Bukan senang nak merasai Nasi Lemak Strawberri, jika kepingin terpaksa buka langkah hingga ke Cameron Highland. Untuk lebih terangkat, lawankan dengan Sambal Ikan Talang Masin Strawberri, perghhh.
Tips untuk memasak nasi lemak cara kukus juga menambah keenakan hidangan ini, cubalah, nasi masak cantik dan tidak berkerak serta berderai.
“Nasi lemak strawberry di tepi empangan
“Berlaukkan sambal bilis stobery n smbal ikan talang masin stobery. Nasi lemak tu saya masak cara kukus, alhamdulillah sedap dan yang penting tidak bekerak. Saya cuba kukus style ahli mahn jugak. Letak periuk nasi dalam air kukusan. Tq atas pkongsiannya tapi air dab santan saya sukat macam biasa.”
Bahan :
350 g strawbery 350g – kisar dan tapis. Gunakan serat untuk masak sambal manakalaair tapisan untuk masak nasi.
Utk nasi lemak strawberry :
4 pot beras ( guna tin susu)
2 kotak kecil santan
Ads
1 tin susu Air tapisan strawberry
Kemudian campur dengan air biasa dan sukat ikot kasesuaian beras yang digunaka5n.
5 inci Halia – dihiris
Ads
Daun pandan simpul
1 sb Garam
Ads
1 sb Gula
3 sb Minyak
Cara :
1. Letakkan periuk di dalam kukusan dan terus masukkan periuk nasi. Kemudian tutup periuk kukusan. Gunakan api kuat sehingga nasi kering. Selepas itu, perlahankan api. Tambah lagi air kukusan jika air dah kering. Jangan letakkan air terlalu banyak. Gemburkan nasi untuk seratakan santan. Tunggu sehingga nasi masak. Bestnya cara ni kerana nasi tiada kerak nasi, lembut tapi berderai cantik.
2. Untuk memasak sambal ikan bilis dan sambal ikan talang masin, masak seperti biasa, kemudian masukkan serta strawberry untuk menggantikan asam jawa. Masukkan juga hirisan strawberry. Tidak perlu masukkan garam.
masuk terjun dalam bowl semua
6 biji telur
1 sb ovalate
1/4 cawan susu tepung
1 cawan gula halus(200g)
1/4 cawan susu segar(60g)
220g /2 cawan tepung self rising
Campurkan semua bahan mix slow speed 2 mnt up pd hight speed sampai gebu, slow kan volume mixer 2-3 saat masukkan minyak 100g ( 1/2 cawan minyak masak) kacau sebati
Bahagikan beberapa bahagian
setiap bahagian letak perise mesti ade 3 perisa ni wajib
A contoh ya dan letak kan pewarna kuning atau ori perise pisang
B contoh warna hijau letak perasa nenas
c contoh warne merah letak perasa tuty fruity (buah buahan)
Guna pewarne cecair je oil base
Susun sesenduk2 sampai habis last corak kan ikut kreativiti,
Panaskan oven.Guna tingkat bawah sekali letak loyang suhu 150-160 masa 1jam.Kalau oven kecil suhu begitu kdg cepat masak
Bila masak sisip kan tepi2 kek dan tebalik kan atas redai 2-3 mnt je bukak loyang dan keluakan atas redai bia 2-3 jam baru dapat corak atas kek tu kalu nak jual sebijik kalau nak potong-potong tak perlu tunggu lama, selamat mencuba anak2 mak.balik kg hati2 ya.
kredit: hani nisha
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
2 paket tempe (hiris dan goreng garing)
3-4 ketul tauhu (hiris dan goreng garing)
3-4 biji kentang (hiris dan goreng garing)
Sedikit hati ayam(hiris dan goreng) tak nak letak pun boleh, nak letak isi udang segar pun boleh, goreng sekejap.
2 paket suhun
Sedikit kacang panjang (hiris serong)
1 keping fucuk (potong) tidak letak pun ok
1 sdb gula
Sedikit perasa jika perlu
1/2 sdt garam
Kicap manis secukupnya
1/2 cawan air asam jawa (cair)
1 cawan air
3 sudu besar ikan bilis (tumbuk lumat)
2 senduk minyak masak (untuk menumis)
Bahan Tumis
2 biji bawang besar(hiris nipis)
4 ulas bawang putih(hiris nipis)
10 tangkai cili kering(potong nipis menyerong)suka pedas boleh tambah cili padi hiris serong
Caranya
Panaskan minyak, masukkan ikan bilis yang dah ditumbuk lumat dan masukkan bahan tumis, tumis hingga agak garing, masukkan air asam jawa, gula, perasa dan sedikit garam, renjiskan kicap manis, kacau hingga naik minyak, masukkan suhun dan fucuk serta air. Masukkan pula kacang panjang, kacau seketika, masukkan bahan-bahan lain yg dah siap digoreng tadi, gaul rata, sesuaikan rasa, tutup api.
SUMBER : SENANGNYA MASAK FACEBOOK
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Kepada anda yang gemarkan aktiviti DIY, kali ini kami akan berkongsikan kepada anda antara langkah mudah untuk menghiasi dulang hantaran anda. Tidak perlu terlalu cantik, cukup sekadar ia kemas dan sedap mata memandang. Anda boleh hiaskannya mengikut citarasa anda sendiri. Ilhamkan nya daripada sini !
Bahan-bahan dan peralatan yang diperlukan:
Dulang
Kain satin
Gam Elektrik
Gunting
Bunga
Renda
Ribbon
Langkah-langkah:
1) Dulang hantaran
Dulang hantaran seperti ini biasanya boleh didapati di kedai bunga. Sediakan dulang yang bersesuaian mengikut saiz barang-barang dan tema hantaran anda.
2) Menghias Kain Satin
Guntingkan kain satin mengikut kesesuaian dulang hantaran anda. Pastikan kain yang digunting melebihi dari saiz dulang. Lipat dan kelim kain satin tersebut seperti gambar rajah di atas. Selepas itu gamkan kain di sekeliling bahagian dalam dulang.
3) Renda Dulang Hantaran
Lekatkan renda putih di sekeliling dulang tersebut. Selepas itu lekatkan bunga rose kecil di bahagian penjuru dulang. Bagi hiasan bunga plastik atas dulang, boleh lihat contoh tutorial tersebut di YOUTUBE.
4) Hiaskan barang hantaran
Akhir sekali, hiaskan barang hantaran di atas dulang tersebut. Selepas itu lekatkan ribbon di penjuru dulang atau di barang hantaran yang disediakan.
Mudah bukan? anda boleh berjimat banyak dengan cara ini. Elakkan daripada pembaziran, cukuplah ia sekadar hiasan dan anda tidak perlu membeli bahan yang terlalu mahal. Semestinya ia nampak sangat menarik.
Sumber : Wawa syaida
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!