Seperti yang kita sedia maklum, sambutan Hari Raya pada tahun ini hanya dibenarkan sekiranya anda berada di dalam daerah yang sama dan tidak dibenarkan untuk merentas negeri. Memang kecewa tetapi ini demi kebaikan kita semua.
Selain daripada ahli keluarga, antara perkara yang dirindui ketika Hari Raya adalah makanan raya. Rendang, nasi impit, kuah lodeh, lemang dan macam-macam lagi, memang sedap!
Jika tahun lepas kita hanya makan masakan mak, tahun ini berbeza kerana kita perlu memasak sendiri. Masa inilah rasa menyesal kenapa tak belajar resipi rendang awal-awal.
Jangan risau, jika anda teringin makan rendang ayam, boleh cuba resipi yang dikongsi oleh Nurain Sulaiman ini. Memang mudah dan anda hanya perlu ikut ‘step-by-step’.
*****
Resipi Rendang Ayam
Bahan-bahan kisar:
Bawang kecil + besar
Halia
Lengkuas
Bawang putih
Serai
Kunyit hidup
Bahan-bahan lain:
Ayam setengah ekor (basuh bersih dan tos)
Cili kering – 15 tangkai
1 sudu rempah daging (optional)
1 sudu rempah cili untuk warna (optional)
Daun kunyit
2 sudu kerisik
1 kotak santan
Gula merah (optional)
2 sudu gula
Cara memasak:
1. Blend bahan-bahan kisar sehingga halus supaya kuah tidak berserabut.
2. Kisar cili kering. Dalam gambar ini, dalam 15 tangkai. Jumlah cili mengikut tahap kepedasan yang dimahukan.
3. Masukkan rempah daging dan rempah cili ke dalam bahan kisar tadi.
Ads
4. Panaskan sedikit minyak.
5. Tumis bahan-bahan tadi (bahan kisar yang dicampur bersama rempah daging dan rempah cili)
6. Masukkan cili yang dikisar.
7. Letakkan daun kunyit, yang ini kalau tak nak pun takpe sebab nanti nak letak yang racik halus.
Ads
8. Sementara menunggu kuah masak dan naik minyak, boleh racik halus daun kunyit.
9. Masukkan asam keping.
10. Masukkan kerisik dua sudu.
11. Masukkan ayam, saya masuk ayam awal sebab masak api perlahan, nak ayam tu senang terlerai dari tulangnya.
Ads
12. Masukkan santan sekotak atau sebiji kelapa.
13. Masukkan gula merah (ini optional).
14. Masukkan dua sudu besar gula.
15. Bila dah masak lebih kurang sejam, kuah akan nampak gelap dan pecah minyak. Kemudian boleh masukkan daun kunyit. Saya masukkan air 2 cawan berselang-seli bila kuah tu memekat.
16. Dah siap rendang ayam. Kena selalu kacau ye takut kuah hangit.
Penggunaan bunga harum sundal malam memberikan sentuhan klasik buat gubahan sirih junjung ini.
Bahan-bahan
Bahan-bahan:
Daun sirih, bunga peacock, bunga ros, bunga carnation, bunga harum sundal malam, span basah
Langkah 1 & 2Langkah 3 & 4Langkah 5
Langkah demi langkah:
Cucukkan bunga harum sundal malam di tengah-tengah span basah.
Hias di sekeliling bunga tadi dengan daun sirih.
Kemudian, serikan dengan bunga carnation.
Selang-selikan pula dengan bunga ros.
Langkah akhir, hiasi dengan bunga peacock mengikut kesesuaian.
Tahukah Anda Harum sundal malam atau nama saintifiknya, Polianthes tuberosa boleh diproses menjadi wangian, minyak urut dan juga lotion. Perhiasan bunga ini pada upacara perkawinan di nusantara dikatakan memberi gairah tersendiri untuk pasangan pengantin baru. Mengikut kajian, haruman yagn dihasilkan oleh bunga harum sundal malam ini juga mampu meningkatkan libido.
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download
sekarang!
Penggunaan botol dalam idea memberi cenderahati tampak eksklusif dan ringkas. Tak perlu nak hias berlebihan dan hanya mengikut tema yang anda inginkan.
Bahan-Bahan:
• Kain renda
• Kain organza
• Botol
• kacang hijau
• Tag nama
• Tali guni berwarna putih
• Gunting
Langkah-Langkah:
1. Potong kain renda membentuk segi empat mengikut ukuran yang sesuai untuk penutup botol.
2. Selepas itu potong tali guni secukupnya.
3. Isi kacang hijau ke dalam botol sehingga penuh.
4. Selepas menutup botol, ambil kain renda dan lapik ke atas kain organza yang turut dipotong saiz yang sama.
5. Akhir sekali, ambil tali kemudian ikat dengan kemas pada penutup.
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download
sekarang!
Sebenarnya banyak cara yang mampu kita lakukan untuk menjimatkan kos perbelanjaan perkahwinan. Siapa kata dengan bajet sedikit, kita tak mampu untuk merealisasikan majlis perkahwinan dengan penuh warna-warni. Sebenarnya anda boleh berjimat untuk menghasilkan pelamin anda sendiri yang nampak grand tetapi modalnya begitu murah.
Facebook Siti Hajar mendapat perkongsian lebih 5 ribu bila dia mengajar cara-cara membuat bunga tisu yang nampak susah tapi sebenarnya mudah!
Minggu cuti sekolah nanti, mesti ada kengkawan nak mendirikan rumah tangga mahligai cinta istana bahagia.. Sapa sapa yang suka ber diy jom kita buat bunga tisu untuk majlis indah kalian nanti tu..
Tutorial bunga tisu by cikloo
Bahan bahan:
Tisu kotak (cikloo guna tisu yang 3 lapis) Gunting Jarum dan benang / dawai bunga
(Andai tisu yang kita beli tu bersaiz empat segi sama.. potong sedikit di bahagian tepi supaya dapat saiz 4 segi tepat yaa.. Bila buat bunga guna saiz 4 segi sama bunga tak berapa kembang)
2) Boleh lipat tisu tadi macam nak buat kipas kertas tu
(lipat mulakan dari saiz yang pendek yaa)
3) Siap lipat, ambik benang jahit di tengah tengah tisu tadi hingga kemas yaa
(Andai nak buat bunga telur, wajib guna dawai bunga tu ya kawan kawan untuk mengikat tengah tengah tisu tu)
4) Kemudian, potong di kedua-dua hujung menjadi bentuk U ataupun bentuk /
5) Boleh, di buka kuntuman dengan perlahan lahan dengan kasih sayang yaa.. tisu lembut kann nanti kasar kasar terkoyak pulak iaa
6) Siap.. bolehlah di hias kat mana mana ikut kekreatifan anda yaa.. Wat proop bergambar ke, hiasan hantaran tunang, kawen uolss nanti
? ? ? ? ?
Jommm layan video sambil dengar lagu budak kacamata ewahhh “Hanya Kamu”
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download
sekarang!