Masalah rambut gugur memang selalu dialami oleh wanita yang berambut panjang. Kadang kala menggunakan shampoo sahaja tidak mampu menguatkan akar rambut. Jika anda mengalami masalah ini, anda boleh cuba satu cara semulajadi yang pernah dilakukan oleh orang-orang zaman dahulu.

Bagi sesetengah wanita pula, masalah keguguran rambut menjadi lebih ketara selepas bersalin sehingga ada kalanya rambut menjadi terlalu nipis dan mencacatkan penampilan.

Santan bukan saja boleh digunakan dalam masakan harian, namun pada masa sama ia mempunyai banyak manfaat dan keistimewaan khusus untuk rambut.

Santan mengandungi protein dan zat besi yang bermanfaat dalam kesihatan, penggunaan santan antara kaedah terbaik yang mampu membantu dalam usaha mendapatkan rambut sihat serta cantik bersinar.

IKLAN

Patutlah Rambut Semakin Kuat, Rupanya Guna Santan Kelapa Seminggu Sekali

Antara Kebaikan Santan Untuk Rambut

Mencegah rambut kusut

Menggunakan santan sebelum diratakan ke seluruh rambut dan balutkan rambut anda dalam tempoh satu jam. Lakukan kaedah ini sekurang-kurangnya sekali seminggu dan anda pasti tersenyum melihat hasilnya yang membuatkan rambut anda tidak kusut.

Meningkatkan pertumbuhan rambut

Santan kelapa mengandungi lemak pati dan vitamin E yang membantu meningkatkan pertumbuhan rambut serta menjadikan rambut lebih cantik. Campurkan santan bersama minyak zaitun sebelum diratakan ke seluruh rambut selepas menggunakan syampu, hasilnya memukau dan mampu mengelak masalah rambut gugur.

IKLAN

Mencegah kulit kepala kering

Kulit kepala kering dan bersisik tidak hanya menyebabkan masalah kelemumur, tetapi juga menyebabkan rambut rosak. Santan juga boleh dijadikan pelembap yang mempunyai lemak dan mampu membantu memperbaiki keadaan kulit kepala.

Mengatasi kerosakan rambut

Sinaran matahari dan kualiti udara turut menyebabkan rambut dan kulit kepala menjadi rosak. Lumurkan santan pada kepala menjadikan rambut lebih kuat dan tidak mudah putus.

IKLAN

Membuat rambut berkilau

Menambah madu pada santan dan dilumurkan pada rambut sekurang-kurangnya dua kali seminggu membuatkan rambut cantik berkilau dan sihat dari luar dan dalam.

 

SUMBER : PETIKAN bukanaku.com

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI