Bekas penyanyi dan aktivis, Mizz Nina selamat bernikah dengan penyanyi rap berdarah kacukan Maghribi-Amerika Syarikat, Essam Muhammad.

Difahamkan majlis pernikahan pasangan itu diadakan secara tertutup di luar negara dan hanya dihadiri kaum keluarga serta teman rapat.

Mizz Nina Selamat Bernikah

Mizz Nina Selamat Bernikah, Essam Muhammad Bukan Calang-calang Orangnya

“Saya sudah bernikah pada suku kedua tahun 2023 dengan suami tercinta, Essam Muhammad dalam satu majlis tertutup yang dihadiri keluarga dan teman rapat.

“Allah SWT sebaik-baik perancang dan telah mengatur perjalanan kami dengan cantik sekali. Alhamdulillah dengan restu daripada kedua ibu bapa, kami kini melengkapi kehidupan masing-masing.

Kenali Essam Muhammad

Essam adalah seorang penyanyi rap dan penulis lirik melancarkan kariernya pada 2016 dengan melancarkan video berjudul West Is My Home.

Sejak itu Essam banyak menerima udangan mengadakan persembahan di seluruh dunia berkongsi perjalanan hidup dan sisi kreatifnya di negara seperti Afrika Selatan, United Kingdom, Switzland dan Malaysia.

IKLAN

Mizz Nina Selamat Bernikah, Essam Muhammad Bukan Calang-calang Orangnya

Tidak hanya itu, Essam turut aktif dalam aktiviti komuniti di Seattle dengan membantu mencipta ruang untuk penyajak muda berkongsi idea dan hasil kerja mereka.

Penyanyi itu juga dilihat banyak mengetengahkan unsur-unsur dakwah dalam lagu selain sering diundang berkongsi pengalaman dan inspirasinya dengan komuniti Islam di serata dunia.

Banyak mengetengahkan isu-isu kemasyarakatan dan semasa dalgu-lagu ciptaannya, Essam pernah melancarkan dua buah album iaitu 12.12 dan Chapter20six yang turut mendapat sentuhan penerbit Petty Po pada 2020.

IKLAN

Minatnya dalam muzik rap dan hip hop bermula sejak dia berusian 9 tahun apabila banyak dideahkan dengan genre tersebut.

Dilahirkan sebagai seorang Muslim, Islam tidak hanya menjadi sebahagian dalam seni yang dibawa tetapi ia menggerakkannya untuk mencipta dan menjadi siapa dirinya hari ini.

“Kepercayaan saya membuatkan saya merendah diri dalam semua perkara saya lakukan. Agama adalah tujuan hidup saya,” katanya menerusi temu bual bersama Sounth Seattle Emerald.

IKLAN

Mizz Nina Selamat Bernikah, Essam Muhammad Bukan Calang-calang Orangnya

Sementara itu, Essam bukan sahaja seorang penyanyi rap, malah dia turut berjinak-jinak sebagai seorang pelakon menerusi filem berjudul Purple Don’t Cry.

Nina atau Shazrina Azman, 43, memberitahu teruja dikurniakan seorang suami yang berkongsi matlamat dalam usaha dakwah dilakukan.

“Allah menulis episod baru dalam hidup kami dengan cukup indah.

“Kami bersama-sama menjalankan dakwah, kami berkongsi matlamat sama dan teruja dengan perjalanan hidup baru kami ini,” ujarnya.

Nina juga memaklumkan akan mengadakan majlis resepsi di Kuala Lumpur dalam masa terdekat secara tertutup.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI