Jika benar sayang, haruslah kita lihat keadaan diri kita terlebih dahulu. Cuba tanya pada diri, betul ke cara layanan kita terhadap si dia selama ini? Selain beri kasih sayang, pernahkah kita cuba untuk memenuhi impiannya demi lihatnya tersenyum? Berapa kali kita memberi pujian pada si dia dalam sehari?

Benar rasa cinta itu penting dalam hubungan rumah tangga, tapi hanya mengucapkan “I love you” sahaja tak cukup. Ini 8 tips untuk jadi pasangan paling bahagia.

TIPS PASANGAN BAHAGIA…

1. Jangan marah pada waktu yang sama; diam terlebih dahulu adalah lagi bagus untuk mengelakkan perselisihan menjadi lagi rumit.

2. Kalau bertengkar cubalah mengalah untuk menang,kerana mengalah itu bukan bererti kalah dan juga bukan membawa makna lemah.

IKLAN

3. Tegurlah pasangan Anda dengan kasih sayang dan lemah lembut… gunalah kata-kata yang menyejukkan hati dan mampu menenangkan pasangan anda.

4. Lupakanlah kesalahan masa lalu, perbaiki kembali hubungan yang keruh… setiap apa yang berlaku dalam kisah kehidupan kita adalah ujian … ada hikmah yang tersembunyi … malahan ianya mematangkan diri kita …

IKLAN

5. Boleh lupakan yang lain tetapi tidak boleh melupakan allah, dalam masa yang sama jangan juga lupakan hidup pasangan Anda…hargai kewujudan nya… hargai kurniaan dari Ilahi… jangan menyesali kehilangan yang kita sengajakan kerana keegoan diri kita sendiri…

IKLAN

6. Jangan menyimpan amarah sampai matahari
terbenam…. Bermaksud jangan menyimpan kemarahan untuk tempoh yang lama.. kerana rasa amarah mampu memudarkan rasa kasih dan sayang … malahan jua boleh memadamkan rasa cinta di hati kita pada pasangan.


7. Seringlah memberikan pujian kepada pasangan Anda.. pujian yang ikhlas dan tulus dari hati… kerana pujian yang ikhlas, tulus dan jujur dari hati dapat dirasai oleh pasangan kita dengan rasa kasih sayang dan cinta yang ada di hatinya untuk kita ..

8. Bersedia mengakui kesalahan… jangan menjadikan ego penghalang kepada kebahagian diri kita dan pasangan …

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI