Acar Ikan Talang Masin ini memang cukup sesuai untuk dijadikan stok simpanan di rumah. Maklumlah kadang kala jika tak sempat masak, inilah alternatif terbaik untuk dihidangkan kepada keluarga. Goreng telur dadar, memang confirm bertambah makan. Malah kalau anda sedang berdiet, menu ini memang tidak sesuai. Silap haribulan terlajak bertambah makan nasi dek kerana keenakan yang berganda.
Bahan :
Seekor ikan talang saiz sederhana ambil bahagian isi sahaja. Rendam sejam sebelum masak. Bilas & sejat. Goreng sehingga garing.
Lobak masin
20 ulas Bawang merah – potong 4 kalau kecil / potong 6 kalau besar bergantung pada kuantiti bahan*
3 ketul halia sebesar 3 inci dipotong mancis*
2 labu Bawang putih – di belah 2 setiap ulas*
*Rendam dengan air kapur makan dan cuka. Sejat, bilas dan goreng supaya acar tahan lama.
2 labu bawang besar dan 6 ulas bawang putih – Kisar halus
Jeruk cili
2 sudu serbuk cili
Ads
2 sudu rempah ikan / daging
Kulit lemon
Bahan lain :
Bahan- bahan lain yang saya guna berdasarkan apa yang ada di rumah
(Bahan-bahan ni boleh tukar ikut apa yang ada di rumah. Boleh masuk buah-buah jeruk pun boleh.)
Kurma merah 10 biji (saya guna kurma merah sebab kurma ini kering jadi tak hancur bila masak)
Goji berry / wolfberry
Ads
Buah pala kering
Antioksidan booster Signature Market dalam segenggam ( Dried Apricot, Dried Cranberry, Dried Wolfberry, Dried Blackcurrant.) (Ini boleh tukar pakai kismis)
Gula melaka seketul + gula merah 2 sudu besar
Satu sudu besar halba + satu sudu besar biji sawi + satu sudu kecil jintan manis ( Ini tumis dengan minyak goreng ikan sebelum masuk pes bawang tadi)
Cara masak :
1. Goreng ikan masin sehingga garing, sejat dan ketepikan.
Ads
2. Goreng lobak masin sehingga garing, sejat dan ketepikan.
3. Goreng bawang merah, bawang putih dan halia sehingga agak garing (jangan terlampau coklat nanti pahit), sejat dan ketepikan.
4. Dengan minyak gorengan tadi, tumis halba, biji sawi dan jintan sebentar (kalau minyak banyak, buang tinggal satu senduk kecil. Nanti masuk bahan bergoreng akan jadi terlampau berminyak).
5. Tuang pes bawang dan masak sehingga wangi dan pekat.
6. Masukkan serbuk cili dan rempah, tumis sehingga pecah minyak atau agak garing (kalau kurang minyak tambah sedikit).
7. Masukkan gula melaka yang sudah diketuk kecil. Kalau masukkan seketul nanti lambat cair. Masukkan gula merah. Garam satu sudu kecil sebab lobak dan ikan sudah masin. Masak sampai pekat kuah.
8. Masuk kulit lemon, kurma, goji berry, antioksidan boost atau kismis dan buah pala. Masuk air sedikit kalau kuah pekat sangat, kalau tidak nanti hangus. Masak lagi sampai nampak kurma yang kecut tadi dah kembang. (Kurma dan goji dibasuh dahulu sebelum guna).
9. Sudah agak pekat, masukkan balik lobak yang di goreng, ikan masin dan bawang-bawang serta halia yang digoreng tadi. Kacau sebatikan bersalut kuah.
10. Akhir sekali masukkan jeruk cili kacau sebatikan.
Resepi ini memang pedas. Jika tidak tahan pedas, dinasihatkan kurangkan serbuk cili atau tak perlu letak langsung serbuk cili dan cili jeruk. Cili jeruk boleh tukar kepada cilia pi segar.
Sumber : Intan Izaida
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Jimat betul dengan hanya satu adunan boleh buat sampai dua jenis kuih, memang jimat! Ikuti perkongsian resepi dari Siti Noor Rohaida Shuib
Baru nak minum pagi …
Rasanya modal tak smpi rm5 semua ni kot, blh hidang bagi anak2 mkn puas ckit …
Sebab tu dari dulu saya pilih masak dari rumah …
Donut ni tak pyh nk uli teruk2,bhn X byk …siap blh buat burger sekali
Alhamdulillah
Resepi donut simple
Tepung gandum 1/2 kilo
Majerin 2 sudu
Yis 5g(Guna 1/2 dari sebungkus 11g)
*gula 1sudu makan
*susu pekat 1sudu makan
*garam 1sudu teh
*Air 13/4cawan
Yang Bertanda* bancuh sekali
Gaul tepung dgn majerin smpi sebati
Masukkan yis dan gaul2
Masuk yg bertanda *
Uli sampai sebati tutup bekas biar 30 minit…
Bila doh dah naik,tumbuk2 utk buang angin
Bentuk bulat2,(nak senang tekak Guna jari Ibu & penunjuk ,bentuk jadi cantek n padat )
Susun dlm talam yg di tabur tepung gandum kering…
Biar naik sikit …bentukkkan lubang di tengah …
Goreng Guna API sederhana …
Siap
Utk burger bentuk bagi leper …
InshaAllah jadi
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Dibuat dari kelapa parut, sambal kelapa mempunyai rasa savuri-manis yang menarik dan sangat sedap dimakan. Walaupun enak dimakan begitu sahaja, sambal kelapa lebih enak dimakan bersama hidangan berperisa kontras atau hambar seperti nasi impit, lemang, pulut atau nasi biasa. Ia juga menambahkan tekstur bila berpasangan dengan rendang dan hidangan tempatan yang lain. Kami cukup yakin ia akan rasa sedap dengan aiskrim vanila juga!
Sila ambil perhatian bahawa terdapat beberapa resepi sambal kelapa, termasuk yang sangat pedas. Resipi ini adalah pada hujung berlawanan spektrum ini dan sesuai untuk kanak-kanak dan mereka yang mempunyai tahap kepedasan yang lebih sensitif.
Bahan-bahan
200g kelapa parut
½ cawan udang kering, direndam
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 + 2 sudu besar gula putih
½ cawan minyak masak
Hidangan untuk 8-10 orang
Kaedah
Kisar udang kering sehingga halus. Dalam kuali sederhana, panaskan minyak pada suhu api tinggi.
Tumis udang dikisar sehingga wangi.
Masukkan serbuk kunyit, diikuti 2 gula sudu besar. Goreng campuran sehingga ia mula kelihatan rangup.
Masukkan kelapa parut dan kacau sehingga sebati.
Masukkan 2 lagi sudu besar gula. Kacau sehingga seragam.
Kurangkan haba kepada suhu sederhana dan masak sambil terus mengacau sehingga campuran kering.
Hidang.
Tips tambahan
Ganti 2 sudu besar gula putih dengan gula Melaka untuk profil rasa yang lebih mendalam dan warna yang lebih perang.
Sambal kelapa tidak boleh disimpan lama, jadi jangan masak terlalu banyak, dan makanlahnya dengan cepat! Kami cukup yakin anda tidak akan mempunyai masalah untuk menghabiskannya.