Bagi pasangan pengantin baru, tentunya ingin memiliki rumah sendiri bukan? Diakui agak sukar untuk membuat keputusan membeli rumah kerana ia melibatkan banyak faktor termasuklah bajet. Timbul juga keraguan sama ada ingin membeli rumah yang masih dalam pembinaan atau beli sahaja rumah yang telah siap dibina.

Jika korang masih keliru sama ada ingin beli rumah yang masih dalam pembinaan atau rumah yang telah siap dibina, baca tip seperti yang dikongsi oleh perunding hartanah, Azizul Azli Ahmad

Pasangan Pengantin Baru Patut Beli Rumah Dalam Pembinaan Atau Rumah Dah Siap

BELAJAR BELI RUMAH DAH SIAP

1. Dalam keadaan ekonomi perlahan begini, bukan kita sahaja terkesan. Pemaju juga banyak yang nipis duit dan terkesan.

IKLAN

2. Tahun lepas sahaja kita ada lebihan hartanah dah siap dan tak terjual , orang Jawa sebut ‘overhang’ sebanyak 30, 358 unit kediaman.  Ya 30 ribu lebih rumah dah siap, lebih dari 6 bulan tak ada pembeli.

3. Bukan semua kediaman ini yang mahal, yang bawah RM300k tak terjual berjumlah 7,743 unit belum terjual. Itu semua unit baru. Belum masuk unit subsale dan lelong lagi.

IKLAN

4. Pasaran hartanah selain baru, ada pasaran subsale dan lelong yang boleh kita intai jika nak beli hartanah. Pasaran ini pun menarik, banyak rumah lelong rumah baru siap. Dah siap tak mampu bayar dan terlelong.

Pasangan Pengantin Baru Patut Beli Rumah Dalam Pembinaan Atau Rumah Dah Siap
Kredit foto: Pexels

5. Dalam keadaan ekonomi 3-5 tahun ke depan ini, saya lebih galakkan pembaca beli kediaman ‘dah siap’ berbanding kediaman yang dalam pembinaan. Penawaran kediaman dalam pembinaan ada lebih 171,000 kediaman sekarang!

IKLAN

6. Semasa krisis ekonomi asia 97-98 lebih dari 500 pemaju gulung tikar waktu itu. Jangan teruja sebab deposit tak payah keluar, dapat rebet hingga kita rugi bertahun bayar rumah tak siap dan ada.

Buat pilihan bijak, saya banyak tulis panduan beli rumah pertama. Moga tahun ini kita sekeluarga ada rumah pertama.

Sumber kredit: Azizul Azli Ahmad Kredit foto (top image): Pexels

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI