Bayangkan sebelum bernikah kehidupan anda begitu tenang, serba cukup dan bebas hutang. Tetapi apabila berkahwin, anda mula dihujani dengan pelbagai masalah dan hutang suami anda. Inilah antara punca-punca pergaduhan antara suami isteri.

Disebabkan itu, anda wajib mengambil tahu situasi kewangan bakal suami anda supaya anda tidak susah di kemudian hari. Bukan tidak mahu susah senang bersama, tetapi mengapa si dia tidak berterus-terang sebelum kahwin tentang status kewangannya?

Jadi buat para wanita, ini antara perkara yang boleh anda lakukan sebelum berkahwin dengan pasangan anda. Tip ini dikongsi oleh Mimi Rozmiza Rozman menerusi akaun Facebook miliknya.

*****

Ini menakutkan sebagai seorang perempuan.

Sebelum kahwin semua manis macam gula,

lepas kahwin semestinya nak manis jugak,

IKLAN

tapi tiba-tiba masalah kewangan muncul, masa tu gula pon rasa kelat.

Sebelum kahwin tak rasa susah sama-sama.

Bukan menakutkan tapi reality kehidupan ada yang berlaku seperti ini.

My advice untuk gegadis

1. Minta CCRIS report untuk tahu komitmen
2. Minta slip gaji untuk tahu berape gaji
3. Minta tengok berape saving dia

Bukan mata duitan,

sebab in reality wujud lelaki yang put effort semata-mata nak dapatkan kita,

Lepas kahwin dah takda semua tu.

Sebabnya tak mampu dah.

Nasihat untuk lelaki,

no need habiskan duit untuk belanja perempuan kalau anda tak mampu teruskan selama-lamanya.

Lumrah perempuan suka sebut “dulu boleh je macam tu”

Sape ajar ?
Lelaki, so better don’t ajar perempuan.

Daripada bercinta jangan bagi benda yang diri sendiri tak mampu.

Sumber: Mimi Rozmiza Rozman