Selesai akad nikah, bakal pengantin sibuk pula untuk buat majlis resepsi sebelah pihak pengantin perempuan. Belum habis penat, ada pula majlis sambut menantu. Bila dah banyak sangat majlis, tentulah bajetnya pun tinggi. Tapi, perlu ke ada majlis walimah ni? 

 

Baru-baru ni, Datuk Dr Zulkifli al-Bakri selesai menerima kehadiran hali keluarga baharu. Anak lelaki sulungnya, Mohammad Hasanain dan pilihan hatinya, Nurul Azzlina Nabilah binti Abdul Aziz telah selamat bernikah. Majlis yang diadakan di Kuala Pilah menghimpunkan ahli keluarga dan sanak-saudara dari belah pihak perempuan. 

 

IKLAN

“Alhamdulillah selesai majlis perkahwinan di sebelah keluarga menantu di Kuala Pilah. 
 

Sekalung penghargaan saya ucapkan kepada besan dan seluruh keluarga dan saudara maranya yang menyediakan sambutan dan layanan yang amat meriah.” 

IKLAN

 

Dalam posting itu, Dr Zulkifli turut berkongsi pendapat tentang sambutan majlis kahwin atau walimah. 

IKLAN

“Para ulama’ berbeza pandangan samada walimah ini wajib atau sunat muakkad (dituntut). Para ulama’ Syafi’iyyah menghukumkannya sunat muakkad. Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Anas bin Malik R.A bahawa Abd al-Rahman bin ‘Auf telah berkahwin. Lalu Rasulullah SAW bersabda kepadanya:

‏ أَوْلِمْ وَلَوْ بِشَاةٍ
Maksudnya: Hendaklah kamu melakukan majlis perkahwinan sekalipun dengan seekor kambing.

Riwayat Muslim (1427)

Para ulama’ berpendapat bahawa walimah disunatkan kepada suami (pengantin lelaki). Melainkan sebahagian ulama berpendapat bahawa ia disunatkan dengan seruan yang umum (iaitu tanpa dikhususkan kepada sesiapa), bagi tujuan menzahirkan kegembiraan dan keseronokan. Jika ia telah dilaksanakan di pihak pengantin perempuan, maka telah dikira tertunai sunnah berkenaan. Itulah yang dinyatakan dalam kitab Syarah Yaqut al-Nafis.

Adapun adat kebiasaan kita, kedua-dua belah keluarga mengadakan kenduri. Di sebelah lelaki, ia disebut Majlis Sambut Menantu. Ia adalah adat yang baik untuk menzahirkan kesyukuran kepada Allah SWT atas nikmat hidup berumahtangga.”

 

Begitulah jawapan yang diberikan kepada persoalan sama ada perlu atau tidak diadakan majlis kenduri kahwin.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI