Mee wonton atau mee kicap ini sesuai untuk hidangan petang dan cukup mudah untuk disediakan. Untuk mendapatkan hidangan sempurna, ada menu sampingan yang kena ada iaitu sup wantan, ayam dan cili kicap. Buat para isteri yang mahu memujuk hati suami, inilah menu yang perlu anda buatkan demi cintanya..
Cara-cara menyediakannya
Ads
1. Langkah paling penting ialah minyak bawang putih dan bawang putih goreng. Caranya mudah sahaja, cincang halus bawang putih dan goreng sehingga garing.
2. Selepas itu, sediakan sup pula. Sup ini diperlukan untuk membuat kicap mee. Caranya mudah sahaja, rebus air dan masukkan stok ayam, lada sulah dan bahan bebola. Kemudian titiskan sedikit minyak bijan dan minyak bawang putih tadi.
Ads
3. Untuk kicap, ambil minyak bawang putih tadi dan tumis dua sudu besar kicap cair, satu sudu besar kicap karamel dan perasakan dengan gula. Kemudian ambil sedikit sup tadi dan campurkan ke dalam kicap. Siap.
Ads
4. Untuk ayam, ambil bahagian yang selalu dibuat chicken shop. Perapkan dengan cili kisar, gula, bawang putih, kicap cair, serbuk cili dan apa sahaja rempah yang disukai. Perap selama satu jam dan selepas itu bakar, grill atau goreng.
5. Untuk mee wantan, keluarkan daripada plastik dan leraikan dahulu. Didihkan air dan titiskan minyak dan baru celurkan mee dalam 10 saat. Sentiasa kacau supaya mee tidak melekat. Selepas itu celupkan dalam air sejuk dan toskan.
~ satukan kentang yg telah dsagat dgn tepung jagung, tpung gandum, daun bawang, telur, serbuk lada sulah, garam, ajinamoto -> gaul sebati
~panaskan minyak masak….sudukan dan goreng agak2 leper balik2 kan, tunggu sampai masak dan angkat.
Sedap dimakan bersama sos
Cekodok sosej dan isi ketam
Bhn potong…potongannya ikut kesukaan anda…kalau ros suka potong besar2 terasa sikit…
– 5 btg sosej
-7 btg isi ketam
-sebiji bawang besar
2 biji cili merah besar
– kucai/ daun sup..ikutlaaa
Bahan lain
4 cwn tepung gandum
4 cwn air panas ( kalau suka cair sikit tambah jer air biasa) ni saya tambah air biasa sikit
Satu sudu besar pati ayam
Garam secukupnya
Gula satu sudu besar .atau ikutle
Caranya….
Masukkan tepung dan ssemua bhn dlm bekas.. curah air panas…
Gaul dgn sodep kayu..gaul sebati..biarkan sejuk kejap..
Dah sejuk sikit.. gaul sebati dgn tgn.rasakan…goreng dlm minyak yg byk… siap
Kredit Resepi :rosma ros
Cucur ikan bilis
2 cawan tepung gandum
Segengam ikan bilis(cuci pastu tumbuk kasar)
Secubit garam
Kiub pati ayam(Saya guna separuh saja)
Daun bawang@kucai(ikot selera masing2)
Sebiji bawang besar
2 cawan air panas(kena betol2 panas okey)
Cara2
Masukkan semua bahan2 dalam bekas..gaul sebati..masukkan air panas..pastu gaul..gaul pakai senduk ye..jangan guna tangan pulak nnti melecur tak tau haa….bancuhan memang agak melekit sikit..letak minyak masak kat tapak tangan uli bulat2 dan goreng..siap..selamat mencuba..
Cdt irhana canella
Resepi Cucur Telur Sedap
.
Resepi :
.
200gm tpg gndum
25gm mntega
1bj telur
Secubit garam
1/4cwn air
.
Gaul tpg,mntega,telur,garam sebati.masukkn air sdkt2 uli hgga x mlekat d tgn.bhgkn doh kpd 8bj n bulat2kn doh.sapukn mntega n rehatkn doh.
.
Inti
2bj telur
2bj bwg besar dhiris*
2bj cili merah dihiris*
Scukup daun kucai/daun bwg.dpotong*
Sdkt garam
.
Pnskn kuali goreng bhn2 brtnda* tanpa minyak hgga layu masukkn garam n telur kacau hgga masak biar sejuk.
Leperkn doh letak inti n lipat sapu skali lg mntega…ms nk mngoreng tarik n leperkn sdkt doh..dh bleh goreng.
.
Selamat mencuba
.
Resepi Oleh: Raja Zulaida Raja Kamal
Resepi Cucur Bom Manis :
1 peket Yis Mauripan
4 sb gula pasir
Air suam
*kacau laju dalam bekas, untuk aktifkan yis. Biarkan ia berbuih tinggi.
6 cawan tepung gandum.
4 sb susu pekat manis
*Air yis berbuih cantik. Terus campurkan sedikit demi sedikit dalam tepung. Gaul rata sehingga dapat adunan seperti buat cucur.
*tutup bekas. Perap sejam
* kemudian tabur secubit garam halus, kacau rata.
*biarkan sementara panaskan minyak.
*mula mencucur. Goreng api sederhana.
Siap. Bolehlah dihidang dengan sambal tumis atau kuah kari. Selamat mencuba
Resipi Kuih Seri Muka yang sama namun diolah cara mengukus menjadikannya versi comel dan bulat. Selain Seri Muka, orang belah utara memanggil kuih ini sebagai pulut sekaya. Caranya mudah, namun bahagian hijau harus dimasak terlebih dahulu dan baru dikukus bersama pulut. Sukatan resipi ini untuk 18 biji. Untuk bakal pengantin baru bolehlah belajar buat untuk suami tercinta nanti.
Terima kasih Azila Ismail di atas perkongsian resipi.
Lapisan Bawah:
150 gram beras pulut – rendam 1-2 jam
¾ cawan santan segar pekat
¼ sudu kecil garam
Cara :
Satukan kesemua bahan dan masukkan ke dalam loyang.
Kukus pulut di dalam periuk pengukus yang telah mendidih airnya sehingga masak.
Lapisan Atas:
1 cawan santan segar pekat
¼ cawan air daun pandan – kisar 3 helai
½ cawan gula pasir
1 biji telur – saiz B
¼ cawan tepung gandum
¼ sudu kecil garam
Sedikit pewarna hijau
Cara :
Masak sekejap sehingga keluar wap, kemudian tuang ke atas pulut dan kukus selama 20 minit.
Sekarang ni musim cempedak dah kembali lagi. Siapa tak suka makan buah cempedak goreng ni memang rugi sebab musimnya datang sekali sekala sahaja dalam setahun. Selain buah durian, buah cempedak jugak mampu mengeluarkan bau yang sangat kuat sehingga mampu buatkan orang berjalan tiba-tiba terhenti sebab tak tahan dengan bau manisnya yang sedap. Ikuti perkongsian resepi Fazielah Ayub ini.
1. Campurkan semua bahan-bahan diatas dengan air secukupnya.
2. Kacau sehingga sebati dan tidak berketul.
3. Celupkan buah cempedak dan goreng dalam minyak panas
Nota:
1. Ingat nisbah 2:1 (tepung beras: tepung gandum).
2. Ilah letak tepung jagung nak bagi lebih crispy.
3. Pastikan buka/kopek buah cempedak dengan cara betul. Jangan belah tengah macam potong buah pulak. Jenuh nak korek satu persatu.
4. Pakai sarung tangan atau alas plastik untuk elakkan terkena getah buah. Boleh sapu minyak dekat pisau sebelum belah untuk elak getak lekat pada pisau.
5. Kalau terkena getah buah, sapu dengan minyak masak.
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!