Tidak semua lelaki adalah sampah dan tidak semua wanita juga adalah suci tanpa pernah melakukan sebarang kesilapan. Hakikatnya, segalanya terletak dan bergantung kepada diri sendiri.

Jadi, buat pasangan suami isteri atau yang sedang hangat bercinta di luar sana, usah khuatir. Kami sediakan beberapa tip untuk mengelakkan kecurangan berlaku dalam rumah tangga:

Sekali Curang, Jangan Salahkan Pasangan Kalau Tiada Peluang Kedua

#1. Sentiasa jujur dengan pasangan
Tidak kira dalam perhubungan suami isteri, ahli keluarga, adik-beradik atau kawan-kawan, kejujuran adalah kunci utama dalam mengecapi kebahagiaan dan keharmonian. Oleh itu, jangan sesekali menipu pasangan anda, okay?

Dalam perhubungan suami isteri misalnya, kejujuran sangat penting. Jika ada individu luar yang cuba menghampiri anda, berterus teranglah kepada pasangan. Cuba berlaku jujur dan dapatkan pandangannya secara peribadi.

Jika pasangan meminta anda untuk menjauhkan diri dari individu tersebut, maka berbuatlah demikian. Tidak salah untuk mengikuti kehendak pasangan anda itu, bukan?

#2. Jauhkan diri dari peluang berlaku curang
Pilihan untuk berlaku curang adalah terletak di tangan anda sendiri. Oleh itu, jangan sesekali menyalahkan pasangan anda, ya?

IKLAN

Tidak dinafikan, peluang untuk berlaku curang memang wujud di mana-mana. Sama ada di tempat kerja atau dalam kalangan kawan-kawan, memang ramai individu berlainan jantina yang dahagakan kasih sayang.

Namun, ingatlah pasangan anda di rumah. Kadangkala, mungkin kita sendiri sahaja yang rasa bahawa pasangan kita sudah tidak menarik lagi di pandangan mata anda. Padahal, mereka tetap sama seperti insan yang anda cintai dari dahulu lagi.

Maka setiap kali anda terdetik ingin curang, ingatlah insan yang tersayang sedang menunggu di rumah dengan penuh kesetiaan.

Sekali Curang, Jangan Salahkan Pasangan Kalau Tiada Peluang Kedua

#3. Tetapkan peraturan dalam perhubungan
Peraturan apa? Rumah tangga bukan lagi seperti zaman sekolah, bukan? Ya, ada benarnya. Namun, peraturan juga perlu ditetapkan dalam perhubungan suami isteri demi kelangsungan rumah tangga anda.

IKLAN

Sebagai contoh, tetapkan peraturan di mana anda dan pasangan tidak boleh menghubungi kembali bekas kekasih mereka yang terdahulu. Jika ada yang ‘kantoi’, jangan pula terus merajuk hingga sanggup meninggalkan pasangan terus, ya? Sebaliknya, cuba berbincang dan luahkan isi hati anda dengan baik.

Untuk mengelakkan dari situasi seperti itu berlaku, anda mungkin boleh awasi telefon pintar pasangan anda. Kadang kala, mungkin anda boleh melakukan ‘spot check’ di hadapan mereka sendiri. Jika mereka tidak mahu, jangan memaksa. Mereka mungkin tidak selesa kerana menganggap anda tidak percaya dengan dirinya

Jika anda syak pasangan anda menyorokkan sesuatu dari anda, minta dia berlaku jujur. Apapun yang anda bakal dengar selepas itu, sila bersiap sedia terlebih dahulu dan tenangkan diri, okay? Segala permasalahan pasti ada penyelesaiannya.

#4. Pastikan kehidupan seks anda berdua kekal sihat dan sejahtera
Selain kepercayaan, kehidupan seks juga adalah sesuatu yang penting dalam rumah tangga. Oleh itu, jangan sesekali mengabaikan keperluan seksual pasangan anda.

IKLAN

Walaupun anda berasa rupa paras dan bentuk badan pasangan anda sudah tidak menarik, janganlah menyalahkan dirinya. Apa kata anda bawa pasangan anda untuk melakukan aneka rawatan kecantikan dari hujung rambut ke kaki untuk memastikan mereka kekal menawan?

Selain itu, anda sendiri juga makin lama makin tua. Ketahuilah juga bahawa kecantikan itu tidak akan kekal sampai bila-bila. Cinta pula tidak seharusnya dipupuk dari luaran, sebaliknya pandanglah dalaman mereka. Jadi, jangan sesekali mementingkan diri anda sendiri sahaja!

Sekali Curang, Jangan Salahkan Pasangan Kalau Tiada Peluang Kedua

#5. Jumpa pakar kaunseling
Akhir sekali, jika keadaan sudah tidak mampu dikawal, bawa diri berjumpa dengan pakar kaunseling. Mungkin nasihat dari individu yang lebih mengetahui mengenai sains dalam rumah tangga akan membuatkan anda dan pasangan kembali menjadi merpati sejoli seperti awal-awal bercinta dahulu?

Kesimpulannya, kita sebagai netizen tidak seharusnya menjatuhkan hukum sendiri ke atas Yaya Mooncake, Mua Hanna dan suaminya. Kita sendiri tidak tahu apa sebenarnya yang terjadi ke atas mereka, bukan? Lebih baik, doakan yang baik-baik sahaja buat mereka okay!

SUMBER : (https://hellodoktor.com/).
OLEH :
GAMBAR HIASAN : TANGKAP PICTURES

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI