Perempuan bila dah berkahwin, dunianya adalah suaminya. Hilang kawan-kawan bukan kerana tak mahu berkawan tetapi tiada masa untuk menyembang seperti sebelum jadi milik orang.

Terlalu banyak di bahunya yang patut dia uruskan. Begitulah realiti, nak lagi faham cuba baca perkongsian daripada Anna Anggat ini.

Perempuan Bila Kahwin, Dunianya Hanya Suami

Saya tak faham bila suami zaman sekarang (tak semua) lebih gemar membiarkan isteri untuk berdikari. Uruskan semuanya sendiri. Dari urus anak sampai lah urus emosi sendiri.

Tanpa sedar, lebih ramai sebenarnya isteri tertekan zaman sekarang. Jangan bandingkan zaman mak-mak nenek-nenek kita dulu ya. Zaman dulu Dan sekarang sangat berbeza.

IKLAN

Tapi Itulah, martabat wanita direndahkan. Teremosi dikatakan mengada. Tekanan dikatakan sengaja buat-buat.

Isteri terlalu berdikari, suami pula selesa dengan menganggap isteri nya boleh buat semua. Isteri yang terbiasa “sendiri” lama-lama tidak lagi meletakkan suami sebagai keutamaan dalam membuat keputusan.

Perempuan Bila Kahwin, Dunianya Hanya Suami

IKLAN

Bila Terlalu Berdikari

Isteri yang terbiasa “merawat” diri sendiri juga lama-lama anggap kehadiran suaminya tidak lagi penting. Ibarat kau ada atau tak ada. Sama sahaja.

Saya bekerja dalam persekitaran hari-hari saya akan dengar masalah orang. Perkahwinan bukan untuk meletakkan sepenuhnya tanggungjawab pada satu pihak.

IKLAN

Ye lah. Buat anak kan sama-sama, jadi rumahtangga juga tanggungjawab sama-sama. Tak mampu urus anak sama-sama, sekurangnya urus lah emosi isteri. Dari jauh pun boleh, lebih daripada cukup buat isteri recharge.

Namun ada yang sedih, ada yang anggap emosi isteri tidak penting. Isteri yang gembira akan menghasilkan ibu yang gembira pada anak-anak.

Jadi renungkan situasi ini, risau dek kerana masing-masing sibuk sampai lupa menghargai seorang isteri.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI