Cinta di zaman sekolah biasanya jarang-jarang yang kekal lama, maklum jelah cinta monyet. Namun cinta monyet yang dilalui Zhafri Zaini bukanlah cinta biasa. Minat dan kesabarannya menunggu Farhin Nadhira sejak darjah 5 berhasil apabila cinta pasangan ini berakhir ke jinjang pelamin.

“Kata orang kalau jumpa seseorang yang buat hati kita tenang tiap kali memandang, itulah tandanya jodoh kita. Sebab tu bila mula2 aku tengok dia ni aku yakin dialah jodoh aku. Hehehe walaupun masa tu kecik lagi tapi tak tahu lah kenapa memang suka sangat kacau dia. Takkan pernah lepaskan dah. Layan jelah apa je kerenah dia. Biasalah perempuan,” ujar Zhafri Zaini di laman Instagramnya.

Kisah pasangan ini mula tular apabila Farhin Nadhira berkongsi perjalanan cinta mereka di laman Instagramnya. Malah Zhafri Zaini juga turut mengakui yang dia mula meminati Farhin Nadhira sejak 12 tahun yang lalu.

Farhin Nadhira yang mulanya rimas dengan kehadiran Zhafri Zaini, akhirnya menyukai dan merindui lelaki ini. Itulah kata orang, daripada tak suka lama-kelamaan boleh berputiknya cinta.

Ikuti serba sedikit kisah perkenalan dan cabaran yang mereka lalui hingga berputiknya cinta yang berakhir ke mahligai bahagia. Semoga perkahwinan mereka akan kekal hingga ke hujung nyawa.

Alkisahnya mula kat sk balok. Masa darjah 5. Jadi budak baru biasalah saham naik. Tak tahu cerita, kisahnya dia duk perati lama dah rupanya. Kahkah miang awal budak tu ? Masuk tahun 6 selalu kena kacau paling teruk dia lah pengacau tu. 1st day masuk tahun baru tu dah kena dah. Tarik tudung tepuk dahi sekat kaki n macam2 lagi.

 

Dah kenapa budak ni cari pasal memanjang. Menyampah gila kot masa tu ? Mentang2 tinggi aku yang kemetot ni sedap2 dia buli. Tak kenal dia pun tapi dia ni lain macam sikit. Kira manusia jenis yang hilangkan mood aku nak g sekolah. HAHA

Masa tu aku orang ejek dengan orang lain, dia dengan orang lain. Aku siap jadi posmen dia lagi. Last2 aku retired tugas tu sebab nampak dia makin lain macam. Aku malas nak hadap dia dah. Menakutkan! HAHA

 

Dia acah2 popular jugak la kat sekolah masa tu sebab player football lah sangat. Masa dia pegi main bola kat jakarta hidup aku tenang setenangnya kat sekolah tu ? punya dahsyat dia punya penangan. Bila dia balik terus datang balik gangguan hidup aku ? “Assalamualaikum, farhin ada?”

 

Tetiba msg kat fon ummi aku orang cari aku. Kecohla kejap satu rumah bila tahu ada budak laki cari aku. Ummi pulak marah kenapa bagi nombor ummi kat orang. Budak laki pulak. Kecik2 jangan nak galok. Kena sebijik! ? Tak puashati betul sebab mana dia dapat entoh nombor ummi tu ?

Si pengacau ni tak habis kat situ. Hari2 msg dia masuk ulang ayat sama ?

 

“Assalamualaikum, farhin ada?” Walaupun takde yang jawab dia tak putus asa. Hari2 lah mcm tu. Lama2 ummi try reply. “Waalaikumussalam. Ni sape?”

 

“Mawi” “Artis tu ke?” “Hahaha..bukan.. ni kawan farhin kat sk balok. Nie sape mak dia ke?”

 

“Oo kenapa cari farhin? Ye ummi dia”

 

“Saje je makcik..hehe lama tak tengok dia sebab saya baru balik dari jakarta”

 

“Jauhnya..pegi bercuti ke?”

 

“Tak..g main bola”

 

“Jauhnya main. Tak cukup padang ke kat Malaysia?”

 

“Hahahahaha..makcik buat lawak”

 

Ummi melawak & menyakat ingat dia serik. Rupanya makin dekat ? Tak menjadi plan ni ? Dan sejak hari tu ummi dengan bantuan kakyong @ayong_beautywithlovera layankan aje budak ni. Hari2 msg mesti mula ayat sama walaupun bukan aku yang layan. Aku just dengar cite dari ummi & k.yong je. Macam tu lah hari2. Bila pegi sekolah aku buat tak tahu walaupun tiap kali sampai sekolah ada je muka dia tersengih2 tak kira tempat ??

Masa terus berlalu aku layan tak layan jela dia. Tapi dia tak de nampak nak give up pun ? Hari2 msg aku kat nombor ummi. Sebab aku mana ada fon masa tu. Bila time msg dia kami kongsi cerita 3 beranak. Termasuk kakak aku. Sebab ummi jenis tak suka anak dia buat hal belakang2. Semua benda mesti share. Ummi tak nak halang anak2 dia berkawan tapi mesti ummi tapis. Nak2 anak perempuan! Huhu

 

Sebab tu bila start nampak aku dah terlayan sikit2 si mawi (nama gelaran kat sekolah masa tu. Banyak nama panggilan dia. Jef pon ye. Nama kat padang orang panggil mawi.) Ummi call ibu lepas tahu dia guna tefon ibu. Ummi risau apa cakap orang anak dara menggedik dengan anak jantan orang. Walhal msg gaduh2 ummi tu punya risau takut aku senyap2 menggedik. Haha. Memang taklah! Sekali dengan tenang ibu jawab tahu kitorang kawan. Ibu jef cakap tak boleh nak halang anak2 ni. Takut sakit jiwa diorang. Hahahahaha sportingnya ibu!

 

Tapi aku macam tu lah. Serabut jugak la bila hari2 dia msg hari2 dia kirim salam. Time dia lepak (port dia n geng kat padang belakang umah aku je) padahal dia duk taman jauh seberang jalan. Dalam hati aku cakap menyebok betullah! Aku nak main kat padang je dia ada. Nampak hari2 dah pagi kat sekolah. Petang ada lagi. Kat sekolah kirim salam balik umah kirim salam. Korang ghase tak macamana tahap gangguan yang aku terima? Serabut ya Rabbi! HAHAHAHA

Start masuk sek men aku start layan jugak la dia. Sebab tak boleh tipu hati dah mula merindu sebab bila jauh. Hahaha kan dah terrrrr.. Sebab tu orang tua cakap jangan terlampau menyampah kat orang. Nanti terkenang2?

 

Kami sama2 duk hostel kat temerloh. Tp aku sekolah agama. Dia sekolah sukan. Macam pelikkan? Haha ustazah vs pemain bola. Lama2 ummi bagi restu jugakla sebab ummi rasa dia ok. Sebab dia cakap dia suka aku n family aku. Dia nak jadi adik k.yong nak jadi anak ummi. Nak ada orang tempat rujuk pasal agama. Ok fine.. haha konon bijak ngat lah tu. Nak anak ngorat habis kakak dengan mak! Tak mampu dah untuk ku menolak ? Tapi kan biasalah banyak cabaran bila start berkawan. Cara dia aku tak selesa. Banyak bercanggah. Aku jenis terus terang. Benda aku tak suka aku cakap tak suka. Aku suruh dia blah kalau tak mampu nak ikut cara aku. Yelah, aku sekolah agama. Family aku macamana. Dia pon tahu. Aku taknak kongkong dia.

 

Bukan aku baik sangat tapi itu didikan yang aku dapat dari family aku. Terutama pergaulan bebas lelaki perempuan. Dia macam bebas sikit aku pulak lain. So kami bergaduh jugakla pasal ni. Aku tak suka so mintak dia buat perubahan atau tinggal aku ? Aku rasa dia tak bebas berkawan dengan aku. Takleh mcm kapel2 lain. Takde istilah dating2 bergayut2 apa lagi ke hulu ke hilir berdua. Memang takla. Kalau jumpa mesti ada family mengekor.

 

Sebab tu senyap2 dia skandal. Sedih la aku masa tu. Aku punya jaga diri aku hati aku. Tapi dia mcm tu. Aku siap msg ibu dia aku cakap aku tak nak kawan dah dengan jef sebab dia dah ada yang lain dan dia pon ngaku. Ibu tak jawab tapi aku yakin ibu mesti marah dia. Hahaha padan muka

Masa tu aku rasa memang dah tak guna aku tunggu mamat ni. 2x kot kantoi dengan orang lain2. Menyakitkan hati. Dia tak henti2 mohon maaf merayu2 kat Ummi n k.yong. Diorang jela duk layan n nasihat dia. Sebab aku dah “terpergi” kat orang lain untuk lupakan dia ? Dia pulak tak serik datang jugak walaupun dah kena halau n janji nak ubah. Dia cakap yang lain tu suka2 je sebab bosan bila aku takde. Macam2 lah ayat memujuk dia update kat status fb mention nama aku siap. Yang tahu tu tahu lah. sampai aku rasa rimas. Tak malu betul Mamat ni ? Sampai aku nak online pon takut!

 

Banyak kali la aku terima n buang dia. Tapi dia stay macamtu. Buat silap mintak maaf n ulang lagi. Aku rasa letih n nekad tinggal terus dah masa tu sebab aku rasa dia dah ada orang lain. Aku pun ramai je masa tu boleh pilih ? Ecehhh bajet hot dah pulak. Family nasihatkan aku suh ambik masa sebab bukan senang nak ubah orang sekaligus. Lagipun bebas dia yang aku nampak tu takla teruk mana tapi benda2 yang aku tak suka sebab aku pun tak buat. Dia percaya aku 200% masa tu. Tapi aku hampir langsung tak percaya dia sebab dah terkena luka tu parah berdarah payah nak ubat dah ?

 

Sejak tu aku dah tak peduli dia. Aku makin tak yakin boleh hidup dengan dia. Nak pulak dunia kami berbeza. Andaikata nanti dia main hebat n popular aku lagi lah merana. Rasa tak kot nak jadi wife public figure! HAHAHA. Jauh aku punya kerisauan. Memang tak yakin sebab tu aku malas nak letak harapan dah. Tapi dia betul2 lain lepas kes tu. Sebab bukan aku je dah pulau dia. Dengan umi kak yong n family semua dah tak boleh terima.

 

Lama2 tak terdaya jugak dah n lagi sekali ego aku jatuh. Kitorang get back. Kali ni aku cakap last chance dah. Kalau dia buat lagi tu maknanya dia memang nak aku blah!

 

Alhamdulillah aku nampak, family nampak. Kawan2 dia kawan2 aku nampak dia banyak berubah. Aku harap dia ikhlas bukan sebab aku semata. Tapi lillahi taala ?