sumber internet

Seolah-olah tidak pernah berakhir, status single atau bujang selalu dianggap sebagai perkara yang menyedihkan. Dibuat sebagai sumber penolakan untuk membuat seseorang tidak yakin jika mereka dipersoalkan oleh orang lain.

Hei, walaupun anda tidak mempunyai pasangan pada masa ini, tiada yang perlu dikhuatiri berkenaan soal jodoh. Kerana mereka yang asyik dating tidak semestinya berakhir di pelaminan. Percayalah, urusan jodoh tidak selalu melalui fasa dating. Malah sesetengah orang berjaya berkahwin walaupun mereka tidak pernah dating.

Mereka yang asyik berdating, sering berakhir dengan perpisahan. Satu perkara yang anda perlu ingat, dia yang akan menjadi pasangan jiwa anda akan datang dengan cara yang istimewa dan tidak dijangka.

Masa Bercinta Tak Perlu Kerap Jumpa, Kerana Jumpa Selalu Tak Menjamin Jodoh Yang Sejati
sumber internet

1. Tiada Pasangan Tidak Bermaksud Tidak Akan Bertemu Pasangan

Biarkan semua orang menyatakan pendapat mereka. Lebih-lebih lagi, apabila mereka sering mengatakan jika tidak pergi dating tidak akan bertemu pasangan sehati sejiwa. Anda tidak boleh menghalang mereka daripada mengatakannya. Tetapi anda mempunyai hak untuk sentiasa mempercayai konsep jodoh yang berbeza daripada pemahaman mereka itu.

Dating bukanlah satu keperluan yang harus dilakukan oleh setiap orang agar dapat bertemu dengan pasangan. Bertahun-tahun bersama, boleh jadi tiada jodoh dengannya. Kemudian sebaliknya, tidak pernah dating, tiba-tiba percaya dan yakin untuk berkahwin dengan seseorang.

2. Sesukar apapun anda menjaganya, jika tiada jodoh akan jua tetap pergi

Bertahun-tahun bersama-sama, saling mencintai antara satu sama lain dan pahit manis semua dirasa. Di tengah-tengah, hubungan anda hanya boleh terkandas pula. Dari sini kita harus faham, jika hubungan antara dua orang yang bercinta dengan mudah boleh berakhir jika mereka tidak ditakdirkan bersama.

IKLAN

Apatah lagi dating, pertemuan dan bertegur sapa pun tidak pernah. Kemudian entah bagaimana, tiba-tiba dipertemukan, tiba-tiba saling memberi perhatian, jatuh cinta dan saling mencintai. Anda mesti tahu, cinta selalu mempunyai cara yang berbeza untuk hadir atas 2 orang manusia.

3. Dia yang telah ditakdirkan untuk bersama anda, akan selalu ada cara untuk dipertemukan walaupun tidak meminta

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, anda tidak akan dapat meneka bagaimana takdir berfungsi. Menaruh cinta pada yang salah, hanya akan membuat anda terluka, sehingga hampir menyerah dengan konsep cinta sejati yang dikatakan membuat anda bahagia.
Tetapi pada satu masa yang tidak dijangka, dia yang ditakdirkan menjadi pasangan hidup, boleh datang secara tiba-tiba. Menawarkan hatinya yang ikhlas, menjemput anda untuk berkahwin tanpa perlu dating seperti biasanya. Selama anda yakin dan dapat memastikan dia orang yang tepat, percayalah, dia adalah pasangan jiwa yang dikirim oleh Tuhan buatmu.

4. Semua Perkara Telah Ditentukan, Kita Hanya Menjalankan

IKLAN

Tidak perlu mendesak Tuhan untuk berjumpa dengan seseorang yang boleh menjadi pasangan. Atau mengutuk situasi anda kerana masih bujang dan menjadi subjek gosip kawan-kawan. Teruskan untuk semua perkara yang anda mahu lakukan, apa yang akan berlaku esok akan menjadi kejutan.

Hadapi segala-galanya dengan tenang, sambil belajar menjadi orang yang lebih baik daripada sebelumnya. Sebagai manusia, kita hanya mempunyai tugas untuk menjalankan segala-galanya. Tidak perlu terlalu bimbang tentang sesuatu yang belum tahu penghujungnya.

5. Tidak Perlu Terganggu Oleh Mulut Orang, Kerana Mereka Bukan Tuhan

Mendengar mulut orang tidak akan ada habisnya. Tidak memahami apa yang sedang kita hadapi, semua rakan dan kawan hanya boleh memberi komen. Tak bijak untuk mengatasinya, ada kemungkinan kita menjadi pening sendiri. Mereka tiadalah niat yang tidak baik yang sebenarnya hanya mahu menunjukkan keprihatinan.
Belajarlah untuk mengabaikan kata-kata yang tidak bermanfaat untuk hidup anda. Kerana, tidak kira sejauh mana kita menjalani kehidupan, ia tidak akan sempurna di mata orang.

IKLAN

6. Sentiasa Memperbaiki Diri Anda dan Mendoakan Agar Dipertemukan Dengan Orang Yang Anda Ingini

Dikatakan, pasangan adalah cerminan dirinya sendiri. Jika anda benar-benar mempunyai sikap yang baik, siapa yang akan menjadi pasangan anda juga akan menjadi baik. Sebaliknya, jika kita masih berperilaku buruk, kemungkinan besar orang yang menjadi pasangan juga memiliki kelakuan sama. Terpulanglah, untuk percaya pada konsep ini adalah hak anda. Tetapi perkara memperbaiki diri kita adalah sesuatu yang mesti kita lakukan. Walaupun tidak bertujuan untuk segera dipertemukan dengan jodoh, berubah ke arah yang lebih baik bukanlah suatu kesalahan.

7. Walaupun Tidak Dating, Bila Jodoh Pasti Akan Bertemu

Berkahwin pada usia matang merendahkan risiko kemurungan dan perceraian. Penyelidik, Matt Johnson berkata matlamatnya adalah untuk mengetahui usia ideal untuk perkahwinan.

Dari kajian ini, mereka yang berkahwin pada usia 25 tahun untuk wanita dan 28 tahun untuk lelaki. Berbeza dengan umur perkahwinan pada tahun 1984, abad ke-21, usia perkahwinan semakin menurun kerana generasi masa kini harus menjalani pendidikan tinggi dan bekerja.

Biasanya, mereka tidak tergesa-gesa untuk membina rumah sebelum berkemampuan sepenuhnya.

Single bukanlah bermaksud hidup kesepian, kerana sebenarnya anda boleh menjadi lebih bahagia dan lebih yakin. Dan beberapa perkara dt atas ini boleh menjadikan anda lebih bahagia, walaupun anda masih bersendirian. Tetap semangat!

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI