Mencapai keseimbangan di antara jumlah pengambilan kalori daripada diet dan jumlah penggunaan kalori dalam aktiviti fizikal adalah penting jika anda ingin mengekalkan berat badan yang sihat sepanjang hayat. Walaupun anda berjaya capai berat ideal dalam masa singkat tapi sejauh mana anda mampu mengekalkan berat ideal itu dalam tempoh yang lama. Nak kurus memang mudah, tapi nak kekal tu yang sukar. ikuti perjalanan dan kesungguhan jejaka ini dalam mengekalkan berat dalam tempoh 10 tahun.

10 TAHUN MAINTAIN BERAT BADAN.

1st July 2010-1st July 2020

Dari 113kg-73kg

Tak semudah apa yang kita lihat, kau nampak happy je tapi sebenarnya u kena pergi jogging 5 kali seminggu, orang makan nasi u makan lauk je. Orang makan pisang goreng u tengok je. But its worth it!

Nak turun berat mungkin pada awalnya agak susah, aku dah banyak kali share cara aku turunkan berat, mybe orang dah muak tapi tu pun masih ada yang tanya.

Nak maintain tu kau kena kuat jugalah, macam aku tak de la diet melampau lepas dah dapat berat yang aku nak, Starbucks semua aku layan tapi exercise jangan tinggal.

Trust me, bila korang dah dapat berat ideal, jangan nak happy sangat fasa nak kekalkan tu sangatlah mencabar. Member ajak makan, mak ayah masak kau tak makan kecikkkk ati.. Sooo kena bijak kawal keadaan.

Makan, makan, makan, tapi at least cardio sejam sehari. Then kau akan rasa kurang stres kerja muka pun nampak muda.

Btw, enjoy dengan life, makan je apa korang nak tapi berpada-pada ya.

So berapa berat badan yang korang impikan?

CARA-CARA DIET YANG DIAMALKAN.

IKLAN

1. Kurangkan pengambilan nasi putih, lebihkan lauk sekiranya anda berada di dalam kedai makan yang menyediakan lauk pauk yang banyak.
2.Banyakkan minum air masak dalam sehari.
3.Makan yogurt, cereal jika lapar.
4.Fasa pertama diet, elak makan selepas jam 10 malam.
5.Minum teh hijau sebelum tidur
6.Bersenam!

Follow Instagram @kim_rahim dan @pesonapegantin untuk bertanya tentang pemakanan.