Bila seseorang mendirikan rumahtangga, perkara utama yang dicarinya ialah kebahagiaan bersama pasangan dan anak-anak yang bakal dilahirkan hingga akhir hayatnya. Dalam merealisasikan impiannya, pasti setiap orang akan meletakan sepenuh kepercayaan kepada pasangannya dengan harapan berlaku jujur kepadanya.

Tapi langit tidak selalu cerah hingga ke petang. Tidak kira suami atau isteri, kadangkala mereka mudah terpedaya dengan godaan luar hingga membuatkannya melanggar janji setia kepada pasangannya.

Nak Bahagia Dalam Rumah Tangga Yang Paling Penting Adalah Jangan ‘Menipu’
gambar sekadar hiasan

1) Bahaya bila pasangan hilang kepercayaan 

Tetapi tidak KEPERCAYAAN. Sekali ia dikhianati, ia akan hilang untuk selama-lamanya. Pada masa itu, walaupun si suami berada dalam keadaan yang benar, si isteri sukar untuk mempercayainya.

IKLAN

2) Elak ‘penipuan’ dalam hubungan

Mula menipu dan tidak jujur dengan pasangannya. Bila semuanya terbongkar, pergaduhan akan berlaku, dan yang paling teruk ialah perceraian untuk jalan penyelesaiannya. Tapi bagi pasangan yang kental, berfikiran waras dalam mengawal emosinya, mungkin kemaafan telah tersedia untuk pasangan.

3) Tak salah pasangan menyiasat

IKLAN

Isteri akan mula ‘menyiasat’ segala gerak geri suami. Dan jika sekali lagi si suami ditangkap menipu, isteri akan berhenti ‘menyiasat’. Suami mungkin sangkakan isterinya tak marah lagi. Tapi sangkaan itu salah.

4) Jangan sampai pasangan ‘meluat’ dengan perangai

IKLAN

Jika berlaku situasi itu, maknanya isteri dah muak dengan tingkahlaku suami dan tidak ambil peduli dengan apa yang berlaku. Apa yang terlintas di fikirannya ialah menyusun strategi bagaimana untuk mengurangkan kebergantungan terhadap suami.

5) Persiapan mental

Dia perlu menyiapkan diri dari segi material, fizikal dan mental untuk berhadapan dengan apa sahaja kemungkinan yang berlaku.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI