masuk 40 an

Masuk umur 40 an, ramai yang memilih untuk bertenang tanpa menambah hutang, apatah lagi nak meluaskan ruang rumah dan berangan nak tambah ‘cawangan’ rumah tangga.

Tapi untuk berhenti bekerja kenalah ada sedikit sebanyak persediaan, barulah kita boleh duduk di rumah dengan tenang. Apa guna bersara tapi kepala diserabutkan dengan komitmen kewangan dan tanggungjawab lain yang belum selesai.

Masuk 40 an Masa Bertenang, Tak Perlu Luaskan Rumah Dan Berangan Kahwin Dua

Supaya dapat bersara dengan tenang, perkongsian daripada Mohd Shukur boleh kita pertimbangkan.

Kalau boleh diundurkan masa saya sepatutnya merancang kewangan dan masa persaraan sebegini;

1. Tak perlu rumah besar

Tak perlu rumah yang besar dan tak perlu 2 tingkat apatah lagi 3 tingkat. Keperluan hanya sebuah rumah yang kecil untuk masa tua atau masa persaraan yang simple. Panjang rumah sekarang dah terbuat 145 kaki.

Setiap kali duduk kat depan, malas nak pergi dapur. Setiap kali gi dapur, fikir 3X apa nak bawa ke depan.Kawan sebaya yang duduk banglo 3 tingkat pun cakap, aku nak naik atas kena fikir dulu apa nak bawak.

2) Tak perlu kereta berjenama

Sekarang nak jual pun sayang, harga memang jatuh teruk tak kiralah brand apa pun. Spare part ori pula mahal. Kalaulah duit kos pembelian, kos interest, pembaikian, kos wear & tear ni sejak dulu lagi di sedekahkan ke surau, tahfiz, Palestine dan lain-lain lebih tinggi manfaatnya dan pahala mengalir walaupun dah tiada nanti.

Saya tidak memerlukan dilihat memandu kereta mahal sebagai tanda sudah berjaya, ianya adalah mesej yang salah kepada generasi muda. Cukuplah pakai Vios atau City sahaja.

IKLAN

Bila drive Vios anak tadi pergi kedai, terfikir juga kenapalah tak pakai Vios sahaja. Macam manalah boleh terjebak kat kereta branded yang lebih menguntungkan pengeluar kereta di luar negara tu sedangkan fungsinya sama sahaja.

3) Pendidikan anak sebaiknya first degree sahaja atau diploma pun cukup

Yang penting ialah survival skill. Bila tengok life graduate yang kerja makan gaji (kecuali yang jadi Top Management ), saya beritahu kepada anak-anak, jangan kerja makan gaji. Mari kita berniaga. Buka syarikat sendiri. Kita mula dari bawah dahulu. Modal dah ada. Tapi kita belajar manage dengan modal yang kecil supaya minimumkan risiko.

4) Alangkah baiknya jika ada Pusat Tahfiz sendiri

Tengok kehidupan rakan seorang ustaz yang ada Maahad Tahfiz hidupnya ceria penuh semangat. Dia ada taska/tadika, kedai mini market, jadi pemborong / supplier. Keuntungan perniagaannya digunakan untuk membiayai maahad tahfiz. Hidupnya bermotivasi dengan ganjaran akhirat, kejar award akhirat jadi MDRT di sana. MasyaAllah.

Masuk 40 an Masa Bertenang, Tak Perlu Luaskan Rumah Dan Berangan Kahwin Dua

5) Property for investment, tak perlu beli yang mahal-mahal

Cukuplah rumah teres setingkat sahaja sepatutnya tapi tingkatkan bilangan. Sementara tunggu anak dewasa dan bagi kat dorang, boleh sewakan kepada orang lain. Ramai kini yang tak mampu sewa rumah yang mahal-mahal, mereka mencari yang ‘mur-mur’ untuk meneruskan kehidupan. Jika beri diskaun boleh membantu mereka yang dalam kesukaran.

IKLAN

6) Tak perlu nak main saham, private mandate atau unit trust

Tak perlu nak ambil tahu berapa harga atau nilai sekarang. Simpan sahaja duit dalam Tabung Haji. Tak payah ada apa-apa emosi, tak payah nak ambil tahu atau nak fikir. Apa pun berlaku di dunia kini tak ada kaitan. Dapat 3.2% pun dah banyak dan bersyukur.

Kalau 1M dah dapat 32K bertambah lagi. Itu dah dizakatkan.Hanya tumpukan kepada bisnes, fokus ini sahaja. Bekerja dan buat keuntungan dalam bisnes. Ini lagi tenang dan menyeronokkan.

7) Tak perlu bekerja sampai lewat petang, malam atau weekend

Budaya kerja di Malaysia, sampai ke malam malah weekend. Kita terlalu mengejar wang.
Di Australia contohnya, tepat jam 5.00pm dah tutup. Saya dah sampai dah kedai tu dan barang tu pun depan saya, peniaga tu baru nak berkemas tutup, tapi disuruhnya datang esok sebab dah pukul 5.00pm.

Malam bersama keluarga. Weekend berehat dan bercuti, yang banyak duit tu mereka ada bot laju atau yacht sendiri, tak payah nak fikir urusan kerja time weekend.

8) Tak perlu nak lama sangat makan gaji

Jika kerja kerajaan ambil lah pencen awal sebelum umur 50. Makin lambat buat akan makin susah nak buat sebab dah terliur gaji makin meningkat. Antara keputusan yang memberi kepuasan kepada saya ialah saya kerja makan gaji sekejap sahaja, pelbagai kerja tetapi cukup untuk dapat pengalaman.

IKLAN

Pernah kerja kilang rokok sekejap masa lepas sekolah dulu bahagian QC. Pernah kerja di Bank bahagian Hire Purchase, tapi bahagian apa pun sama saja. Kerja di bank ni semua pakai lawa-lawa. Habis duit dek pakaian dan gaya hakikatnya pening dek hutang credit card yang main swipe.

Masuk 40 an Masa Bertenang, Tak Perlu Luaskan Rumah Dan Berangan Kahwin Dua

Yang bayar minimum lama-lama terciduk betul, naik kesian tengok interest jer lebih 1k sebulan. Kan bagus jika jumlah itu yang disimpan dalam tabung haji. Simpan 1500 sebulan bukannya interest credit card. Tapi kalau yang dalam Top Management tu memang best lah.

Bila buat part-time ejen insurans tahun 1992 ( dah 31 tahun ) barulah saya nampak peluang buat full-time bisnes jadi ejen ni pada awal tahun 1996. So dah 25 tahun berhenti makan gaji dan full-time in business based on komisen bukannya gaji tetap.

Jadi jika ada yang takut-takut nak berhenti makan gaji untuk join full-time bisnes, saya dah advanced 25 tahun dari pemikiran anda.

9) Bila dah berumur ini rasa satu pun dah cukup

Tengok kehdupan orang kahwin dua ni tak sesuai dengan jiwa. Nak post check-in stay hotel dengan isteri pun takut. Mula-muka hairan juga, bila tanya baru faham. Dia kata, kalau isteri lagi satu tahu dia pun nak juga. Kalau dengan isteri kedua duduk 5-Star hotel, isteri satu lagi pun nak juga 5 Star.

Perkongsian ini jika tidak sesuai untuk anda, mungkin ‘masuk’ untuk orang lain. Jika tidak manfaat kepada anda, mungkin manfaat kepada orang lain.

Sumber: Mohd Shukur

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI