Sudah menjadi kewajipan suami untuk menyediakan kediaman yang selesa, keperluan rumah yang lengkap dan nafkah untuk isteri dan keluarga dalam menjamin keharmonian rumahtangga. Suami juga perlu tahu perbezaan diantara duit perbelanjaan rumah dan nafkah untuk isteri.

Dimana nafkah isteri merupakan duit khusus untuk perbelanjaan isteri sahaja. Oleh itu, setiap orang yang bergelar suami haruslah komited dalam membahagi keperluan diri, keluarga dan isteri. Seorang pengguna laman Facebook ada berkongsikan cara beliau dalam memberi nafkah untuk isteri.
Ikuti perkongsian beliau.

Nafkah Isteri Jangan Lupa. Ini Cara Suami Bahagi Duit Gaji Sendiri
.

“Baby, ada 2 ringgit tak? Nak bayar ikan pekasam nanti, RM12 je. Sayang order dengan kawan.” Tanya isteri saya Nora Azni semalam.

“Ambil dalam dompet I”, jawab saya ringkas.

“Eh, ade duit 5 ringgit la.”

“Ambillah, memang I tukarkan kat mamak pagi tadi, I tahu U kumpul duit 5 ringgit”

IKLAN

“Tapi I kumpul duit RM20 jugak”

“Ambillah, ade sekeping tu, simpan elok-elok”

“2 ringgit ni I ambil jugak tau, nak bayar ikan pekasam”

IKLAN

“Ye, ambillah. Rasa macam kena rompak dah ni. Hahahaha..”

Itulah yang berlaku semalam. Dalam hati saya bersyukur kerana dapat beri isteri saya simpan.

Nafkah Isteri Jangan Lupa. Ini Cara Suami Bahagi Duit Gaji Sendiri
.

IKLAN

Sejak PKP bermula dan kerajaan umumkan dapat penangguhan bayaran ansuran rumah dan kereta, saya mula bahagikan 3 duit gaji saya. Asalnya saya rancang untuk fokus pada bayar balik hutang jahat seperti hutang kad kredit.

Tetapi saya ambil keputusan untuk bahagi 3. 1 bahagian untuk bayar hutang jahat. 1 bahagian untuk kegunaan saya, bayar bil dan keperluan rumah. 1 bahagian lagi untuk isteri.

Bila buat macam ni, bukan sahaja isteri saya yang rasa seronok, tapi saya yang rasa lagi seronok. Hidup saya rasa lebih gembira, rezeki alhamdulillah semakin ada. Hati saya pun lebih tenang. Lepas tu saya perasan dia ada simpan duit RM5 dari awal tahun lagi. Sengaja saya tukarkan RM5 bila ada kesempatan semasa keluar kerja atau pulang dari kerja. Selalu saya yang akan ingatkan supaya ambil RM5 dalam dompet.

Nafkah Isteri Jangan Lupa. Ini Cara Suami Bahagi Duit Gaji Sendiri
.

Selepas itu saya buat pula simpanan GOAL guna maybank2u. Sasaran saya ialah RM550 dalam masa 6 bulan lagi. Saya nak belikan dia emas untuk dia pakai dan simpan. Ini tak campur simpanan RM5 dan RM20 dia lagi. Saya perasan. Semakin banyak saya beri padanya, semakin banyak saya dilimpahi rezeki. Sekarang, setiap kali keluar ke kedai, saya akan sengaja bayar dengan duit besar supaya ada kebarangkalian akan dapat RM5.

Nafkah Isteri Jangan Lupa. Ini Cara Suami Bahagi Duit Gaji Sendiri
.

Janganlah kedekut dengan isteri. Percayalah, didalam rezeki kita, ada rezeki isteri juga. Kalau kita menahan-nahan nafkah isteri, rezeki kita juga akan tertahan-tahan. Ramai yang ingat, nafkah isteri itu hanya menyediakan makan dan tempat tinggal sahaja. Salah tu. Itu adalah tanggungjawab. Nafkah ini ialah duit untuk menjadi hak multak isteri. Terpulang kepada dia nak buat apa. Jangan pula kita dah beri dan mengharapkan dia beli barang dapur dengan duit itu pula. Salah jugak tu.

Semoga dapat mencetus idea dan merungkai kekeliruan. Siapa geng simpan RM5?

Kredit Akhtar Syamir

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI