Rupanya tak susah mana pun nak buat isteri langsing dan dalam masa yang sama bahagia dalam rumah tangga. Caranya suami kena banyak berikan pelukan hangat kepada isteri setiap masa.

Mesti Baca! Lebih Banyak Suami Peluk Isteri, Isteri Makin Bahagia & Langsing

Menurut kajian yang diterbitkan dalam Personality and Social Psychology Bulletin, interaksi positif dengan memeluk pasangan walaupun sekejap dikatakan penting dalam mencambahkan kebahagiaan sesebuah hubungan.

Ini kerana ekspresi kasih sayang menerusi pelukan boleh memberi semangat serta meningkatkan mood agar tubuh isteri menjadi lebih bertenaga dan semakin baik.

IKLAN

Perkara ini turut dibuktikan oleh Times of India menerusi tinjauan terhadap 2000 responden wanita yang mengatakan bahawa perasaan mereka menjadi lebih baik setelah mendapat pelukan hangat.

Mesti Baca! Lebih Banyak Suami Peluk Isteri, Isteri Makin Bahagia & Langsing

Pelukan ini tidak hanya diperlukan saat wanita mengalami kesedihan sahaja, sebaliknya pelukan setiap hari dengan pertanyaan, “Bagaimana awak hari ini?” akan memberi lebih erti bagi wanita.

IKLAN

Dr Elizabeth Lawson, Pembantu Profesor Jabatan Kedoktoran di Harvard Medical School, Boston mengatakan hormon cinta atau oxytocin yang terhasil saat tubuh bersentuhan dengan orang yang dicintai boleh mengurangkan jumlah makanan seseorang lantas meningkatkan sistem tubuh dalam menjaga kadar gula darah.

Selain itu, memeluk pasangan secara teratur juga dapat meningkatkan komunikasi non-verbal kerana ia mampu membuatkan anda semakin mengenali bahasa tubuh pasangan dengan lebih baik.

IKLAN

Mesti Baca! Lebih Banyak Suami Peluk Isteri, Isteri Makin Bahagia & Langsing

Ini dapat dibuktikan menerusi kajian dari University of Wisconsin-Madison School of Medicine dengan mengatakan bahawa pelukan mampu menurunkan jumlah hormon stres iaitu kortisol menjadi tubuh menjadi lebih relaks dan tenang.

Rasa relaks dan tenang ini merupakan tanda bahawa ketegangan dan tekanan yang ada pada tubuh sedikit demi sedikit mulai berkurangan.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI