Sayunya hati menonton video majlis pernikahan anakanda Datuk Dr Mohamad Zulkifli al-Bakri. Saat beliau menitiskan airmata sebelum memberikan khutbah nikah, terasa kesyahduan seorang ayah yang sedang melepaskan anak lelaki sulungnya menjalani tanggungjawab sebagai seorang suami.  

 

Sebak Beri KHUTBAH NIKAH Pada Anak Sendiri, DR ZULKIFLI AL-BAKRI Titip Pesanan Buat ANAK MENANTU. 
Kredit foto: Instagram @drzulkifli.albakri

 

 

“Khutbah nikah, tulus ikhlas daripada hati abah.” tulisnya. 

IKLAN

  

Menurut perkongsian itu, majlis akad nikah Mohammad Hasanain dan pasangannya Nurul Azzlina Nabilah Abdul Aziz berlangsung awal pagi tadi. 

  

“Alhamdulillah selesai Majlis Akad Nikah anakanda Mohammad Hasanain dan pilihan hatinya, Nurul Azzlina Nabilah binti Abdul Aziz pagi tadi. 

Anakku, setiap pasangan yang berkahwin bertekad untuk mendapat kebahagiaan. Tetapi hakikat tidak ramai yang dapat mengecapinya. 

Ramai yang ingin menawan hati pasangan tetapi lupa yang hati itu hakikatnya milik Pemilik Segala Hati dan Cinta iaitu Allah SWT.” 

 

IKLAN
Sebak Beri KHUTBAH NIKAH Pada Anak Sendiri, DR ZULKIFLI AL-BAKRI Titip Pesanan Buat ANAK MENANTU. 
Kredit foto: Instagram @drzulkifli.albakri

Dalam perkongsian itu juga, Dr Zulkifli ada meniitipkan pesanan berupa tip baut anaknya. Pesanan dari seorang ayah ini boleh juga diambil sebagai panduan kita yang bakal dan sedang hidup berumahtangga. 

 

Sepanjang pengamatan abah, ada beberapa ramuan penting untuk pedoman anakanda.

 

IKLAN

1. Kejujuran dalam melayari bahtera kehidupan.
2. Setiap pasangan bertangunggjawab dengan peranan masing-masing.
3. Zahirkan pengorbanan.
5. Sentiasa mengutamakan solat berjemaah dan solat malam.
6. Mengambil iktibar daripada pasangan lain. Yang baik dijadikan teladan dan yang tidak baik dijadikan sempadan.
7. Perbanyakkan doa. 

 

“Dalam bahagia ada ujian. Itulah sunatullah yang mematangkan dan menguatkan ikatan kasih. Selamat melayari alam rumahtangga.” 

 

Tahniah buat Datuk Dr Mohamad Zulkifli al-Bakri dan isteri, Datin Dr. Shereen Binti Mohd Yunos serta pasangan pengantin baharu, Mohammad Hasanain dan Nurul Azzlina Nabilah.