Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula hubungan suami isteri. Itulah ungkapan yang sering didengari dalam menggambarkan pahit manis sesebuah perhubungan. Menjadi perkara biasa apabila pasangan bercanggah pendapat dan berselisihan faham.

Kadangkala sikap pasangan yang panas baran membuatkan masalah tersebut menjadi besar dan mengambil masa untuk diselesaikan. Hinggakan perkara remeh juga menjadi sulit akibat sikap pasangan yang terlalu panas baran.

Pastinya anda berasa rimas dan meyampah bukan? Sebelum hubungan anda menjadi lebih panas dan sukar dibendung, jom kita lihat 6 tip menangani sikap panas baran pasangan.

1. LEBIH BERSABAR

Sebelum Hubungan Bertambah Rumit, Tangani Pasangan Panas Baran Dengan 6 Tip Ini!

Berhubungan dengan seseorang yang mempunyai masalah kawalan emosi memerlukan tahap kesabaran yang tinggi. Cuba sedaya mampu untuk bertindak sebaliknya kerana jika anda turut bersikap negatif sepertinya, hubungan kalian tidak akan kemana.

Jadi tenang dan tidak melatah tidak bermakna memberi peluang kepala dipijak, tetapi ia memberi contoh yang baik kepada pasangan. Mungkin dia akan rasa malu dengan perbuatannya walhal anda tetap tenang di sisinya.

IKLAN

2. BERI MASA

Sebelum Hubungan Bertambah Rumit, Tangani Pasangan Panas Baran Dengan 6 Tip Ini!

Kebiasaannya, orang yang cepat marah mudah untuk kembali normal dalam masa yang singkat. Apabila mereka mula menunjukkan rasa tidak puas hati tentang sesuatu perkara yang dibincangkan, berhenti daripada membicarakan perihal itu dan biar dia melayan amarahnya tanpa anda bersuara.

Ya, mungkin dia akan menghempas pintu keluar bilik kerana tidak tahan dengan perasaannya yang membuak-buak itu, tetapi dia pasti akan kembali ke dalam bilik dengan senyuman manja serta kata maaf kerana terkasar bahasa. Apa yang pasti, biar dia buang segala amarah yang ada. Masa akan menyembuhkan dan mengurangkan rasa itu.

3. JANGAN TERLALU MENGIKUT

Sebelum Hubungan Bertambah Rumit, Tangani Pasangan Panas Baran Dengan 6 Tip Ini!

IKLAN

Tidak semua yang dia lakukan adalah betul. Jika amarahnya itu sampai ke tahap mengugut, mencederakan anda serta merosakkan harta benda, ia tidak harus berterusan begitu. Mereka perlu belajar untuk mengawal perbuatan serta kata-kata yang menyinggung perasaan. Kesabaran anda juga ada hadnya. Biar mereka tahu yang anda juga ada perasaan.

4. ELAK TERLIBAT DALAM PERTENGKARAN

Sebelum Hubungan Bertambah Rumit, Tangani Pasangan Panas Baran Dengan 6 Tip Ini!

Selalunya, mereka yang mempunyai sifat baran ini mampu untuk menukar perkara kecil menjadi isu besar. Secara perlahan-lahan, dia juga akan membawa anda terlibat sama dalam permasalahan yang diciptanya sendiri. Sebagai contoh, dia menerima panggilan telefon daripada majikannya yang menyuruh dia membentangkan kertas kerja pada saat akhir, sepanjang hari dia akan diselubungi dengan rasa marah dan tidak selesa dek tidak puas hati dengan majikannya.

IKLAN

Ini menyebabkan dia menyalahkan anda pula akibat kesusahan yang dihadapinya itu. Ingatkan dia bahawa anda sentiasa berada di sisi dia untuk memahami situasi itu, selain meminta dia tidak menyalahkan anda yang jelas tiada kena mengena dalam perihal itu. Sebaik sahaja anda menyuarakan pendapat anda ini, jangan sesekali membalas apa juga yang dia cakapkan. Dia sendiri akan rasa bersalah dan mula menyedari apa yang betul.

5. SOKONGAN LUAR

Sebelum Hubungan Bertambah Rumit, Tangani Pasangan Panas Baran Dengan 6 Tip Ini!

Kadangkala, sifat mudah marah ini perlu dirawat menggunakan khidmat pakar. Ketahuilah bahawa sikap mudah marah boleh menyebabkan perkara yang lebih teruk berlaku seperti kurang waras dan tekanan jiwa. Biar mereka sedar yang anda ingin mereka mengubah sifat buruk anda ini untuk masa depan yang lebih baik.

6. RESPONS YANG TIDAK DIALUKAN

Sebelum Hubungan Bertambah Rumit, Tangani Pasangan Panas Baran Dengan 6 Tip Ini!

Hanya kerana kedai bakeri kegemarannya kehabisan stok kek yang diingininya, dia marah-marah serta mengamuk tidak tentu hala. Jika anda cuba untuk memberi penjelasan mengapa hal itu berlaku, anda hanya mengundang parah dan meningkatkan lagi amarahnya. Jangan cuba untuk menenangkan kerana itu membuatkan dia rasa lebih tercabar. Dia menganggap pendapat dia sahaja yang betul, walaupun jelas segala maklumat yang anda sampaikan adalah mengikut logik.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI