seorang lelaki yang di dalam mimpi itu perempuan berkenaan memberi salam kepadanya dan lelaki tersebut menjawab salam, ertinya lelaki berkenaan menerima pinangannya. Dalam erti kata lain, perempuan itu sebenarnya bak kata pepatah ‘tidak bertepuk sebelah tangan’.

3. Dalam kitab tafsir mimpi, ia bererti bahawa sangat besar kemungkinan dia akan mendirikan rumahtangga tidak lama lagi.

IKLAN

4. Selain itu, ada pula sesetengah tafsiran yang mengatakan mimpi tunang atau bertunang, membawa maksud segala perancangan yang sedang diatur akan beroleh kejayaan.

Semoga memberi manfaat.

 

 

 

 

 

 

Sumber: SENTIASAPANAS.COM

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI