Muzik semestinya salah satu aspek yang sememangnya penting di hari perkahwinan dan pasti anda tidak mahu merosakkannya. Band dan deejay yang yang mempunyai kualiti bagus mampu menghidupkan suasana dan menjadikan majlis kahwin anda lebih meriah.

Namun begitu, terdapat beberapa kesalahan berkaitan muzik yang boleh menjejaskan keseluruhan majlis kahwin anda. Pilihan lagu yang kurang tepat antara penyebab majlis kahwin menjadi suram dan sendu. Jom kita lihat kesalahan-kesalahan muzik lain yang harus anda elakkan di majlis kahwin!

1. BIARKAN DEEJAY BUAT KEPUTUSAN SENDIRI 

Jangan mengharapkan band yang anda pilih atau deejay yang akan memainkan kesemua lagu kesukaan anda. Ada sesetengah pengantin agak cerewet tentang pemilihan lagu di majlis kahwin. Namun jika anda jenis orang yang tak kisah tak mengapa, kerana kebiasaannya deejay majlis kahwin sudah mempunyai pelbagai koleksi lagu untuk dimainkan ketika majlis kahwin. Sebaiknya beritahu mereka lagu jenis bagaimana yang anda ingin mereka mainkan sama ada lagu rancak, balada, lagu orang kahwin dan sebagainya. Ini penting agak tetamu tidak rasa terganggu dengan bunyi lagu yang bingit dan menyakitkan telinga ketika mereka datang bertandang.

2. TAK ASINGKAN LAGU YANG ANDA NAK DAN TAK NAK

Muzik Memang Boleh Ceriakan Majlis, Tapi Awas Jangan Buat 5 Kesalahan Ini! Bimbang Tetamu Lari

Duduk bersama tunang anda dan berbincanglah tentang pemilihan senarai lagu yang perlu dimainkan dan senarai lagu yang tidak perlu dimainkan. Jika anda membuat keputusan untuk menggunakan band berbanding deejay, berikan mereka masa yang lebih untuk memeriksa lagu pilihan anda, sekiranya mereka perlu menambah lagu dalam majlis anda nanti.

IKLAN

Apabila anda memberi mereka senarai tersebut, biarkan mereka yang mengendalikannya dan berhati-hati untuk tidak micromanage (itulah sebab anda yang mengupah perkhidmatan mereka).

Jika senarai lagu anda menjadi terlalu lama, buat senarai yang ketiga. Ini boleh menjadi lebih daripada satu senarai lagu yang ingin dimainkan sekiranya tetamu anda bertindak balas secara positif terhadap mereka.

3. KURANG SENSITIF DENGAN PEMILIHAN LAGU 

Anda tidak dapat memuaskan hati semua orang, tetapi tanya deejay atau band untuk menyimpan sekurang-kurangnya beberapa lagu PG-13 semasa di majlis nanti. Apabila ia hanya anda, kawan kolej dan sepupu dewasa anda di majlis selepas itu, anda bebas memainkan lagu-lagu yang tidak sesuai dengan orang yang berumur dan anak saudara anda yang kecil sekitar waktu malam.

IKLAN

Selain itu, pertimbangkan lirik dan makna lagu-lagu yang anda pilih. Mungkin anda rasa sesetengah lagu itu lucu atau menyeronokkan, tetapi mungkin tetamu anda rasa sebalikya.

4. ABAIKAN VOLUM LAGU

Muzik Memang Boleh Ceriakan Majlis, Tapi Awas Jangan Buat 5 Kesalahan Ini! Bimbang Tetamu Lari

IKLAN

Majlis anda bukan kelab malam untuk anda dengan menggunakan volum yang tinggi. Ia akan menjengkelkan tetamu, selain membuatkan mereka sukar untuk bercakap antara satu sama lain dan menikmati majlis anda sepenuhnya.

Sebaiknya, berbincanglah dengan deejay mengenai volum yang sesuai untuk digunakan. Minta kepadanya untuk memperlahankan volum pada waktu tertentu (seperti instrumen dan balada yang lembut)

Pada hari perkahwinan, mintalah wakil anda untuk menjaga tahap volum yang sesuai dan memberi amaran kepada deejay jika ia menggangu tetamu atau jiran tetangga.

5. HANYA NAK SATU GENRE LAGU SAHAJA

Anda berdua benar-benar menyukai lagu Nirvana dan sepanjang lima jam majlis lagu Nirvana sahaja yang dipasang. Pasti ini akan membuatkan tetamu anda balik lebih awal. Anda berkongsi hari anda dengan keluarga dan rakan-rakan, jadi simpanlah senarai lagu anda untuk bulan madu anda dan mintalah deejay memainkan lagu-lagu yang sesuai dengan suasana perkahwinan.  Anda juga boleh meminta deejay untuk memainkan lagu lama supaya ibu bapa anda juga boleh menikmati majlis anda itu.