Gambar: Google

Pemohon Bantuan Prihatin Nasional (BPN) yang telah mengemukakan permohonan secara atas talian pastinya tertanya – tanya maksud status “PERMOHONAN DALAM PROSES” setelah membuat permohonan baharu. Sebaik sahaja anda membuat permohonan baharu dan status permohonan adalah “PERMOHONAN DALAM PROSES” bermaksud permohonan anda telah diterima di dalam sistem oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM) dan sedang diproses mengikut turutan giliran. Ini bermakna anda telah berjaya membuat permohonan dan tidak perlu lagi membuat penghantaran permohonan. Menurut sumber , bayaran untuk permohonan baru akan keluar pada 15 Mei.

Bagi yang membuat rayuan permohonan juga akan menerima status yang sama sebaik sahaja membuat rayuan. Status permohonan akan bertukar dari masa ke semasa bergantung kepada proses yang telah dilaksanakan oleh pihak urusetia.
MUAT TURUN SOP PEMBUKAAN SEMULA EKONOMI

APA MAKSUD STATUS DALAM PROSES BPN?

Jika permohonan anda sedang diproses dan disemak pada laman portal Bantuan Prihatin Nasional(BPN), maka status ini akan dipaparkan. Bermakna permohonan anda sedang dalam proses semakan kelayakan oleh LHDN sama ada LULUS atau GAGAL.

Anda perlukan surat CONTOH SURAT KEBENARAN BEKERJA SEKTOR AWAM DAN SWASTA SEMASA PKP?

CONTOH SITUASI

Ahmad melayari laman portal Bantuan Prihatin Nasional(BPN) pada 1 April 2020. Dia telah menyemak status kelulusan Bantuan Prihatin Nasional(BPN) namun tiada rekod dipaparkan. Maka beliau telah mendaftar permohonan baru dengan mengisi maklumat yang diperlukan dan permohonan tersebut diterima oleh LHDN selepas beberapa hari. Pihak LHDN pula menerimapermohonan tadi dan memberi paparan permohonan diterima. Selepas beberapa hari Ahmad mendapati status telah bertukar kepada ‘DALAM PROSES ‘. Ahmad hanya perlu bertenang dan menunggu makluman tentang semakan kelulusan permohonan baru BPN dan jika lulus permohonan,maka Ahmad akan mendapat BPN pada bulan Mei 2020.

IKLAN

SEMAKAN KELULUSAN PERMOHONAN BARU BANTUAN PRIHATIN NASIONAL(BPN)

Bagi kategori permohonan baru yang berstatus permohonan diterima, anda boleh menyemak status kelulusan permohonan Bantuan Prihatin Nasional(BPN) pada bulan MEI 2020.

SILA SEMAKAN BPN FASA 2

PERMOHONAN BARU/RAYUAN BPN

Jika anda layak menerima BPN tetapi masih belum membuat permohonan baru.Anda boleh membuat permohonan baru / rayuan boleh dibuat di portal rasmi BPN bermula 1 April 2020 hingga 30 April 2020.

IKLAN

Berdasarkan siaran media Kementerian Kewangan, pemohon perlu mengemukakan maklumat yang berkaitan ketika proses permohonan baru / rayuan dibuat. Kesemua maklumat dan data akan disemak berdasarkan data agensi ditetapkan iaitu data BSH dan data percukaian LHDNM.

MAKLUMAT DAN PERTANYAAN LANJUT

Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan lanjut, sila hubungi Kementerian Kewangan atau LHDNM di talian berikut:

Kementerian Kewangan

IKLAN

03-8882 9089/ 03-8882 9087 /03-8882 9191/03-8882 4565/03-8882 4566

LHDNM

1-800 882 747 / 03-8911 1000

Waktu operasi dari jam 9 pagi – 5 petang (Ahad – Jumaat).

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI