Kadang kala bila lalu rasa teringin dekat tekak, tiba-tiba nak makan ayam masak merah orang kahwin. Tapi nak dapat mana lauk macam tu bila tengah malam kan? Tak kan nak terjah majlis orang, tak pernah dibuat dek orang.
Jadi dengan perkongsian ini, diharap dapatlah kurangkan kempunan. Lagipun kata empunya resipi ni, ayam masak merah tak boleh masak selalu, nanti bapa atau suami rasa macam nak kahwin lagi. Betul ke?
“Ayam masak merah tk boleh masak selalu.. Bila makan je bapak ko cakap rasa mcm nak kawin lagi…
Tapi ayam masak merah mama ko mmg padu.. Lg gelap lg sedap uiii…. Done angkat bakul bersama lemak2 mama ko.
Sy masak yg paling simple.. Barang semua ada kt rumah.”
Nasi carrot
Bahan :
Ads
Beras basmathi (rendam 30 minit toskan.. Letak dala1m rice cooker)
1 batang lobak merah (direbus dan dikisar)
1 biji Tomato dibuang biji ( rebus bersama carrot dan kisar)
1 Kiub ayam
Bwng besar dihiris
Halia dihiris
2 helai Daun pandan
3 sekawan
Majerin dan minyak masak utk menumis
Cara :
1. Letakkan majerin dan minyak masak ke dalam kuali. Tumis 3 sekawan, bawang besar dan halia. Tumis sehingga garing. Kemudian masukkan daun pandan dan tumis bersama.
2. Masukkan lobak merah dan tomato yang telah dikisar. Masukkan juga kiub ayam dan garam serta sesudu gula pasir.
Ads
3. Pindahkan semua bahan ke dalam periuk nasi berisi beras. Kalau menggunakan beras basmathi, sukatan 2 cup beras 4 cup air. Kalau beras biasa, sukat seperti masak nasi biasa.
4. Tekan suis dan tunggu sehingga masak.
Ayam Masak Merah
Bahan :
Ayam (digoreng bersama kunyit dan garam)
3 sekawan
Tomato dibuang biji dan hiris
Daun pandan
Cili kering kisar bersama bawang putih dan merah
Sos cili
Bawang besar hiris
Gula merah (suka gula merah jenis dulu2 tu.)
Ads
Cara :
1. Tumis 3 sekawan, bawang besar dan daun pandan. Kemudian masukkan tomato yang telah dihiris.
2. Masukkan cili kisar dana tumis sehingga garing.
3. Masukkan sos cili, garam dan perasa serta gula merah.
4. Masukkan ayam yang telah di goreng gaul sebati beberapa minit. Siap!!
Bukan senang nak merasai Nasi Lemak Strawberri, jika kepingin terpaksa buka langkah hingga ke Cameron Highland. Untuk lebih terangkat, lawankan dengan Sambal Ikan Talang Masin Strawberri, perghhh.
Tips untuk memasak nasi lemak cara kukus juga menambah keenakan hidangan ini, cubalah, nasi masak cantik dan tidak berkerak serta berderai.
“Nasi lemak strawberry di tepi empangan
“Berlaukkan sambal bilis stobery n smbal ikan talang masin stobery. Nasi lemak tu saya masak cara kukus, alhamdulillah sedap dan yang penting tidak bekerak. Saya cuba kukus style ahli mahn jugak. Letak periuk nasi dalam air kukusan. Tq atas pkongsiannya tapi air dab santan saya sukat macam biasa.”
Bahan :
350 g strawbery 350g – kisar dan tapis. Gunakan serat untuk masak sambal manakalaair tapisan untuk masak nasi.
Utk nasi lemak strawberry :
4 pot beras ( guna tin susu)
2 kotak kecil santan
1 tin susu Air tapisan strawberry
Kemudian campur dengan air biasa dan sukat ikot kasesuaian beras yang digunaka5n.
5 inci Halia – dihiris
Daun pandan simpul
1 sb Garam
1 sb Gula
3 sb Minyak
Cara :
1. Letakkan periuk di dalam kukusan dan terus masukkan periuk nasi. Kemudian tutup periuk kukusan. Gunakan api kuat sehingga nasi kering. Selepas itu, perlahankan api. Tambah lagi air kukusan jika air dah kering. Jangan letakkan air terlalu banyak. Gemburkan nasi untuk seratakan santan. Tunggu sehingga nasi masak. Bestnya cara ni kerana nasi tiada kerak nasi, lembut tapi berderai cantik.
2. Untuk memasak sambal ikan bilis dan sambal ikan talang masin, masak seperti biasa, kemudian masukkan serta strawberry untuk menggantikan asam jawa. Masukkan juga hirisan strawberry. Tidak perlu masukkan garam.
Siapa sini suka makan Topokki/Tteobokki (Korean Rice Cake)? Ada ni ha buat sendiri tapi versi Malaysia.
Resepi Topokki
1 cawan tepung pulut + 3 sudu besar tepung gandum + secubit garam + sedikit minyak bijan + air suamCampurkan semua bahan dan uli sehingga menjadi doh. Doh sepatutnya tidak melekat di tangan.
Kemudian uli doh secara memanjang dan potong kecil.
Sapukan minyak bijan atas pinggan, dan letakkan topokki seterusnya kukus selama 5 minit.
Setelah dikukus, rendamkan topokki ke dalam air sejuk bagi mengekalkan kekenyalan tepokki.
Resepi kuah Topokki:
3 ulas bawang putih yg dicincang
Panaskan sesudu besar minyak masak kemudian tumiskan bawang putih yg dicincang sehingga bau wangi
Masukkan 1 sudu besar pes cili giling jenama Adabi, sedikit air, 1 sudu besar: sos cili, sos tomato, sos tiram, gula dan sesudu kecil stok ayam. (Kalau nak pedas sangat, boleh masukkan sos pedas Korea Adabi)
Kacau rata sehingga kuah likat rasa pedas pedas manis.
Masukkan topokki dan hirisan sosej ke dalam kuah dan masak beberapa minit.
Sedia dihidang bersama telur ayam rebus dan taburan biji bijan
Gabungan biskut Oreo dan kek keju sememangnya enak dan menjadi kegemaran ramai. Bagaimana pula jika kita menggunakan biskut Oreo perisa Red Velvet? Pastinya lebih sedap rasanya kan?
Dengan hanya menggunakan 7 bahan, anda mampu menghasilkan Red Velvet Oreo Cheese Cake yang ‘super’ sedap. Resipi ini telah dikongsikan oleh Rozmaliza Omar menerusi Facebook miliknya.
Jom kita cuba. Boleh buat pencuci mulut di Hari Raya nanti.