Resepi orang lama memang tak ada siapa boleh lawan kan? Walaupun simple dan tiada teknik istimewa, tapi sedapnya memang tahap minta ampun. Jadi kali ini kita belajar cara buat Ikan Bawal Sumbat Sambal Cili Kering. Bahannya cukup simple dan kalau nak lebih sedap, tumbuk dengan lesung batu. Baru ada umphhh! Ikuti perkongsian resepi Khuzaimah Zainal Abidin ini.

“Dah lama sebenarnya nak kongsikan resepi dari arwah mak ni…dulu arwah selalu buat..siap request kat mak…nak ikan bawal sumbat sambal cili kering…sekarang anak2 plak suka…kalau boleh asal hari cuti aje mesti diaorang mintak buatkan…resepi ada di setiap gambar.”

Bahan :

Cili kering
Bawang merah
Bawang besar
Bawang putih
Belacan
Asam Jawa
Ikan bawal

Cara :

IKLAN

1. Tumbuk cili kering, belacan, gula dan garam sampai lumat.2. Selepas lumat, masukkan bawang merah. Tumbuk sampai lumat.

IKLAN3. Kemudian tumbuk bawang putih.4. Kalau suka, masukkan sebiji atau separuh bawang besar. Tumbuk sampai lumat.

IKLAN

**media[194091,194092]**
5. Selepas lumat, masukkan asam jawa. Perasakan supaya sesuai rasa masam, manis dan masin.6. Masukkan sambal ke dalam ikan bawal yang siap dikunyit dan garam.7. Goreng menggunakan minyak sederhana supaya masak di dalam dan garing diluar.8. Ada lebihan sambal, boleh digunakan untuk membuat nasi goreng dan telor hancur. Pergghhh, memang sedapp. Selamat mencuba.