Tak semua pasangan yang berkahwin dapat tinggal sebumbung kerana ada yang tinggal berjauhan atas komitmen kerja atau belajar. Walaupun ramai yang kata perkahwinan jarak jauh sukar, tapi ia bukan alasan untuk anda berdua kekal romantis dan bahagia.

Paling penting kedua-duanya perlulah saling menghargai perasaan dan mempercayai antara satu sama lain. Baru anda berdua akan merasai kenikmatan berumah tangga.

Jika anda tergolong dalam pasangan yang terpaksa berpisah dengan insan tersayang, ayuh terapkan dalam diri enam petua ini agar rumah tangga yang dibina kekal bahagia dan romantis seperti pasangan lain.

1. Tetapkan matlamat dalam hubungan

Perkahwinan Jarak Jauh Bukan Alasan Tak Boleh Bahagia. Yang Penting Komunikasi!

Sebelum anda dan pasangan tinggal berjauhan, menentukan dahulu arah hubungan, sebab-sebab kenapa tinggal berjauhan dan bilakah tarikh untuk anda berdua akan tinggal bersama. Ia penting agar anda dan pasangan ada matlamat untuk berusaha tinggal bersama seperti pasangan yang lain.

2. Perlu ekstra percaya terhadap pasangan

Hubungan dalam rumah tangga menuntut kita untuk saling mempercayai antara satu sama lain. Tidak dinafikan saat berjauhan kepercayaan akan teruji. Oleh itu belajarlah untuk meningkatkan kepercayaan dalam diri masing-masing. Singkirkan segala perasaan curiga terhadap pasangan kerana sikap tersebut jika dibiarkan boleh menjadi duri selain membuatkan anda memikirkan perkara yang buruk.

3. Sentiasalah berkomunikasi

Perkahwinan Jarak Jauh Bukan Alasan Tak Boleh Bahagia. Yang Penting Komunikasi!

Walaupun anda berdua terpisah disebabkan oleh komitmen kerja atau pelajaran, jangan sesekali mengabaikan komunikasi. Sentiasalah berhubung antara satu sama lain. Ceritakan kepada pasangan tentang aktiviti harian, masalah yang dihadapi ataupun luahkan rasa rindu anda kepadanya. Apatah lagi zaman yang serba moden ini lebih memudahkan kerana terdapat banyak cara untuk seseorang itu berhubung dengan orang tersayang.

IKLAN

Tempahlah telefon HUAWEI 7i pada harga RM 1,099 sahaja bermula pada 14 – 21 Februari ini dan anda akan menerima HUAWEI Band 4 secara percuma!*

Pastinya hati insan tersayang akan tertawan kerana ia hadir dalam tiga warna yang memukau iaitu Sakura Pink, Hitam & Crush Green!

Perkahwinan Jarak Jauh Bukan Alasan Tak Boleh Bahagia. Yang Penting Komunikasi! Perkahwinan Jarak Jauh Bukan Alasan Tak Boleh Bahagia. Yang Penting Komunikasi! Perkahwinan Jarak Jauh Bukan Alasan Tak Boleh Bahagia. Yang Penting Komunikasi! Perkahwinan Jarak Jauh Bukan Alasan Tak Boleh Bahagia. Yang Penting Komunikasi!

Istimewanya telefon ini adalah kerana baterinya 4200mAh yang tahan lama. Selain itu, dengan adanya 40W Huawei SuperCharge ini, ia boleh mengecas hingga ke 70% hanya dalam masa 30 minit sahaja. Cas pantas ini juga telah diiktiraf oleh TÜV Rheinland bagi memastikan keselematan dan kelajuannya.

Bukan itu sahaja, HUAWEI nova 7i ini hadir dengan AI Algorithms untuk efek Beauty yang nyata! Ia lengkap dengan stiker AR, Beauty Selfie Video yang berikan efek slim pada tubuh (siapa yang tidak suka bukan?) dan juga mod malam super untuk berswafoto. Eh,bestnya! Mesti gambar akan jadi sempurna.

IKLAN

Seterusnya, ia mempunyai kualiti panggilan video yang tinggi yang dipanggil MEETime. HUAWEI nova 7i ini mempunyai MEETime yang mempunyai revolusi 180p panggilan video yang mana memberikan kualiti imej yang hebat dengan menggunakan data Internet yang sedikit berbanding dengan telefon lain.

Tidak perlu risau untuk membuat panggilan video dalam pencahayaan malap kerana MEETime mempunyai fungsi yang boleh menerangkan video. Pasti terubat rindu tatkala berhubung dengan yang tersayang.

Buat mereka yang gemar mengedit video pula, anda tidak perlu bersusah payah menggunakan telefon lain kerana HUAWEI nova 7i ada AI Video Editor yang membuatkan proses edit menjadi lebih mudah. Anda boleh menambah muzik latar dan memotong rakaman tanpa melalui proses yang merumitkan bagaikan seorang professional. Banyak transisi dan efek yang anda boleh pilih dengan hanya satu ‘tap’ sahaja! Hebat bukan?

Dengan semua kelebihan ini, terbuktilah HUAWEI nova 7i merupakan hadiah terbaik yang boleh diberikan kepada insan yang tersayang.

IKLAN

Perkahwinan Jarak Jauh Bukan Alasan Tak Boleh Bahagia. Yang Penting Komunikasi!

Sekarang ini, HUAWEI sedang melakukan promosi yang sesuai mengikut keperluan masing-masing. Nikmatilah pakej plan Together 2020 HUAWEI SMART LIFE Instalment hingga ke 12 bulan hanya dengan RM4.87 sehari

Tempahlah di sini untuk memudahkan komunikasi anda bersama pasangan.

4. Ambil masa untuk mengunjungi pasangan

Perkahwinan Jarak Jauh Bukan Alasan Tak Boleh Bahagia. Yang Penting Komunikasi!

Jika pasangan masih dalam negara, latihlah diri anda dan pasangan untuk saling mengunjungi antara satu sama lain. Buatlah giliran agar anda berdua boleh berjumpa, mungkin seminggu sekali atau dua minggu sekali. Dengan cara ini hubungan romantis dan bahagia anda berdua bertambah semarak dan tidak akan pudar. Saat bertemu itu lakukan aktiviti bersama sepuas-puasnya seperti menonton wayang, masak makanan kegemaran suami dan sebagainya. Dengan cara ini akan membuatkan hubungan anda dan pasangan bertambah bahagia.

5. Kirim hadiah kejutan

Apabila tiba tarikh-tarikh penting seperti tarikh lahir pasangan, tarikh mula bertemu, ulang tahun dan sebagainya, hantarkan hadiah untuknya. Jangan disebabkan anda berdua tinggal berjauhan, anda mengabaikan tarikh-tarikh penting ini. Sebenarnya kejutan sebegini boleh membuatkan pasangan rasa dihargai dan teruja apatah lagi menerima kiriman istimewa daripada insan tersayang. Cara ini akan menghangatkan lagi kasih sayang anda.

6. Hantarkan mesej romantis

Tentu pasangan rasa teruja apabila menerima pesanan cinta daripada anda. Anda boleh menghantar pesanan ringkas dengan mesej cinta atau kata-kata romantis di telefon bimbitnya. Kata-kata ini akan membuatkan pasangan terbuai dengan cinta anda, lantas timbul rasa tidak sabar untuk bertemu dengan anda nanti.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI