Mengapa perlu membelinya sedangkan anda boleh membuatnya? Dengan kos yang rendah anda boleh menghasilkan ‘bow tie’ ini. Bagi anda yang bercadang ingin melangsungkan perkahwinan dengan mengenakan pakaian ‘suit’, tentunya ini amat sesuai dengan anda. Namun, semestinya anda perlu menggunakan seperti corak dan fabrik di bawah, anda boleh memilih mengikut cita rasa anda. Semuanya terpulang kepada anda.

Peralatan : Mesin jahit, gunting / pemotong berputar, pin, Kain fabrik yang sesuai, seterika, papan seterika, 1/8 “x 12” kayu dowel

Bahan-bahan : 1/4 kain fabrik pilihan , benang

Langkah 1 : Gosok & lipat
Gosok semua kain untuk membentuk lipatan seperti gambar di atas. Lipat kain pada separuh gaya hamburger dan gosok lipatan.

 

Langkah 2 : Pin & Potong
Tempelkan templat ke kain di lipatan bawah. Kemudian potong kain sepanjang templat dengan gunting atau pemotong berputar. Anda akan berakhir dengan dua keping kain ikat yang serupa

 

Langkah 3 : Potong & Cantum
Lipat ‘interfacing’ pada separuh. Kemudian letak pin untuk memudahkan pemotongan kepada 2 bahagian. Letakkan pula pin ke bahagian belakang (kedua-dua hujung) dengan satu bahagian kain di potong.

IKLAN

 

Langkah 4 : Bersedia untuk Menjahit
Letakkan kedua-dua kepingan kain bersama supaya bahagian depan kain menyentuh dan pin bersama-sama di sepanjang tepi kain. Kita akan menjahitnya nanti.

 

IKLAN

Langkah 5 : Menjahit & Trim
Jahit dengan cara terbalik pada belah luar kain di sekeliling tepi, jangan lupa buang pin ketika anda menjahit. Biarkan jurang 3-4 inci di tengah-tengah leher band di satu tempat. Potong kain yang berlebihan dari tepi untuk mengelakkan sudut dan keluk yang gugur apabila terbalik.

 

Langkah 6 : Terbalikkan kain
Perlahan-lahan tarik kain pada satu hujung tali, dengan menggunakan jari anda untuk mula menolak hujung tali ke arah depan. Menggunakan batang dowel 1/8 inci kecil, terus menolak kain ke arah depan, kemudian keluar dari jurang sehingga tali leher terbalik. Ulang pada hujung bertentangan sehingga ia terbalik sepenuhnya.

IKLAN

 

Langkah 7 : Sentuhan terakhir
Lipat tepi kain dalam, kemudian seterika rata. Tutup penutup jahitan. Jangan bimbang tentang jahitan di luar kerana bahagian ini akan terletak di bawah kolar baju anda. Besi selesai dan ia sudah siap dipakai.

 

Langkah 8 : Siap sedia untuk di pakai !

Why pay for an expensive piece of wedding wear when you can make it yourself at a fraction of the cost?

 

Sumber : Diy network