Kebanyakan isteri atau sesiapa sahaja merasakan dengan meluahkan di media sosial dapat melegakan dan melepaskan tekanan yang dihadapi. Bukan sahaja menceritakan tentang ketidakpuasan kawan-kawan sekeliling tetapi lebih teruk membuka aib tentang pasangan sehingga berbalas-balas komen antara satu sama lain.

Orang Akan Bertepuk Kalau Kita Naik Status Kesedihan Rumahtangga Kita, Jadi Janganlah Update
.

Memang benar, dalam rumah tangga banyak dugaan dan cabaran yang berlaku. Boleh jadi ia bermula dengan isu kewangan tidak stabil dan berlarutan sehingga isu dalam kain. Semuanya dilempiaskan di media sosial. Akhirnya, mereka yang sukakan ‘gsp’ atau ‘membawang’ teruja untuk berkongsi dan membuat ramalan tersendiri. Tahukah anda, perkara-perkara ini boleh dikaitkan dalam mahkamah syariah kerana ada kaitan yang jelas boleh berlaku sama ada dalam kes perpisahan atau selepas berpisah. Ini kupasan yang diberikan oleh Tn Khairul Fahmi Ramli, Peguam Syarie Penang, Kedah, Perlis dan Perak, Tetuan Khairul Fahmi & Associates dan Timb. Setiausaha PGSM Kedah tentang topik ini.

Bagi seseorang yang suka mengaibkan suami atau isteri di media sosial, ia boleh dinilai sebagai wujudnya perselisihan faham atau bertekak yang serius antara suami dan isteri. Ia disebut dalam Bahasa Arab adalah ‘syiqaq’. Brtekak yang mencapai tahap syiqaq ini boleh dibuktikan dengan kata-kata kesat sesama suami isteri yang bertengkar di media sosial.

Pastinya perkara ini sukar utuk dinafikan bahawa rumah tangga sudah mula retak angkara mengadu di media sosial. Jadi, penceraian itu secara hakam dapat diteruskan dengan mudah sekiranya wujud perkara ini. Buka Aib Boleh Nusyuz. Perbuatan membuka aib suami atau isteri akan terarah kepada perlakuan nusyuz seorang isteri atau suami. Perbuatan inilah turut mendorong kepada isteri enggan bersama dengan suami atau melarikan diri dari rumah kerana berkecil hati.

IKLAN

Orang Akan Bertepuk Kalau Kita Naik Status Kesedihan Rumahtangga Kita, Jadi Janganlah Update
.

Bagi suami pula, mungkin boleh berlaku nusyuz apabila mengasari isteri hanya kerana menceritakan aib suaminya pada orang lain. Walau bagaimanapun, membuka aib sesuatu yang buruk tentang pasangan tidaklah sampai ke tahap nusyuz di sisi syarak, cuma ia boleh mendorong kepada perbuatan nusyuz baik suami atau isteri sehinggalah mereka kembali bertaubat kembali. Pesanan Untuk Isteri. Majoriti yang berlaku untuk mendedahkan isu dalam kain ini selalunya melibatkan golongan isteri dan wanita. Tak dapat dinafikan, wanita memang mempunyai perasaan yang perlu untuk diluahkan dan sukar untuk disimpan di dalam hati. Sebagai seorang isteri, cuba didik diri agar tidak meluahkan perasaan yang negatif khususnya berkaitan dengan hal ehwal rumah tangga.

IKLAN

Contohnya, berkata mengenai suami sendiri di media sosial kerana malas bekerja. Pada hakikatnya, memang marah itu akan timbul bila ada suami malas. Tetapi, media sosial bukanlah tempat untuk membuat teguran tersebut. Lebih baik tegur secara berdepan atau pun mengadu pada ibu bapa atau saudara mara.

Jadi, elakkan mengadu masalah dalaman di media sosial atau menulis apa-apa perkara yang mungkin boleh menimbulkan persoalan kepada orang lain yang melihat status anda. Sebaiknya, mengadulah pada bahagian kaunseling pejabat agama, ahli keluarga atau peguam syarie. INGAT! Status anda di media sosial menggambarkan peribadi anda di mata masyarakat.

Orang Akan Bertepuk Kalau Kita Naik Status Kesedihan Rumahtangga Kita, Jadi Janganlah Update
.

IKLAN

Pesanan Untuk Suami. Sebagai seorang lelaki, menjadi tanggungjawab yang sangat berat untuknya memelihara maruah isteri dan anak-anak. Ini adalah amanah yang diletakkan kepada seorang lelaki bergelar suami. Selalunya suami mungkin tidak banyak ceritakan hal ehwal rumah tangganya dalam media sosial. Cuma, mungkin yang selalu dilakukan oleh suami adalah memberitahu rahsia rumah tangga mereka pada kawan-kawan secara peribadi. Sebagai suami, kita tidak seharusnya menceritakan kepada sesiapa khususnya rakan media sosial. Mungkin kita tidak letakkan di status sosial secara terbuka, tetapi menceritakan pada orang yang tidak dikenali tidak memberi jaminan bahawa cerita kita tidak akan tersebar.

Sebagai seorang suami, ambil tindakan untuk berbincang dengan baik dan jangan sesekali lari daripada masalah. Elakkan daripada masalah rumah tangga diketahui oleh orang lain khasnya orang yang bukan dari kalangan saudara atau kawan baik. Ini amanah yang berat untuk dipikul. Ingatlah, tanggungjawab suami isteri ini selain daripada berbuat baik,

Adalah menjadi kewajipan juga bagi suami isteri untuk memelihara aib atau maruah pasangannya daripada khalayak awam. Kecuali lah, untuk diceritakan kepada Hakim dan Peguam yang akan membawa kes di Mahkamah untuk diselesaikan. Tidak perlulah semua perkara perlu diceritakan di media sosial. Kalu ingin mengadu, jumpalah kaunselor pejabat agama, ahli keluarga yang dipercayai seperti ibu bapa atau mentua.