Sifat cemburu merupakan emosi yang kebiasaanya merujuk pada fikiran negatif dan perasaan takut dan khuatir dengan kehilangan sesuatu yang dihargai, hal ini merujuk pada konteks hubungan sesama manusia.

Bila perasaan cemburu datang, anda akan rasa marah, benci, meluat malah kecewa, yang boleh mendatangkan kepada pergaduhan dalam hubungan anda. Orang kata cemburu itu tandanya sayang. Tetapi kalau anda selalu sahaja cemburu tidak kena dengan tempatnya, pasangan anda mungkin merasa rimas dengan anda.

via GIPHY

Anda sebenarnya boleh sahaja mengawal rasa cemburu tak bertempat ini dengan pasangan anda. Sekali sekali mungkin ok, jangan terlalu kerap kerana itu amat bahaya yang boleh membuat pasangan anda berasa bosan dengan anda. Jadi, kami ada cara yang boleh membuatkan anda berasa tenang dan cool sahaja.

1.Tarik nafas dalam-dalam dan hembus sekuat mungkin

Pasangan Anda Cemburu Tak Bertempat? Ikut Langkah Ini

Ulangnya sehingga perasaan anda semakin okay. Ia sedikit sebanyak memberi ketenangan dan kesabaran kepada anda apabila anda ingin memarahi sesuatu benda. Elakkan daripada mendekati benda yang negatif daripada anda. Jika anda ingin bersendiri sebaiknya duduk di tempat yang diam dan tenang seperti taman.

 

IKLAN

2. Berenang

Pasangan Anda Cemburu Tak Bertempat? Ikut Langkah Ini

Selain itu, berenang juga mampu mengurangkan kesakitan dalam hati akibat cemburu. Dengan suhu air yang sejuk, marah tadi boleh bertukar kepada reda.

 

3. Menangis

IKLAN

Pasangan Anda Cemburu Tak Bertempat? Ikut Langkah Ini

 

Menangislah sepuas hati anda agar perasaan yang anda pendam itu dilepaskan keluar. Namun, jangan sampai anda meratapi nya terlalu lama sehingga menyebabkan anda abai dengan penjagaan diri, dan tugasan anda. Takut memudaratkan kesihatan anda pula.

 

4. Berdoa

IKLAN

Pasangan Anda Cemburu Tak Bertempat? Ikut Langkah Ini

Mintalah pada Tuhan agar hati anda ditenangkan dan dipermudahkan dari kesukaran yang anda hadapi. Berdoa agar tuhan memudarkan rasa cemburu yang keterlaluan anda itu. Tuhan itu Maha Penyayang dan Pengasih.

 

5. Makan

Pasangan Anda Cemburu Tak Bertempat? Ikut Langkah Ini

Selalu perasaan cemburu ini disertai dengan perasaan sedih sekali. Bila kita sedih, pastinya kita ingin menggembirakan hati kita. Makan adalah salah satu cara yang dapat menghilangkan rasa sedih itu. Bila makan anda akan berasa gembira dan mungkin dapat melupakan perasaan itu.

 

Sumber : wanista

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI