Rambut adalah mahkota yang melambangkan keterampilan seorang wanita. Bagi wanita khususnya yang memakai hijab, penjagaan rambut perlu dititikberatkan agar aura kejelitaan dan keselesaan dapat dirasai sepanjang majis perkahwinan. Ini kerana masalah rambut seperti kelemumur yang menyebabkan kegatalan boleh mengganggu keterampilan pengantin di hari bahagia.

Jom lihat 8 tip berguna ini agar rambut anda tetap sihat walaupun mengenakan hijab sepanjang hari bahagia.

1. PASTIKAN RAMBUT KERING SEBELUM MEMAKAI HIJAB

via GIPHY

Rambut yang basah saat memakai tudung akan menyebabkan rambut berbau, rosak, berbuah, kelemumur dan tidak sihat. Sebaiknya biarkan rambut anda kering terlebih dahulu sebelum anda memakai tudung. Jika anda ingin menyarung tudung dalam keadaan tergesa-gesa sedangkan rambut anda masih belum cukup kering secara semula jadi, anda boleh menggunakan pengering rambut sebagai alternatif untuk mempercepatkan rambut kering.

2. JANGAN SIKAT RAMBUT TERLALU KUAT

Bagi anda yang miliki rambut panjang tentu sahaja anda akan mengikat rambut ketika memakai tudung. Bagi mengelakkan rambut anda mudah rosak dan cepat parah, jangan ikat rambut terlalu kuat ketika memakai tudung. Biarkan ikatan tersebut sedikit.

IKLAN

3. BIARKAN RAMBUT TERURAI BEBAS KETIKA BERADA DI RUMAH

Sejurus tiba di rumah, lepaskan rambut anda daripada ikatan getah yang ketat. Sikat rambut dengan jari anda dan pastikan ia menyentuh kulit kepala. Ini akan membantu peredaran darah pada bahagian kepala berjalan dengan lancar serta mendapat udara yang cukup buat mahkota rambut anda.

via GIPHY

4. BUAT TRIM RAMBUT

Tidak kira jika anda ingin menyimpannya sehingga panjang atau kekal pendek, rambut perlu dipotong sedikit pada bahagian hujung rambut setiap empat hingga ke enam minggu. Ini untuk memastikan tiada rambut bercabang dan rambut kekal sihat bersinar.

IKLAN

via GIPHY

5. CUCI ANAK TUDUNG SEKERAP YANG MUNGKIN

Ia penting untuk mencuci anak tudung setiap minggu atau mungkin setiap dua hari. Tidak kira jika anda mempunyai satu atau lebih anak tudung untuk anda gunakan setiap hari, tetapi jangan ambil ringan dengan kebersihan anak tudung.

IKLAN

6. PILIH SYAMPU YANG SESUAI DENGAN JENIS RAMBUT

Pastikan anda menggunakan jenis syampu yang bersesuaian dengan rambut dan kulit kepala. Elakkan daripada menggunakan syampu yang mengandungi banyak bahan kimia agar ia tidak mendatangkan kesan buruk kepada penjagaan rambut anda. Malah ketika proses membasuh rambut, anda juga digalakkan melakukan urut pada kulit kepala secara teratur.

7. SIKAT RAMBUT SEBELUM & SELEPAS MEMAKAI TUDUNG

Wanita berhijab sering mengabaikan kepentingan menyikat rambut sama ada sebelum atau selepas memakai tudung atas alasan tiada siapa yang akan nampak rambut anda. Sebenarnya tanggapan anda itu sama sekali salah. Amalan menyikat rambut ini sangat penting bagi memastikan rambut anda kekal sihat dan cantik walaupun bertudung. Gunakan sikat yang bergigi jarang untuk mengurangkan risiko rambut kusut dan akhirnya rosak akibat terlalu sukar untuk disikat.

8. ATASI MASALAH RAMBUT SECEPAT MUNGKIN

Jangan biarkan masalah rambut anda berlarutan tanpa diatasi. Pastikan sebulan sekali anda periksa rambut bagi memastikan rambut anda bebas daripada pelbagai masalah seperti rambut bercabang, rosak dan sebagainya. Dapatkan rawatan di salun ataupun gunakan produk rambut yang bersesuaian.

TAHUKAH ANDA?

Rambut boleh memanjang sehingga 6 inci setahun! Secara purata, rambut manusia boleh memanjang sebanyak 1 sm setiap bulan iaitu lebih kurang 0.35 mm setiap hari. Walau bagaimanapun, ia bergantung kepada diet, persekitaran, genetik dan banyak faktor lain. Faktor utama untuk kesihatan rambut ialah kesihatan fizikal dan mental.

Nak Tampil Selesa Di Hari Bahagia? Ini 8 Tip Penjagaan Rambut Untuk Pengantin Berhijab

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI