Susahnya apabila berhadapan dengan lelaki yang panas baran. Perkara sekecil kuman pun boleh menjadi besar. Memang susah untuk mengubah mereka. Kita perlu bijak mengawal keadaan apabila berdepan dengan mereka yang panas baran. Apa yang perlu dilakukan apabila berdepan dengan teman lelaki atau tunang yang panas baran?

Menurut perunding psikologi keluarga dan guaman Syarie, Suzana Ghazali, hubungan yang terjalin boleh diteruskan dengan teman lelaki atau tunang yang panas baran sekadar dengan cepat marah atau melenting. Boleh cuba bertahan dengan teman lelaki atau tunang yang suka caci maki tetapi fikirkanlah banyak kali jika berdepan dengan teman lelaki atau tunang yang panas baran hingga sampai tahap memukul walau baharu cubaan angkat tangan hendak menampar.

Sukar untuk mengubah sikap orang lain lantaran ubahlah pendirian dan emosi diri sendiri terlebih dahulu.

Jika Pasangan Seorang Panas Baran, Ubahlah Pendirian & Emosi Diri Sendiri, Kita Tak Boleh Ubah Orang Lain

IKLAN

Berikut dikongsikan lima cara untuk menghadapi teman lelaki atau tunang yang panas baran. Moga ia bermanfaat kepada wanita yang mengalami masalah ini.

Lebih Bersabar

Teman lelaki atau tunang yang panas baran mempunyai sikap kurang sabar. Oleh itu anda sebagai teman wanita atau tunangnya perlulah lebih bersabar. Jika anda juga tidak sabar sepertinya agak susah untuk mengawal keadaan.

Jangan Cari Pasal

Anda perlu tahu segala perkara yang si dia tidak suka. Seteklah mengetahui tentang perkara tersebut maka elakkan daripada melakukan perkara tersebut. Sebaliknya jika perkara yang si dia tidak suka itulah adalah satu keperluan atau tanggungjawab contohnya solat, berlembutlah dalam mengajak, bukan mengajar

IKLAN

Elakkan Lawan Bercakap

Seorang yang panas baran memang tidak suka dilawan percakapannya atau dibangkang. Sebaiknya jika anda rasa perlu untuk mempertahankan pendapat sekali pun, tunggu keadaan yang sesuai. Jangan terus dibantah pada waktu yang sama.

 

IKLAN

Kenal Pasti Kelemahan

Setiap orang ada perkara yang boleh menyebabkan dia jadi lemah dan mengalah. Sama juga dengan mereka yang memiliki sikap panas baran. Tambahan pula jika si dia terlalu sayangkan anda maka jika dia tiba-tiba marah, anda boleh diam dan pura-pura merajuk. Walau bagaimanapun perlu juga kenal pasti sikap si dia yang lain sebab ada jenis si panas baran yang tidak suka orang merajuk. Tika ini, mungkin anda boleh sekadar mengakui kata-katanya atau senyum dan cuba untuk menukar topik perbualan.

Gunakan Komunikasi Yang Baik

Sentiasa bercakap atau berhubung dengan ayat-ayat yang baik dan lembut. Boleh luahkan rasa suka anda apabila si dia bercakap dengan baik. Nyatakan kerisauan dan ketakutan anda jika si dia berubah sikap menjadi panas baran. Dengan cara tersebut, si dia boleh mengubah sikap apatah lagi jika si dia takut kehilangan anda.

Bantu Si Dia Ubah Sikap

Panas baran berpunca daripada banyak sebab dan boleh ‘ditawarkan’ menjadi lebih dingin dan hilang panas baran tersebut jika si pelaku berkehendak dan dibantu. Si dia mungkin menghadapi tekanan atau mengikut sikap ahli keluarga yang rapat terutama ayah sendiri. Lantaran itu, bantu si dia untuk tahu dan faham mengenai kesan dan akibat daripada sikap panas baran.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI