Sememangnya fitrah manusia berkeinginan untuk mempunyai teman hidup yang dapat berkongsi susah senang bersama-sama. Ada yang bertemu jodoh mereka seawal zaman persekolahan dan ada yang bertemu jodoh mereka lambat. Dan kita pun tahu pertemuan jodoh ini semua rahsia Allah yang kita tidak diketahui.

**media[444244]**

Setiap ibu bapa pastinya inginkan yang terbaik buat anak mereka. Lebih lagi berkenaan soal jodoh. Namun jangan mengharapkan terbaik semata-mata jika kita tidak cuba memperbaiki diri dan anak-anak terlebih dahulu. Ini pesanan Datuk Prof. Dr. Muhaya Mohamad buat ibu bapa yang masih ada anak belum berkahwin.

**media[444242]**

" Ibu bapa sentiasa doakan anak perempuan kita di ringankan jodoh dan jangan jadikan hantaran perkahwian kriteria kemuliaan anak kita. Tentukan anak wanita kita menutup aurat, menjaga solat dan pergaulan baru bernilai anak gadia kita. Betapa ramai lelaki tertipu dengan rupa bakal isteri yang cantik tetapi tidak berakhlak Islam menyesal kemudian hari kerana masaalah anak anak yg dibesarkan dengan cara tidak mengikut Islam dan redha ALlah tidak menjadi tujuan hidup."
Namun ada juga hubungan yang berakhir dengan putus tunang mahupun penceraian. Siapa je yang suka penceraian? Tak mungkin ada yang ingin bercerai dengan pasangan mereka. Semua pasangan yang membina rumah tangga ingin kekalkan masjid itu.

IKLAN

**media[444247]**

Jadi, ini antara pesanan daripada Prof Dr Muhaya jika anda sudah mula serius dengan pasangan anda untuk meneruskan hubungan itu sehingga ke alam perkahwinan.

1.“Jangan bazirkan masa, emosi , wang dan kehidupan dengan aktiviti sia-sia tanpa terus pada tujuan perkahwinan dan membina diri kearah menjadi ibu bapa mithali.”
Semestinya jika anda ingin menjalinkan hubungan ada tujuan untuk berkahwin. Tak semestinya mendesak pasangan anda untuk kahwin, cuma ingin kepastian bahawa hubungan itu menuju kearah yang baik dan tidak sia-sia.
2. “Kepada kaum Adam, pilihlah seseorang yang akan menjadi ibu kepada bakal anak-anak kita iaitu guru pertama anak kita."
Ini bukan sahaja untuk lelaki tetapi untuk perempuan juga. Lihat dengan teliti perangai pasangan anda, jika mereka mampu menjadi seorang ibu atau bapa yang baik. Tetapi perkara ini tak boleh la nak menilai sekali pandang kerana ada individu yang naluri keibuan atau kebapaan itu datang apabila mereka bakal menerima cahaya mata.
3.“Jangan menyesal kerana tersilap pilih semata-mata nafsu saja. Kecantikan akan hilang tetapi akhlak kekal.”
Akhlak lebih mulia daripada kecantikan. Walaupun pasangan kita tu tak mempunyai paras rupa yang mengikut standard kecantikan masyarakat, tetapi yang penting akhlak mereka yang kekal sehingga bila-bila. Kita akan mula melihat mereka dengan mata hati, dan itu lebih penting.

IKLAN

**media[444241]**

4.“Gambaran cara wanita itu dibesarkan adalah cerminan keluarga beliau.”
Semestinya cara seseorang itu dibesarkan adalah gambaran cara mereka akan membina keluarga mereka. Tetapi sebenarnya tak juga, ada orang yang datang daripada broken family, dan sebab dia tahu betapa peritnya perasaan tersebut sebab itulah dia akan cuba sedaya upaya untuk tidak membuat anak-anaknya merasai keperitan itu.
5.“Pilih keluarga yang kita nak jadikan sebagai keluarga kita. Baru tidak berlaku masalah mertua dan menantu.”

IKLAN

**media[444246]**

Pepatah orang putih, “You’re not only marrying her, you’re marrying her family.” Jika tidak mendapat restu keluarga macam mana nak membina rumah tangga yang bahagia. Pasti ada masalah mertua dan menantu. Jadi, sebelum kahwin kita kenalah berkenalan dengan bakal keluarga mertua supaya kehidupan selepas kahwin tidak mempunyai pelbagai masalah.

Tetapi kan, pendapat Pesona Pengantin, perkara yang pertama yang perlu dilihat terlebih dahulu sebelum ingin melangkah ke perkara-perkara yang lebih serius. Adakah pasangan anda itu betul-betul serius dengan anda. Jika anda tidak mempunyai sebarang niat untuk meneruskan hubungan tersebut sehingga ke alam perkahwinan, janganlah berikan harapan kepada mereka.

Sumber: Remaja

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI