Soalan
1) Apakah hak seorang anak perempuan thadap kedua ibu bapanya setelah bkahwin?
2) Adakah dikira derhaka kpd ibu bapa sendiri jika ingkar dgn permintaan / kemahuan mrk krn suami tidak membenarkannya? Cth. Balik kg semasa cuti / raya. (Tiada penggiliran)
3) Berusaha utk berbincang ttp suami bkeras mgatakan jika masih mahu bgilir balik kg,saya dikira derhaka / tidak taat padanya… suami bg rasioanal knp,tp isteri (saya)tidak bsetuju dgn rasional itu.

Selepas Berkahwin, Apakah Hak Anak Perempuan Pada Kedua Ibu Bapanya?
.

Jawapan

Seorang wanita apabila telah berkahwin, segala tanggungan dirinya adalah adalah dibawah tanggungan suaminya. Amanah ini telah diserahkan oleh bapa wanita tadi kepada suaminya.

Islam amat menitik beratkan soal silaturahim, perhubungan sebagai anak dan ibu bapa perlu diteruskan seperti biasa. Wanita kena mentaati suaminya dan diberi keutamaan daripada arahan ibu bapanya kerana tanggungjawab dan ketaatan isteri perlu diberikan kepada suaminya. Walaubagaimana pun Islam melarang suami berlaku tidak adil kepada isterinya jika ada sesuatu keperluan si isteri ingin membantu ibu bapanya yang susah dan memerlukan bantuan.

IKLAN

Pihak suami perlu ingat bahawa setelah dia mengawini wanita tersebut, ibu bapa mertuanya telah menjadi mahramnya yang sama taraf dengan ibu bapanya sendiri. Si suami bukan hanya mengahwini isterinya sahaja tetapi dia perlu membina hubungan silaturrahim yang erat antaranya dengan keluarga si isteri. Perlulah diberi kasih sayang dan dipenuhi segala keperluan dan hajat mereka berdua jika mereka terdiri daripada orang miskin perlulah diberi bantuan. Malah si suami dianggap derhaka sekiranya menimbulkan perasaan benci atau tidak suka di hati ibubapa mertua.

Kedua-duanya (suami dan isteri) wajib berbuat baik kepada kedua orang tua (kedua-dua belah pihak) selagi ada hayatnya di dunia ini. Berbuat baik dalam erti kata menyenangkan hati kedua-duanya dan menjaga serta memberikan apa-apa keperluan mereka. Anak perempuan tidak terlepas dari segi tanggungjawab untuk berbakti kepada orang tuanya. Si suami hendaklah memahami situasi ini dan dia tidak boleh hanya mementingkan dirinya dan keluarganya sahaja.

Selepas Berkahwin, Apakah Hak Anak Perempuan Pada Kedua Ibu Bapanya?
.

IKLAN

Dalam Islam, lelaki adalah ketua keluarga, sebab itulah anak lelaki diberikan lebih tanggungjawab untuk menyara orang tuanya walaupun selepas berkahwin jika dibandingkan dengan perempuan yang kurang tanggungjawabnya untuk berbuat demikian selepas berumah tangga. Sebab itulah dalam Islam anak lelaki beroleh 1/2 nisbah faraid berbanding dengan anak perempuan, ini menunjukkan betapa Islam menghargai tanggungjawab yang dipikul oleh anak lelaki sebagai ketua keluarga.

Namun pendapat yang mengatakan anak perempuan langsung tidak mempunyai tanggungjawab terhadap ibu bapa selepas berkahwin adalah salah sama sekali. Cuba bayangkan jika ibu bapa itu mempunyai 6 orang anak dan kesemuanya adalah perempuan adakah penat lelah selama mereka membesarkan anak-anaknya langsung tidak akan dihargai anak-anaknya selepas anak-anak tersebut berumah tangga? Ini adalah sesuatu yang tidak adil memandangkan mereka tidak merancang untuk mempunyai anak perempuan semuanya.

IKLAN

Selepas Berkahwin, Apakah Hak Anak Perempuan Pada Kedua Ibu Bapanya?
.

Di zaman sekarang telah berubah, semua perempuan telah berkerjaya, seharusnya kedua-duanya anak lelaki dan perempuan sama-sama membantu untuk menyara kedua ibu bapa mereka yang telah tua sebagaimana kedua ibu dan bapa telah menyara mereka semuanya.

Walaubagaimana pun sebelum apa-apa bantuan yang ingin diberikan, isteri perlulah meminta keizinan dan redha daripada suami. Sesungguhnya seorang suami yang Mukmin tidak akan menghalang sekiranya isterinya ingin membantu dan memberi khidmat kepada kedua ibu bapanya yang memerlukannya. Isteri perlu faham bahawa redha Allah bergantung kepada redha suami tetapi bagi anak lelaki redha Allah bergantung pada redha ibu bapa.

Moga puan mampu berbincang dengan cara yang baik bersama suami. Kesabaran puan melayani karenah suami akan diganjari pahala yang melimpah ruah biarpun terpaksa memendam perasaan. Allah SWT tetap akan memberi yang terbaik kepada kita. Insya Allah.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI